!['Dünyanın en büyük insan zinciri' İstanbul'dan geçiyor](https://www.dikgazete.com/files/uploads/news/default/2020/10/dunyanin_en_buyuk_insan_zinciri_istanbuldan_geciyor.jpg)
Saype adıyla tanınan Guillaume Legros, çim ve toprak üzerinde anıtsal freskler oluÅŸturuyor. TebeÅŸir ve kömürden oluÅŸan bir boyanın mucidi olan Saype, sokak sanatı ve "land-art"ı (arazi sanatı) birbirine baÄŸlayan sanatsal bir hareketin öncüsü olarak biliniyor.
KutuplaÅŸan dünyada, sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini yaratmayı seçen sanatçı, Duvarların Ötesinde projesiyle insanları yardımseverliÄŸe ve birlikte yaÅŸamaya davet ediyor. BirliÄŸi, karşılıklı yardımlaÅŸmayı ve duvarların ötesindeki ortak çabayı simgelemek amacıyla, ÅŸehirden ÅŸehre kayan ve iç içe geçen, tokalaÅŸmış elleri çimenlerin üzerine çiziyor.
Saype'nin Haziran 2019'da baÅŸlattığı küresel Beyond Walls projesinin sekizinci durağı Ä°stanbul oldu. Proje, tesadüfi karşılaÅŸmalardan ve halkın, dünyanın en büyük insan zincirini Ä°stanbul'dan geçirme arzusundan doÄŸdu. Ä°sviçre'de yaÅŸayan Fransız sanatçının oluÅŸturduÄŸu devasa eller, Avrupa ve Afrika kıtalarını buluÅŸturduktan sonra BoÄŸaz'ın Avrupa Yakası'na geliyor ve Asya kıyılarına ulaÅŸmak için BoÄŸaz'ı geçiyor. Åžehirden ÅŸehre, kıtadan kıtaya, Batı'yla DoÄŸu'yu sarmalayan büyük bir kardeÅŸlik zinciri çizmeye devam ediyor. Projenin önceki durakları Paris, Andorra, Cenevre, Berlin, Ouagadougou, Yamoussoukro ve Torino'ydu.
Ä°stanbul'da, Beykoz, BoÄŸaziçi Üniversitesi ve Unkapanı Köprüsü'nün altına yapılan eserler, Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Kültür AÅž, BeÅŸiktaÅŸ Belediyesi, BoÄŸaziçi Üniversitesi, Ä°sviçre BaÅŸkonsolosluÄŸu, Türkiye Fransız Kültür Merkezi ve UPS'in desteÄŸiyle gerçekleÅŸtirildi.
Eserlerin fotoÄŸraf sergisi, 8 Kasım'a kadar Taksim Sanat’ta izleyicilerle buluÅŸacak. Ayrıca eserler, 7 Kasım'dan itibaren Türkiye Fransız Kültür Merkezinin Ä°stiklal Caddesi cephesinde sergilenecek.
"Boya doÄŸaya zarar vermediÄŸi için gerçekten güzel yorumlar alıyorum"Guillaume Legros, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, sanatın iletiÅŸim konusunda çok önemli bir araç olduÄŸunu düÅŸündüÄŸünü ve bu sayede mesajını insanlara ulaÅŸtırmayı hedeflediÄŸini ifade ederek, "Ä°çinde bulunduÄŸumuz konjonktürde insanlar daha çok polarize olmaya ve daha çok yabancılaÅŸmaya baÅŸladı. Yaptığım çalışmaların önemli ölçüde ses getirmesini diliyorum, böylece insanların bir araya gelerek, birlikte bir ÅŸeyler yapma çabalarını desteklemeyi hedefliyorum." diye konuÅŸtu.
Duvarların Ötesinde projesinin yardımlaÅŸma, birliktelik mesajlarını içerdiÄŸini ve "birbirini tutan kol" hareketiyle bu mesajı vurgulamak istediÄŸini dile getiren Legros, ÅŸöyle devam etti:
"Ä°stanbul, sekizinci etabı Duvarlar Ötesi yolculuÄŸunun... Jeopolitik açıdan Ä°stanbul'un önemi tartışılamaz. Birçok kültürün ve insanın buluÅŸtuÄŸu noktada ve benim projemin de çok büyük bir sembolü halinde. Çalışmam 3 freskodan oluÅŸuyor. Bunlardan bir tanesi Beykoz'da Anadolu Yakası'nı temsilen. Biri, BoÄŸaziçi Üniversitesi'nde. Biri de Haliç'te Unkapanı Köprüsü'nün altında, denizde yüzen ve iki karayı da birbirine baÄŸlayan sembolik bir çalışma. EÅŸim Türk olduÄŸu için ben de burada olmaktan mutluluk duyuyorum ve önemini de yansıtmaya çalışıyorum."
Legros, eserlerini yaparken olumlu reaksiyonlar aldığını belirterek, "Önce insanlar ÅŸaşırıyor. Çünkü eserler aynı seviyeden bakıldığında çok fazla anlaşılamayabiliyor, yüksekten bakıldığında portre ve fresko daha net ortaya çıkıyor ve etkileniyor insanlar. Kullandığım boya tamamen doÄŸa dostu, doÄŸaya zarar vermediÄŸi için gerçekten güzel yorumlar alıyorum." diye konuÅŸtu.
Ä°stanbul'da 12 gündür bulunduÄŸunu kaydeden Legros, "Ana tema ve amaçlardan biri mesajımızı olabildiÄŸinde çok kiÅŸiye ulaÅŸtırmak. Vermek istediÄŸimiz mesaj, birlikte hareket etmek ve dünyanın daha güzel bir yer haline gelmesi." dedi.