Boş vakitlerinde babasının Dolapdere'deki cansız manken dükkanında çalışan ve bir kampanyaya katılarak Apollo Uzay Akademisi'ne kabul edilen, sonrasında uzaya gidecek 23 kişiden biri olarak seçilen Halil Kayıkçı, hem Türkiye'den uzaya gidecek ilk hem de en genç Türk astronot adayı...
dikGAZETE- 20 yaşında ve İstanbul Teknik Üniversitesi Uzay Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Halil Kayıkçı, Türkiye'den uzaya gidecek ilk ciddi aday.
Boş vakitlerinde babasının Dolapdere'deki cansız manken dükkanında çalışan Kayıkçı, aynı zamanda bu seyahat için en genç Türk astronot adayı olarak dikkat çekiyor.
UZAY KAMPINA KATILDI, ELEMELERİ GEÇTİ...
Halil Kayıkçı, uzaya çıkan ilk insanlardan ABD'li Buzz Aldrin öncülüğünde düzenlenen Axe Apollo Uzay Kampı'na katıldı ve kamptaki elemeleri başarıyla geçerek uzaya çıkmaya hak kazandı. Genç astronot adayı, Lynx adlı mekikle uzaya çıkarak yerküreyi uzaydan izleyebilecek.
60'TAN FAZLA ÜLKEDEN 107 KİŞİ KATILDI
Kayıkçı, Star gazetesinin haberine göre, önce 3-6 Aralık tarihleri arasında ABD'nin Orlando eyaletinde düzenlenen uzay kampına katıldı.
Burada 60'tan fazla ülkeden 107 kişi vardı ve herbirinin uzay koşullarına dayanıklılığı sınandı. Dört günlük kamp sonucunda uzaya gitme hakkı kazandığını söyleyen Kayıkçı, kampta yaşadıklarını şöyle anlatıyor:
"Tıpkı uzayda olduğu gibi yerçekimsiz ortamda bulunduk, savaş uçağı kullandık, G-Force testine girdik. Birçok fiziksel sınava da tabi tutulduk.
Kampımıza çok yakın mesafedeki Kennedy Uzay Üssü'nü ziyaret edip uzay görevleri hakkında bilgi aldık. Hatta gerçek bir roketin uzaya fırlatılma anına şahit olduk.
Yakan top ve roket yapma çalışmasında Türk arkadaşlarımla bulunduğumuz geminin ekibi en yüksek puanı aldı.
Bu kampın sonunda ismim okunduğu anda pek çok duyguyu aynı anda yaşadım; sevinç, coşku, hüzün, gurur…
Ailemi, arkadaşlarımı ve ülkemi temsil etmekten dolayı gururlu ve onurluyum."
BU YIL GERÇEKLEŞECEK SEYAHATTE
KAYIKÇI, TÜRKİYE'DEN TEK ADAY
23 kişinin yer alacağı ve Kayıkçı'nın tek Türk astronot adayı olarak katılacağı uzay seyahatinin bu yıl içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Lynx adlı mekikle uzaya çıkarak yerküreyi izleyeceğini belirten Kayıkçı, “Uçuş yaklaşık bir saat sürecek. Uçaklar gibi havaalanından kalkış yaparak hızla yükseleceğiz. Yani sesin 2.9 katı kadar hızla gideceğiz! Yolculuk sırasında yerçekiminin dört katı kadar kuvvete maruz kalacağız” diyerek zorlu bir uçuş için kondisyonunu sağlam tutmayı düşündüğünü de belirtiyor.
DÖNÜŞ ÇOK ZORLU OLACAK
103 kilometreye ulaştıklarında atmosferden çıkmış, uzayın ilk metrelerine ulaşmış olacaklarını belirten Kayıkçı, yerçekimsiz ortamda 4-6 dakika kaldıktan sonra geri dönüş yolculuğunun başlayacağını, bunun ise daha zorlu bir yolculuk olacağına dikkat çekiyor.
YERE İNDİĞİ ANDA "ASTRONOT" ÜNVANINI ALACAK
Yolculuk için yanına sadece kamera almayı planladığını belirten Halil Kayıkçı, havaalanına iniş yaptığı anda astronot unvanını resmen hak edecek. Merak ettiği başka bir şey ise şu: "Uzayla ilgili en çok merak ettiğim şeylerden biri uzayın derinliklerinden bakıldığında dünyanın ne kadar küçük göründüğü… Artık bu merakım da bitecek."