Genel

Dumankaya İnşaat'ın sahiplerine FETÖ fezlekesi hazırlandı

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, yürütülen soruşturma kapsamında, aralarında Bank Asya çalışanları ile Dumankaya İnşaat'ın eski sahibi ve ortaklarının da bulunduğu 125 şüpheliye yönelik fezleke hazırlandı.

Dumankaya İnşaat'ın sahiplerine FETÖ fezlekesi hazırlandı
02-02-2018 20:58

Ä°STANBUL (AA) - Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'nca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) "himmet" adı altında finansal destek saÄŸlandığı iddiasıyla yürütülen soruÅŸturma kapsamında aralarında Bank Asya çalışanları ile TMSF yetkililerinin kayyum olarak atandığı Dumankaya Ä°nÅŸaat firmasının eski sahibi ve ortaklarının da bulunduÄŸu 125 ÅŸüpheliye yönelik fezleke hazırlandı.

Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Anayasal Düzene Karşı Ä°ÅŸlenen Suçlar SoruÅŸturma Bürosu Savcısı Hüseyin Önelge tarafından Bank Asya'da açılan hesaplardan FETÖ/PDY'ye "himmet" adı altında finansal destek saÄŸlandığı iddiasıyla yürütülen soruÅŸturma sonucunda, aralarında Bank Asya çalışanları, bankada hesap açanlar, FETÖ/PDY'nin sözde imamları ile Dumankaya Ä°nÅŸaat'ın eski sahibi ve ortaklarının da bulunduÄŸu 125 ÅŸüpheliye yönelik 496 sayfalık fezleke tamamlandı.

Fezlekede, TMSF yetkililerinin kayyum olarak atandığı Dumankaya Ä°nÅŸaat firmasının eski sahibi ve ortakları olan Halit Dumankaya, Barış DeÄŸer Dumankaya, Ayla Dumankaya Pirinççi, UÄŸur Dumankaya ve Semih Serhat Dumankaya ile FETÖ/PDY'nin sözde bölge sorumlusu Murat Koca, Ali Rıza Özbek, Ahmet AkıncıoÄŸlu gibi isimlerin de bulunduÄŸu 36 ÅŸüpheli hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teÅŸebbüs etme" suçundan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası talep edildi.

Bu ÅŸüphelilerin ayrıca "silahlı terör örgütüne üye olma", "örgüt kurma ve yönetme", terör örgütü propagandası yapma", "özel belgede sahtecilik, "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı deÄŸerlerini aklama" gibi suçları da iÅŸlediÄŸi savunulan fezlekede, her biri hakkında ayrı ayrı 24 yıldan 45 yıla kadar hapis cezası istendi.

Fezlekede, 89 ÅŸüphelinin ise "silahlı terör örgütüne üye olma", "özel belgede sahtecilik", "suçtan kaynaklanan mal varlığı deÄŸerlerini aklama", "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanun'a muhalefet", "terör örgütü propagandası yapma" gibi deÄŸiÅŸik suçlardan 13 yıldan 45'er yıla kadar deÄŸiÅŸen oranlarda hapisle cezalandırılması talep edildi.

Hazırlanan fezleke, dava açılması talebiyle Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na gönderildi.

Fezlekede, soruÅŸturma sonucunda FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün son derece etkin bir organizasyon eÅŸliÄŸinde Asya Katılım Bankası AÅž nezdinde bulunan ilgili banka ÅŸubelerini nasıl muhatap yaptıkları, banka ÅŸubelerinde ast üst iliÅŸkisi içerisinde çalışan personelin örgütün amaçlarına ulaÅŸabilmesi için ilgili hesapları ve yetki belgelerini nasıl suistimal ettikleri, belgeler üzerinde nasıl sahtecilik yapılmasına göz yumdukları ya da nasıl belgeler üzerinde sahtecilik yaptıkları, sözde "bölge imamlarının" üçüncü ÅŸahıslardan "burs, kurban, zekat ve himmet" adı altında finans saÄŸlamaya yönelik örgüt üyelerine kazandırdıkları meziyetler, örgütün amaçlarına yönelik açılan banka hesapları gibi hususların deÅŸifre edildiÄŸi anlatıldı.

Dumankaya şirketleri soruşturmaya nasıl dahil oldu

Fezlekede, soruÅŸturmanın Hakan Zengin adlı kiÅŸinin Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'na baÅŸvurması üzerine baÅŸladığı belirtilerek, emniyetin TMSF'nin yönetimini devraldığı Bank Asya ile ilgili yazdığı müzekkere üzerine, Bank Asya TeftiÅŸ Kurulu'nun yaptığı incelemelerde Hakan Zengin dışında yaklaşık 20 hesabın FETÖ'nün himmet, kurban ve burs paraları için kullanıldığının tespit edilmesi, bu hesaplar arasında Dumankaya ailesinden Barış DeÄŸer Dumankaya'nın hesabının da kullanıldığının belirlenmesi ve özellikle örgüt adına kullanılan hesaplardaki çeklerin çoÄŸunluÄŸunun Dumankaya Åžirketler Grubu'na ait olması üzerine soruÅŸturmanın geniÅŸletildiÄŸi kaydedildi. Fezlekede, bunun üzerine Dumankaya Holding'in de soruÅŸturmaya dahil edildiÄŸi belirtildi.

Tayfun Tekli'nin Adalet Bakanlığı'na gönderdiÄŸi, "Dumankaya ailesinin ve özellikle Halit Dumankaya'nın paralel yapı denilen örgüte himmet ve kurban parası toplayan sinsi bir holding olduÄŸuna" dair ihbar dilekçesi bulunduÄŸu aktarılan fezlekede, yine BÄ°MER ve CÄ°MER aracılığıyla Dumankaya Holding'in FETÖ'nün önemli finansörlerinden olduÄŸuna dair ihbarlarda bulunduÄŸu anlatıldı.

Fezlekede, yapılan bir ihbarda "Yönetim merkezi Pendik E5 dörtyoldaki Dumankaya binasındadır. Bölgede iÅŸ adamlarından toplanan para buradaki tahsilatçılar tarafından toplanır. Bu paralar 'Devletin her türlü birimine yakınız, vermezseniz görürsünüz' edasıyla toplanırdı." ÅŸeklinde beyanların bulunduÄŸu, baÅŸka bir ihbarda ise "Dumankaya ailesi genel müdür Abdullah Yazıcı vasıtasıyla taÅŸeron firmalardan zorla yüklü miktarlarda himmet ve kurban parası toplamaktadır. Ben de zamanında orada çalıştığım için iyi bilmekteyim." ÅŸeklinde ifadelerin bulunduÄŸu kaydedildi.

Gizli tanık "Enes"in beyanına da yer verilen fezlekede, "Ben Dumankayaları 30 yıldan bu yana tanırım, bu kiÅŸiler ilk kuruldukları andan itibaren çok iyi durumda deÄŸildi. Hatta 2001 krizinde iflas ettiler, inÅŸaatlar yarım kaldı, bankalar mallarına el koydu, bu aile yaÅŸadıkları maddi sorunlar nedeniyle güçlü olarak gördüÄŸü FETÖ'ye sığındı. Bu örgütte Dumankayaları destekledi. Süleyman Åžah Üniversitesi Hayriye Dumankaya yerleÅŸkesini FETÖ'ye müzahir bu üniversiteye hediye etti. Bunun karşılığında üniversitenin tüm inÅŸaat iÅŸleri Dumankaya ailesine verildi. Aralarında her ne kadar protokol yapılmış ise de örgüt saÄŸ cebine alarak sol cebine koymuÅŸtur. Örgütün iÅŸleyiÅŸi zaten bu yöndedir. Kendinden olan firmaları destekler, büyütür, sonra da onlardan maddi anlamda faydalanır." ifadelerini kullandığı anlatıldı.

Fezlekede, gizli tanık "Yasin" in beyanında ise "Ben Nisan 2016 yılının ilk haftasından ticari maksatla Dumankaya firmasının bilgi iÅŸlem müdürlüÄŸündeki görevliler tarafından muhasebe departmanındaki tüm bilgisayarların harddisklerini deÄŸiÅŸtirdiklerini ve çıkan harddiskleri imha edeceklerini bizzat kulaklarımla duydum, çalışanlar arasında 'Sıkıntı var demek ki, operasyon yapılacak, acilen harddiskleri deÄŸiÅŸtirdiler, inÅŸallah bir ÅŸey çıkmaz.' ÅŸeklinde konuÅŸmalara tanık oldum." ÅŸeklinde beyanda bulunduÄŸu kaydedildi.

"Al gülüm, ver gülüm" kuralı

Dumankaya ailesinin operasyon kapsamında gözaltına alındıklarında müÅŸtereken savunmalarında, FETÖ ile uzaktan yakından irtibatlarının olmadığını, kesinlikle bu örgüte finans saÄŸlamadıklarını beyan ederek, ısrarla sorulan sorulara bu ÅŸekilde cevaplar vererek suçlamaları kabul etmedikleri kaydedilen fezlekede, 5 Temmuz 2016'da meydana gelen hain darbe giriÅŸimden sonra Dumankaya ailesi adına Halit Dumankaya'nın "Biz de aldatıldık..." diye bir basın bildirisi yayınladığı aktarıldı.

Fezlekede, ÅŸu bilgilere yer verildi:

"Ä°fadelerinde hiçbir ÅŸekilde FETÖ irtibatlarının olmadığını, finans saÄŸlamadıklarını söylemelerine raÄŸmen bu bildiride '17-25 Aralık tarihine kadar FETÖ'ye yoÄŸun bir ÅŸekilde yardım yapma gafletinde bulundum.' diyerek esasında savunmalarında yalan söylediklerini bir nevi kendileri ortaya koymuÅŸtur. Dumankaya ailesinin ve ÅŸirketlerinin FETÖ ile yolları kesiÅŸtikten sonra 'Al gülüm ver gülüm' kuralı gereÄŸince FETÖ Dumankaya ÅŸirketlerine kamu gücünü kullanarak lojistik destek verdiÄŸi, buna karşın Dumankaya ÅŸirketlerinin de FETÖ'ye insan gücü ve finans kaynağı saÄŸladığı, FETÖ'nün kuruluÅŸlarından olan Süleyman Åžah Üniversitesi'nin yapım aÅŸamasından itibaren tüm evrelerinde Dumankaya ailesinin yer aldığı, bu okulun yönetimini ve finansını saÄŸlayan Sistem EÄŸitim Kültür Vakfı'nda etkin ÅŸekilde rol aldıkları, hem üniversitenin hem de vakfın 15 Temmuz'dan sonra kanun hükmünde kararname ile kapatıldığı belirlenmiÅŸtir."

"FETÖ'yü lojistik ve finansal olarak desteklemiÅŸ"

Fezlekede, Dumankaya ailesinin ve şirketlerinin "2001 krizi" denilen krizden ciddi manada etkilendiği, ekonomik olarak iflas noktasına geldiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Bunu öÄŸrenen FETÖ'nün zaten irtibat halinde oldukları aileye ve ÅŸirkete lojistik ve finansal destek verdikleri, kamu gücünü de kullanmak suretiyle bu ÅŸirketi düzlüÄŸe çıkardığı, ticari olarak izah edilemeyecek ÅŸekilde 2002 yılından sonra büyüdükleri, FETÖ'nün hiçbir kimseye ve kuruma karşılıksız iyilik yapmayacağı hususu ile birlikte deÄŸerlendirildiÄŸinde zor durumdan kurtulan ÅŸirketin ondan sonra sürekli FETÖ'yü lojistik ve finansal olarak desteklediÄŸi bir gerçektir. Yaklaşık 15 yıl birlikte hareket eden bu ÅŸirket grubu, FETÖ'ye milyonlarca lira aktarmıştır. FETÖ uÄŸruna taÅŸeronlarına baskı ve ÅŸantaj uygulamıştır."

Muhabir: Filiz Kınık

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER