Eğitim

Eczacılık eğitiminde reform: İlaç yerine hasta odaklı eğitim

Geçmişi uzun yıllara dayanan eczacılık mesleğinin eğitim ayağında, son yıllarda yaşanan reformlardan en önemlilerinden birisi ilaç- odaklı eğitimden hasta- odaklı eğitime geçilmesi oldu. Müfredatını bu reform odağında belirleyen İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi ise Türkiye

Eczacılık eğitiminde reform: İlaç yerine hasta odaklı eğitim
13-05-2016 13:57

10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Eczacılık Haftası etkinliklerinden biri İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi’nde gerçekleşti. Üniversitenin Mahmutbey Yerleşkesi’nde düzenlenen etkinlikte eczacılık mesleğinin son 40 yılda dünyada ciddi bir değişime uğradığını vurgulayan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akgül Yeşilada, ‘’Eczacılık mesleği ilacı raftan alıp vermekten öte bir formasyon kazandı. Bu değişim, eczacının bir ilaç danışmanı olarak hem hastalara hem de diğer sağlık mensuplarına danışmanlık yapması olarak açıklanabilir. Dolayısıyla eczacılık eğitiminin de ilaç- odaklı eğitimden hasta- odaklı bir formata dönüşmesi gerekti’ dedi.

ECZACIDA OLMASI GEREKEN ‘’8 YILDIZ’’ 

 Eczacılık eğitimi ve hizmetinde yaşanan bu değişimle birlikte Dünya Sağlık Teşkilatı’nın eczacılara atfettiği 8 yıldızın anlamında da söz eden Prof. Dr. Yeşilada, ‘’Bu 8 yıldız eczacının aldığı eğitim sırasında kazanması gereken becerileri içeriyor. Buna göre bir eczacı; lider, iletişimci, karar veren, yöneten, araştıran, öğretici, bakım veren ve hayat boyu öğrenen bir yapıya sahip olmalı ve bütün bu özelliklerle mezun olarak hizmetini vermeli. Biz de bu çerçevede eğitimimize bu kavramları da dahil ettik’’ diye konuştu.

‘’LİSANS DÜZEYİNDE HASTA- ODAKLI EĞİTİM İLK KEZ KEMERBURGAZ’DA’’

Müfredatını, ABD Colorado Üniversitesi Skaggs Eczacılık Okulu Denver (Colorado University Skaggs School of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences Denver USA) ile işbirliği sonucu hazırladıkları eğitim programının Türkiye’de ilk hasta- odaklı olarak yenilenmiş eczacılık lisans programı olduğuna dikkat çeken İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yeşilada, bu eğitimin öğrencilere sağlayacağı faydalara da değindi. Eczane açacak öğrencilerin verecekleri hizmetlerle fark oluşturacaklarını ifade eden Prof. Dr. Yeşilada, ‘’Mezun öğrencilerimiz sadece ilacı raftan alıp vermeyecek, hastaya yönelik davranacaklar. İletişim becerilerini kullanarak hastayı ve hastalıkları daha iyi anlayacaklar. Hastanın doğru ilaç tedavisi görüp görmediğini, ilaç tedavisi ile uyumlu olup olmadığına yönelik daha aktif ve etkin olacaklar’’ diyerek sözlerini noktaladı.

‘’ÖĞRENCİLERİN KİŞİSEL GELİŞİMLERİNİ SAĞLAYACAK DERSLER DE VAR’’

Öğrencilerin kişisel gelişimlerine katkı yapacak derslerin fakültelerinde zorunlu ders olarak okutulduğunu belirten İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buket Aksu ise şunları söyledi: ‘’Diğer eczacılık fakültelerinde böyle bir şans olduğunu pek sanmıyorum. En azından mecburi ders olarak yok. Dolayısıyla meslektaşlarımız buradan mezun oldukları zaman sadece bankonun arkasında kalmayacaklar. Hasta ile iletişim kurma, yöresine göre dokunabilme, mesafe koyabilme, hastanın hikayesini alma, ona göre empati yapabilme gibi birçok özelliği de kazanmış olacaklar. Bu konuda Colorado Üniversitesi ile de bir iş birliğimiz var. Amacımız bu hizmeti bütün eczacılara taşıyabilmek. Bu amaç doğrultusunda, sürekli eğitim merkezimizin düzenlediği çeşitli programlar da mevcut’’ ifadelerinde bulundu.

ULUSAL HASTA BİLGİLENDİRME YARIŞMASI’NDA ÜÇÜNCÜLÜK 

Etkinlik kapsamında, bu yıl 13. kez düzenlenen Ulusal Hasta Bilgilendirme Yarışması’nda üçüncülüğü elde eden İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Nermin Merve Öcal’a hediyesi verildi. Ankara Eczacı Odası Gençlik Komisyonu tarafından düzenlenen ve 25 fakültenin katıldığı yarışmada birinci Hacettepe Üniversitesi ve ikinci Ankara Üniversitesi’nin ardından İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi adına üçüncülüğü elde eden Nermin Merve Öcal, ‘’Sanal bir eczane ortamında hastaları nasıl karşıladığımızı, ne şekilde yönlendirdiğimizi, ilaçları nasıl doğru kullanmaları gerektiği konusunda yaptığımız bilgilendirmeleri anlattığımız bir yarışmaydı. Okulum adına böyle bir başarı kazandığım için çok mutluyum. Burada aldığımız eğitimin diğer okullardan farklı olduğunu gösterme fırsatı bulduk. Çok uzun bir çalışma sürecimiz olmamasına rağmen kısa sürede bu başarıyı yakalamak bizim için çok önemliydi’’ diyerek duygularını ifade etti.

Etkinlikte ayrıca İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile Colorado Üniversitesi Eczacılık Fakültesi işbirliğinde düzenlenen, ‘’Oral Communication in Health Sciences’’ başlıklı eğitimde başarılı olanlara sertifikaları takdim edildi.  

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER