Politika

Egitime "Pardus" desteği: Bakan Işık anlattı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Kullanıcı dostu birçok özellik içeren bu yeni Pardus ara yüzü derslerin çok daha faydalı, eğlendirici ve eğitici geçmesine büyük fayda sağlayacak. Biz eğitimi biraz eğlenceye dönüştürmek...

Egitime "Pardus" desteği: Bakan Işık anlattı
29-03-2016 21:40
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Kullanıcı dostu birçok özellik içeren bu yeni Pardus ara yüzü derslerin çok daha faydalı, eğlendirici ve eğitici geçmesine büyük fayda sağlayacak. Biz eğitimi biraz eğlenceye dönüştürmek durumundayız. Eğitim çok önemli bir faaliyet ama eğitimi eğlendirerek verirsek çok daha kalıcı ve zevkli hale getirilebilir. Bu açıdan bu çalışmayı son derece önemsiyoruz" dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK iş birliği ile FATİH projesinde kullanılan etkileşimli tahtalar için geliştirilen Pardus “Etkileşimli Tahta Arayüz Projesi (ETAP)” tanıtımı, Başkent Öğretmenevi’nde düzenlenen törenle yapıldı. Törende konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, FATİH projesinin en önemli materyallerinin başında etkileşimli tahtaların geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Öğretmen ve öğrencilerimizin bu etkileşimli tahtayı daha etkili ve daha rahat kullanabilmeleri için Pardus ara yüzünde ciddi yenilikler yaptık. Arkadaşlarımız bazı okullarda dersleri takip ederek, akıllı tahta kullanımı konusunda ara yüzden kaynaklanan problemleri tek tek tespit ettiler. Sonrasında bütün bu sorunları çözdükleri gibi akıllı tahtalara ekranın belirli bölümlerini karartma, sanal klavye ile metin girişi, ilave dokunma eylemleri gibi birçok yeni özelliği de kazandırdık. Kullanıcı dostu birçok özellik içeren bu yeni Pardus ara yüzü derslerin çok daha faydalı, eğlendirici ve eğitici geçmesine büyük fayda sağlayacak. Biz eğitimi biraz eğlenceye dönüştürmek durumundayız. Eğitim çok önemli bir faaliyet ama eğitimi eğlendirerek verirsek çok daha kalıcı ve zevkli hale getirilebilir. Bu açıdan bu çalışmayı son derece önemsiyoruz. Öğrencilerimiz sabah okula severek, isteyerek gitmeliler, çocuğu okula zorla gönderir gibi bir durum oluşmamalı. Onun için eğitimde teknoloji kullanımı bu amaca yönelikte arttırmalıyız. Bu ara yüzün bazı fuarlarda yabancılar tarafından da çok ilgi gördüğünü ve şuanda İngilizce sürümünde hazırlıkların sürdüğümüzü ifade etmek istiyorum.”

"YERLİ TEKNOLOJİ ÜRETİMİNİ TEŞVİK ETMEYİ AMAÇLADIK"
FATİH projesinin belki de Türkiye tarihindeki en önemli ve kapsamlı projelerden birisi olduğunu vurgulayan Bakan Işık, “Projeyle eğitimde teknoloji kullanımı arttırmak için adeta bir seferberlik başlattık. Projeyi sadece bir eğitim hamlesi olarak kurgulamadık. Projeyi oluştururken aynı zamanda yerli teknoloji üretimini teşvik etmeyi amaçladık. Çocuklarımıza dağıttığımız tabletlerde ve sınıflarda kullanılan akıllı tahtalarda milli işletim sistemimiz olan Pardus’un kullanılmasını bu açıdan da çok önemsediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.
“Teknolojide ilk olmak önemlidir” diyen Işık, kullanıcıların ilk kullandıklarının yerine farklı bir ürünü tercih ederken tedirginlik yaşadığını ve bu nedenle çocukların erken yaşta Pardus’la tanışmalarının, kullanmalarının büyük önem taşıdığını anlattı. Pardus kullanımının artmasıyla yurt dışına 1 yılda ödenen ve neredeyse milyar dolarla ifade edilen lisans ve hizmet ücreti ödenmesinin önüne geçileceğini bildiren Işık, yurt dışına hizmet ve lisans satan bir ülke konumuna gelineceğini, yazılım alanında birçok yerli firmanın ortaya çıkmasının sağlanacağını ve siber güvenlik açısından çok daha iyi bir savunma sistemi inşa edileceğini kaydetti.

“TAMAMEN BU YILIN SONUNA KADAR BAKANLIK OLARAK PARDUS’A GEÇİYORUZ”
Pardus’un kamuoyunda ve medyada yürüttükleri diğer projeler kadar ilgi görmediğini söyleyen Işık, "Pardus’un en az Bilişim Vadisi, yerli otomobil, milli uydularımız kadar önemli bir proje olduğuna inanıyorum. Bakanlığımızda şuanda kendi bilgisayarımda Pardus’u kullanıyorum. Gönül rahatlığıyla ifade etmeliyim ki Pardus, kamu kurumlarımızın, KOBİ’lerimizin ve halkımızın güvenle kullanabileceği yüksek performanslı ve düşük maliyetli bir işletim sistemidir. Yakın gelecekte inşallah bakanlık olarak Pardus göçünü tamamlayacağız. Yani tamamen bu yılın sonuna kadar bakanlık olarak Pardus’a geçiyoruz. Hedefimiz tüm kamuda Pardus’un kullanımını sağlamak. Biz kamu kurumlarında özellikle bilgi işlem birimlerinde çalışanlar için ücretsiz Pardus eğitimleri düzenliyoruz” şeklinde konuştu.

“ÇOCUKLARIMIZIN KENDİ KENDİLERİNE KODLAMA BECERİSİ KAZANMALARINI SAĞLAYACAĞIZ”
Teknolojik gelişme sonunda bir süre sonra belki de garsonların, berberlerin yerini robotların alacağını belirten Bakan Işık, buna karşın robotları tasarlayacak, yazılımlarını gerçekleştirecek insanlara mutlaka ihtiyaç duyulacağını ve gelecekte insanın öneminin azalması yerine tam tersine daha da artacağını aktardı. MEB’in kodlama dersinin müfredata alınmasının da son derece önemli olduğunu kaydeden Işık, "Bu alan önümüzde Türkiye’nin yerini belirleyecek en önemli alanlardan bir tanesi. Biz çocuklarımıza teknolojik imkanları sunuyoruz. Ancak bu çocuklarımızın teknolojik gelişmelerini sağlayacak adımları da atmasını hedefliyoruz. MEB’in bu çalışmalarına bakanlık olarak bizde sonuna kadar destek veriyoruz. TÜBİTAK’ta gençleri kod yazmaya teşvik edecek yarışma, ödül programları ve projeler üreteceğiz. Yeni eğitim portalları, ara yüzler ve deneme sürümleri oluşturarak çocuklarımızın kendi kendilerine kodlama becerisi kazanmalarını sağlayacağız" ifadelerini kullandı.
Bakan Işık, çocuklara oyun oynamayı yasaklamak yerine o oyunda rol alacak beceriyi kazandırmak, bir sonraki aşamada da çocukların kendi oyununu yazmaya yönlendirmek gerektiğini sözlerine ekledi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER