ANTALYA (AA) - Dünyanın en büyük örtüaltı (seracılık) tarım sektörü fuarı Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, Antalya'da kapılarını açtı.
130'dan fazla ülkeden 90 binin üzerinde kiÅŸinin ziyaret etmesi beklenen Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, 30 Kasım'a kadar Antalya Expo Center'da misafirlerini ağırlayacak.
Growtech Fuar Direktörü Engin Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk tarımının global markası ve dünyanın en büyük örtüaltı tarım sektörü fuarı olarak hizmet verdiklerini belirterek, "Bu yıl fuarın 19'uncusunu düzenliyoruz. Bu yıl biraz iddialıyız, 'dünyanın en büyük seracılık fuarı' diyoruz. 2 yıldır bu unvanı aslında aldık." dedi.
Seracılık alanında gerekli olan yapı malzemeleri, sulama sistemleri, tohumculuk, fide, gübre ve zirai ilaç firmalarının bulunduÄŸu fuarın Türk tarımını dünyaya tanıttığını aktaran Er, "Birçok insan sektöre girmek istiyor. Çıkmak isteyenler de var ama girmek isteyenler de var. Bir dönüÅŸüm gibi görüyorum. Tüm ilgilileri fuara bekliyoruz. Fuarımız, cumartesi saat 18.00'e kadar ziyaret edilebilecek." diye konuÅŸtu.
"Tüm sera sebzelerini ıslah etmek üzerine çalışıyoruz"Petektar Tohumculuk Yönetim Kurulu BaÅŸkanı BüÅŸra Yapıcı da Growtech Fuarı'nın tarım sektörü paydaÅŸları için önemli bir tanıtım fırsatı sunduÄŸunu ifade ederek, "Growtech, yerli üretimlerimizin dünyaya tanıtılması için çok önemli bir imkan sunuyor. Åžu anda yabancı katılımı çok yüksek. Ä°lgi çok fazla ve tabii biz de bundan memnunuz. Ä°nÅŸallah ülkemiz için hayırlı olur." dedi.
Yapıcı, 2010 yılından bu yana yerli tohum geliÅŸtirdiklerini hatırlatarak, "Yerli tohum üretimine ilk önce silor hıyar tohumu ile baÅŸladık. Talep arttıkça ürün gamımızı geniÅŸlettik. GeldiÄŸimiz noktada domates, biber, patlıcan, kabak ve karpuz üzerine çalışmalarımız arttı. Sektörün talebi olan tüm sera sebzelerini ıslah etmek üzerine çalışıyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Milli tarım ürünleri tanıtılıyorFuara KahramanmaraÅŸ'tan katılan TETA Tohum Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Hacı Bozok ise yerli tohum üretimi alanındaki çalışmaları artırdıklarını söyledi.
Growtech Fuarı'nın yurt içi ve dışı tanıtım için önemli bir platform haline geldiÄŸini vurgulayan Bozok, ÅŸunları kaydetti:
"ÜrettiÄŸimiz yerli ve milli tohumları ön plana çıkararak duyurmak için buradayız. Biz firma olarak 2007'de kurulduk ve ÅŸu anda tarımsal araÅŸtırma ÅŸirketi olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.
Önceki senelerden yabancı ülkelerden çalıştığımız firmalar vardı. Genellikle Arap ülkelerinde, Mısır, BirleÅŸik Arap Emirlikleri, Suriye, Ä°ran ve Irak'ta çalıştığımız firmalar var. Bu sene baÄŸlantılarımızı artırmayı hedefliyoruz."
Hollanda, Ä°spanya, Çin ve Güney Kore'den milli katılımVerilen bilgiye göre, Türk tarımını uluslararası pazarlarla buluÅŸturan Growtech 19. Uluslararası Sera, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Ekipmanları Fuarı, "Sera & Sulama Teknolojileri", "Tohumculuk", "Bitki Besleme ve Koruma", "Tarım Makineleri" ve "Hayvancılık" olmak üzere 5 kategoride 30'un üzerinde ülkeden 850'yi aÅŸkın katılımcı markaya ev sahipliÄŸi yapıyor.
"Tarım ve Teknolojinin Global BuluÅŸması" ana temasıyla düzenlenen fuar, 50 bin metrekare alanda gerçekleÅŸtiriliyor. Fuarda, bireysel katılımların yanı sıra Hollanda, Ä°spanya, Çin, Güney Kore ve Mısır, milli katılımla yer alarak ülke bazında temsil ediliyor.
Akdeniz Üniversitesi-Teknoloji Transfer Ofisi ile birlikte düzenlenen 4. Bitki Islahı Proje Pazarı Ödülleri ise 29 Kasım'daki "Tarım Teknolojilerinin ve Bitki ÇeÅŸitlerinin TicarileÅŸtirilmesi" baÅŸlıklı panel ve jüri deÄŸerlendirmesi sonrası düzenlenen tören ile sahiplerini bulacak.