Ekonomi

Domates fiyatları tarlada dibe vurdu

Osmaneli'ndeki çiftçiler, piyasadaki olumsuzluklardan kaynaklanan sebeplerden dolayı domates fiyatlarının adeta dibe vurmasından mağdur oldular.

Domates fiyatları tarlada dibe vurdu
24-10-2015 17:05

Osmaneli'ndeki çiftçiler, piyasadaki olumsuzluklardan kaynaklanan sebeplerden dolayı domates fiyatlarının adeta dibe vurmasından mağdur oldular.

İlçenin, domates üretimde önde gelen köylerden sayılan Hisarcık Beşevler köyünde iç piyasa için toplanan domatesler 50 kuruş ile 70 kuruşa kadar düştü. Domates fiyatlarındaki düşüş çiftçiyi zor durumda bıraktı. Masrafını alamayacağını hesaplayan çiftçiler kara kara düşünüyor. Hisarcık Beşevler köyünde çiftçilik yapan Ertuğrul Cambaz, şu andaki fiyatın çok düşük olan domatesin diğer ürünlere göre maliyetinin fazla olduğunu belirtti. Bu yıl 25 dekar alanda üretim yaptıklarını, domatesin fidan başına bin 500 lira gibi bir maliyeti olduğunu anlatan Cambaz, şunları söyledi;

GEÇEN YIL KURAKLIK, BU YIL FİYAT DÜŞÜŞÜ

Bu yıl verim iyi olsa da gelen fiyatlar dip yaptı. Şu anda kilosunu toptan 50 kuruştan veriyoruz. Bu fiyatta bile alıcı bulmakta zorlanıyoruz. Bu fiyat, işçi masrafını bile güçlükle karşılıyor. Fide başı bin 500 lira gibi bir masrafımız var. Geçtiğimiz yıllara göre bu fiyat çok düşük. Dekardan 6-7 ton arası ürün elde edeceğiz, ama geçmiş yıllara göre ürünlerimizi düşük fiyattan satmamızdan dolayı hayal kırıklığı yaşadık. Türkiye genelinde fiyatlar düşük seyrediyor. Doğal olarak bu durum bize de yansıyor. Köyümüzde uzun yıllardır domates ekimi yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl kuraklık dolayısıyla sıkıntı yaşamıştık. Bu yıl mevsim şartları uygundu, ama fiyat umduğumuz gibi olmadı. Tarım sektöründe bu tür riskler her zaman var. Zararımızın boyutu hasat sonunda ortaya çıkacak. İnşallah bundan sonra böyle durumlarla karşılaşmayız.”

BORCU OLAN ÇİFTÇİLER KARA KARA DÜŞÜNÜYOR

Konuyla ilgili açıklama yapan Osmaneli Ziraat Odası Başkanı Ertuğrul Ünver ise 'Geldik gördük ki çiftçimiz gerçekten çok zor durumda. 2015 yılında çiftçimiz hiçbir ürününden para kazanamadı. Mazot, gübre, fide paraları yüksek olduğu için bu yıl çoğu çiftçimiz fide parasını bile ödemekte zahmet çekecek. Zaten çiftçilerimizin geçen yıldan gelen borçları var bankalara ve onları ödemek için kara kara düşünürken bu yılı da aynı duruma düştüler.

Ziraat Odası olarak yetkililerden borçların ertelenmesini istemiştik. Sesimizi duyan Ziraat Bankası yetkilileri ilçemize gelerek çiftçilerimizle toplantı yaptı, borçların nasıl erteleyeceği konusunda bilgi verdi. Çiftçilerin rahat nefes alma konusunda borçların ertelenmesi konusunda emeği gecen herkese teşekkür ediyorum' dedti.Ziraat Odası Başkanı Ünver “Çiftçilerimiz bir nebzede olsa rahat nefes alacak, çiftçimize sahip çıkalım ki köylerden göç başlamasın, çiftçimize sahip çıkalım ki doyduğu yerde değil, doğduğu yerde yaşasınlar” diye konuştu.

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER