İstanbul Silivri’de önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde ilk öğrencilerini kabul edecek olan İstanbul Rumeli Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Salih Aynural, tüm lisans öğrencilerini yüzde 100 burslu kabul ettiklerini söyledi. Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi olmak üzere üç fakülte ve 1 meslek yüksekokulundan oluşan İstanbul Rumeli Üniversitesi’nde mimarlık, inşaat mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, iç mimarlık, uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, kamu yönetimi ve psikoloji, halkla ilişkiler ve reklamcılık, radyo sinema ve televizyon gibi bölümler bulunuyor. İlk sene için uluslararası ilişkiler ile siyaset bilimi ve kamu yönetimi olmak üzere iki bölümden öğrenci kabul edeceklerini belirten Prof. Dr. Salih Aynural, meslek yüksekokulunda ise sağlık bölümlerinin ağırlıkta olduğunu dile getirdi. “Silivri’de açılan Mehmet Balcı Yerleşkesi’ndeki Meslek yüksekokulumuzda radyoterapiden fizyoterapiye, diyalizden tıbbı görüntüleme tekniklerine kadar birçok sağlık bölümü mevcut. Bunların yanında bilgisayar programcılığı, çocuk gelişimi, adalet, grafik tasarımı bölümleri de bulunuyor” dedi.
“EĞİTİM DİLİ TÜRKÇE OLACAK, GENÇLERİMİZ İLİMİ, BİLİMİ EN İYİ ŞEKİLDE ÖĞRENECEK”
Üniversitenin eğitim dilinin Türkçe olacağını vurgulayan Prof. Dr. Aynural, açıklamalarına şöyle devam etti: “Üniversitemizin eğitim dilini Türkçe olarak belirledik. Türkçeyle beraber çok iyi bir şekilde öğrencilerimize İngilizce öğretme kararındayız. Programlarımızı buna göre belirledik. Üniversitemizin politikası olarak yabancı dilde eğitime karşıyız çünkü yabancı dilde eğitimde öğrencilerin yeterli eğitim alamadıklarını düşünüyoruz. Bir yıl İngilizce hazırlık gören ortalama bir öğrenci yüzde 25 kadar İngilizce öğrenerek birinci sınıfa geliyor. Üniversitelerdeki öğretim üyelerinin İngilizce bilme oranı da ortalama yüzde 75 civarında. Dolayısıyla yüzde 25 İngilizce bilen bir öğrenci ile yüzde 75 İngilizce bilen bir akademisyenin ortaya çıkaracağı eğitimi düşünün. Bir seneleri bu şekilde boşuna gidiyor. İkinci sene bu oran yüzde 35’e çıkıyor. Nihayetinde mezun olurken öğrenciler en fazla yüzde 50 İngilizce ile mezun oluyor.
Dolayısıyla maalesef bu öğrencilere ne ilim ne bilim öğretebiliyoruz. Yarım yamalak İngilizce öğrenen bir öğrenci kitlesi yetişiyor. Bu da Türkiye açısından ciddi bir problem, biz bu problemleri bilip yaşadığımız için üniversite olarak eğitim politikamız, anadilde eğitim ama mezun olana kadar gayet pratik konuşma ve dinlemeye yönelik iyi bir İngilizceyle mezun etmeye çalışıyoruz.” Meslek yüksekokulundaki burs imkânlarını aktaran Prof. Dr. Aynural, “Meslek yüksekokulunda yüzde 25’den yüzde 50’ye kadar burslu öğrencilerimiz olacak. Ama bunun yanında örneğin ‘yöre bursları’ var. Özellikle Silivri ve çevresinden gelen gençlerimize burslar vereceğiz. Ayrıca kardeş indirimleri söz konusu olacak” ifadelerini kullandı.
İzlenecek eğitim politikasına değinen Aynural, “Biz şu anda mevcut fakültelerle genel bir eğitim politikası içerisindeyiz. Ama zaman içerisinde bazı bölümlerde ön plana çıkma durumları söz konusu olabilir. Bu dönem içerisinde özellikle sosyal bilimler ve kamu yönetiminde yüzde 100 burs alan öğrencilerde ülke yararına katkı sağlayabilecek donanımlı, yarın mezun olunca vali, kaymakam, uluslararası alanda diplomat, konsolos olabilecek türden öğrencileri yetiştirme amacındayız. Öğrenci profilimiz ‘kaliteli öğrenci’ olacak. Çünkü vakıf mantığıyla çalışmak istiyoruz.
Yani üniversiteyi ticaret merkezi olarak görmüyoruz” diye konuştu. Üniversitenin kuruluş aşamalarını ve bağlı olduğu Balcı Vakfı’nı da anlatan Aynural, “Üniversitemiz Balcı Vakfı’nın kurmuş olduğu bir üniversite. Kurucumuz rahmetli Mehmet Balcı, eğitim camiasından gelen bir insandı, uzun yıllar matematik öğretmenliği yaptı. İdealist bir insandı, büyük hedefleri vardı, bu üniversiteyi o yüzden kurdu. Neticede bütün amacı da imkânı olursa burslu öğrencilerle kaliteli eğitim vermekti, ömrü yetmedi. Şimdi oğlu Hüseyin Balcı da babasının bıraktığı bu vizyonu devam ettirmekte kararlı. Üniversitemiz çok kısa zaman içerisinde ses getirebilecek, kaliteli, vizyonlu, belli amacı olan bir üniversite haline gelecek. Yani kar amacı gütmeden ‘ülkeye katkı sağlayabilecek bir üniversite’ sloganıyla yola çıktık. Rumeli Bölgesi eğitime çok önem veren bir bölge. Bu nedenle adımız İstanbul Rumeli Üniversitesi. Bu bölgede üniversitenin çok daha kaliteli, çok daha iyi noktalara geleceğine inandığımız için İstanbul Rumeli Üniversitesi adını kullandık, bu bölgeye yaraşır bir üniversite olacağımıza inanıyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.
dikGAZETE.com