Eğitim

Down sendromlu öğrenciler için bir ilk

Türkiye’de ilk kez down sendromlu öğrencilere servis elemanlığı eğitim programı düzenlenecek. Programın sonunda öğrencilere çeşitli işletmelerde çalışabilmeleri için sertifika verilecek. İzmir’de, Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören...

Down sendromlu öğrenciler için bir ilk
25-12-2015 13:48
Türkiye’de ilk kez down sendromlu öğrencilere servis elemanlığı eğitim programı düzenlenecek. Programın sonunda öğrencilere çeşitli işletmelerde çalışabilmeleri için sertifika verilecek.
İzmir’de, Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi ile Ulusal Down Sendromu Derneği arasında imzalanan protokolle, Türkiye’de ilk kez down sendromlu öğrencilere Meslek Edindirme Sertifika Programı düzenlenecek. Protokol kapsamında 12 down sendromlu öğrenci, meslek lisesinde 288 saat boyunca sertifikalı servis elemanı olmak için eğitim görecek, ardından işletmelerde staj yapacak. Eğitim sonunda sertifikalarını alan öğrenciler; kafe, otel, restoran gibi işletmelerde servis elemanı olarak çalışacak.

“HER İŞİ BAŞARABİLİRLER”
Eğitim görecek down sendromlu bireyler, aileler, Ulusal Down Sendromu Derneği yöneticileri ve Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi yöneticilerinin katıldığı protokol töreninde proje hakkında konuşan Ulusal down Sendromu Derneği Başkanı Şevket Cihan, “Çocuklarımız 288 saat boyunca burada eğitim alacaklar ve sertifikalarını alıp meslek sahibi olarak hayatın içinde olacaklar. 288 saatlik zaman zarfında bu mesleği öğreneceklerini düşünüyoruz ve İzmir’de başlattığımız bu projeyi Türkiye’ye yaymak istiyoruz. Eskiden çocuklarımıza acıyarak bakarlardı. Biz burada, onlara iyi bir eğitim verildiğinde her işi başarabildiklerini kanıtlamaya çalışıyoruz. Benim 5 yaşında Down sendromlu bir oğlum var. O zamanlar bize yol gösterecek kimse yoktu. Bırakın gelecekte bir işi olacak mı korkusunu, yaşayacak mı korkusu vardı. Bu derneği bu amaçla kurduk ve günden güne çığ gibi büyüyoruz.”

TEORİK VE UYGULAMALI EĞİTİM
Öğrencilere verilecek eğitim hakkında bilgi veren Cumhuriyet Nevvar Salih İşgören Meslek ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Leyla Sertkaya ise şunları söyledi: “30 yıldır bu okulda çalışıyorum. Okulumuzda otizmli, işitme engelli, zihinsel engelli öğrenciler oldu ama Down sendromlu öğrencimiz 30 yıldır hiç olmadı. Bu çocuklarımız ya liseye gelmiyor ya da bizim okullarımızı seçmiyordu. Bilemiyorum ama öğrendiğimiz kadarıyla okumuyorlarmış. Biz de proje başlatarak 9. sınıflara Down sendromlu öğrenci almaya başladık. Amacımız, bu öğrencileri 10. sınıfta yiyecek-içecek bölümüne almak ve işletmelerde ve kendi okulumuzun açacağı kafede çalıştırarak diploma vermektir. Aynı zamanda meslek liseleri iş yeri açma belgeleri veriyor. Bu projemiz devam ederken Bornova’da açılan +1 Down Cafe’ye eleman yetiştirme teklifi geldi. Zaten bu işin içindeydik, hemen çalışmalara başladık ve bu vesileyle Down Sendromlu Öğrencilere Meslek Edindirme Sertifika Programını başlattık. Hafta içi ve cumartesi günü tam gün olarak çocuklarımıza eğitim verilecek ve çocuklarımızı iş yerlerine götüreceğiz. Her şeyden öte kendilerine güvenmelerini sağlayacağız. Önce eğitim vereceğiz, sonra işletmelerde staj yapmalarını sağlayacağız. Onların iyice anlayacağı dilde yavaş yavaş derslerimizi vereceğiz.”

“ÇOK MUTLUYUZ”
Eğitim alacak olmanın sevinci ile duygularını dile getiren Down sendromlu öğrenciler ise çok mutlu olduklarını söyledi. Eğitim alacak öğrenciler içerisinde Bornova’da açılan +1 Down Cafe’de çalışmakta olan öğrenciler de bulunuyor. Daha iyi servis yapmak ve servis elemanlığını öğrenmek isten Down sendromlu bireyler, bir an önce çalışmalara başlamak istediklerini kaydetti.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER