Genel

Döküm sanayine yerli robot

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Robotes Robotik Çözümler Firması kurucu ortağı Prof. Dr. Osman Parlaktuna, ESOGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Özkan ve Makine Mü

Döküm sanayine yerli robot
21-03-2015 12:21

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Robotes Robotik Çözümler Firması kurucu ortağı Prof. Dr. Osman Parlaktuna, ESOGÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Metin Özkan ve Makine Mühendisi Coşkun Hamat tarafından 2 yılda yapımı tamamlanan ve döküm sanayinde kullanılacak olan 5 eksenli çapak temizleme robotu geliştirildi.
KOSGEB’in 320 bin TL’lik Ar-Ge desteği ile 2012 yılında geliştirdikleri robot ve firma çalışmalarından bahseden Prof. Dr. Osman Parlaktuna, robotun tamamen firma tarafından tasarlandığını, 2 yıl içerisinde de tamamlandığını anlattı. Prof. Dr. Parlaktuna, “Bu projede döküm parçalarında oluşan çapakların otomatik temizlenmesi için 5 eksenli bir robot kolu hazırladık. Bu tasarım tamamen firmamız tarafından yapıldı. Projede kurucu üye olarak 3 kişiydik. Bir makine mühendisi, bir bilgisayar mühendisi ile birlikte hazırladık. Ayrıca bir makine mühendisi ve bir elektrik mühendisi arkadaşımız da tasarım ve yazılımda yardımcı oldular. Bunun dışında tasarım yapıldıktan sonra mekanik imalat Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (OSB) bir firma tarafından yapıldı. Mekanik tasarımda yardımcı olmak üzere ESOGÜ Makine Mühendisliği Bölümündeki Yrd. Doç. Dr. Osman Nuri Çelik tarafından danışmanlık hizmeti aldık” dedi.
Tamamen yerli üretim olan robotun prototip olarak geliştirildiğini, çeşitli testlerinin de tamamlanması ile seri üretime geçirmeyi planladıklarını dile getiren Prof. Dr. Parlaktuna, “Geliştirilen robotumuz, şuanda prototip olarak üretilmiş durumda ve testlerini yapıyoruz. Ufak bazı değişiklikler ile robotu daha kullanılır hale getirip bir-iki yıl içerisinde ticari olarak pazarlamayı planlıyoruz. Robotun üzerindeki motorlar ve sürücüler dışarıdan ithal ancak tasarım ve seçimi tarafımızdan yapıldı. Montajı ve bir araya getirilmesi, programı ve mekanik imalatı yerli” diye konuştu.
Prof. Dr. Parlaktuna ayrıca, robotun seri üretime geçmesi ile, Türkiye’deki fabrikaların bu tür bir robotu otomatik olarak döküm üzerinde kullanabilir duruma gelebileceğini sözlerine ekledi.
Döküm sanayinde üretilen parçalarda bulunan ve genellikle elle temizlenen fazla parçalar, üretilen bu robot sayesinde otomatik olarak robot ile temizlenecek.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER