Dünya

Dünya şişmanlıyor

Dünyanın en saygın tıp dergilerinden New England Journal of Medicine'nin yayınladığı dünya şişmanlık raporuna göre, 1980 ile 2015 yılları arasında dünyanın 73 ülkesinde yaşayanlardaki şişmanlık oranı iki katına çıktı.

Dünya şişmanlıyor
13-06-2017 22:47

Asrın en büyük hastalığı olarak isimlendirilen aşırı kilolar giderek dünyayı etkisi altına almaya devam ediyor. Dünyanın en saygın tıp dergilerinden The New England Journal of Medicine, 35 yıldır dünyanın 195 ülkesinde gerçekleştirdiği araştırmalarını bir rapor halinde yayınlayarak insanlığın en büyük hastalığının aşırı kilolar olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Raporda aşırı kilo almanın hızlı bir şekilde yayıldığını ve alınan enerjiyi vermenin hayat standartlarından dolayı çok zor olduğu belirtildi.

Raporda 1980 ile 2015 yılları arasında dünyanın 73 ülkesinde yaşayanlardaki şişmanlık oranı iki katına çıktığı, diğer ülkelerde de yükselişin devam ettiği vurgulandı. 2.2 milyar insanın aşırı kilolu olduğu belirtilen araştırmada ortaya çıkan rakamın dünya nüfusunun yüzde 30'una denk geldiği ifade edildi. Yaşanılan şişmanlık hastalığının bir çok hastalığı tetiklediği ve aşırı kilolara bağlı 2015 yılında 4 milyon insanın hayatını kaydettiği açıklandı. Aşırı kilolardan ölenlerin yüzde 66'sı kalp ve damar rahatsızlıklarından, yüzde 15'i ise böbrek ve bağırsak ve göğüs kanserinden öldüğü açıklandı.

ABD'de aşırı kilolu çocuk ve gençlerin oranının yüzde 13 olduğu belirtilirken, bu rakam gelişmiş 20 ülkede şişmanlık oranı en yüksek oranın ABD'de olduğu bildirildi. Yetişkinlerde en fazla kiloluların yüzde 35 ile Mısır'da olduğu, en az kiloluların ise yüzde 1.2 oranı ile Bangladeş ve yüzde 1.6 oranı ile Vietnam olarak belirlendi. Araştırmanın sonunda kilosuz insanların kilolu insanlara nazaran daha mutlu olduğunu ve ömürlerinin daha uzun olduğuna dikkat çekildi.

Mehmet Koca

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER