İSTANBUL - Kenan Irtak
Emirgan Korusu'ndaki müze, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İstanbul Lale Vakfı (İLAV) tarafından lalenin kültürel varlığının gelecek nesillere aktarılması amacıyla kuruldu.
İçinde iki sergi salonu bulunan ve bin 500 metrekarelik alandan oluşan müzede, lale dikmeye yarayan saban, lale ayıklama eleği, el yazması tezhibin üzerindeki lale motifi, lale broşu, özel kurutulmuş lale çiçeği, lale motifli padişah kaftanı, savaş aletleri, oya, mendil gibi üzerinde lale motifi bulanan yüzlerce eşyayı görmek mümkün.
Müze ziyaretçileri, elektronik ortamda lale motifli ebru yapıp bunu basılı olarak alma imkanına sahip oluyor.
"Müzenin amacı lale kültürünü anlatmak"İLAV Bilim Kurulu Üyesi İsmail Hakkı Gülal, müzenin, lalenin Türk kültüründeki hak ettiği yeri bulması için kurulduğunu söyledi.
Müzenin amacının lale kültürünü anlatmak olduğunu dile getiren Gülal, "Dünyanın en büyük lale müzesidir. Orta Asya'dan beri taşıdığımız bir çiçek. Niçin laleye bu kadar kıymet veriyoruz, lale bizim kültürümüzde nasıl bir yer tutuyor? Bu müze bunu anlatıyor." diye konuştu.
"Çocuklara lale kültürünü anlatıyoruz"Müzenin kurulduğu günden bu yana yoğun ilgi gördüğünü ve bunun kendilerini memnun ettiğini belirten Gülal, şöyle devam etti:
"Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir çalışma yapıyoruz. Çocuklara lale kültürünü anlatıyoruz. Hedef kitlemiz aslında ilkokul ve ortaokul seviyesindeki çocuklar. Oradan başlıyoruz bu işin inşasına. Öncelikle ellerini toprağa değdiriyoruz. Kasım ve aralık aylarında çocukları buraya alıyoruz. Emirgan Parkı'nın içinde bize ayrılmış bir alan var. O alanda çocuklar lale soğanı dikiyor. Her çocuk diktiği soğanın yanına kendi adını yazan lale formunda bir tabela dikiyor. Baharda gelip kendi diktikleri laleyi görüyorlar. Annelerini ve babalarını getiriyorlar. Sonrasında çocukları müzeye alarak bunu niye yaptığımızı anlatıyoruz. Çocukların anlayabileceği, pedagoglar eşliğinde hazırladığımız bir filmimiz var."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com