Eğitim

Doğu Karadeniz’de topraksız tarım dönemi

Doğu Karadeniz’de topraksız tarım denemeleri ilk kez Trabzon'da başlarken, ilk deneme başarıyla sonuçlandı.Akçaabat ilçesi Meşeli Köyü’nde yaklaşık 70 bin TL harcayarak kendi imkanlarıyla kurduğu serada topraksız tarım yaparak domates yetiştirmeye başlaya

Doğu Karadeniz’de topraksız tarım dönemi
26-06-2015 13:34

Doğu Karadeniz’de topraksız tarım denemeleri ilk kez Trabzon'da başlarken, ilk deneme başarıyla sonuçlandı.

Akçaabat ilçesi Meşeli Köyü’nde yaklaşık 70 bin TL harcayarak kendi imkanlarıyla kurduğu serada topraksız tarım yaparak domates yetiştirmeye başlayan Hüsnü Şener, ürettiği domatesin tarlada yetişen domateslere göre veriminin daha yüksek olduğunu söyledi.

Toprak yerine 'kokopit' maddesi kullanarak tarım yapan Şener, domateslerin günlük besin ihtiyacının 'PPM' üzerinden bilgisayar ortamında hesaplanarak yapıldığını belirtti. Şener, “Seramızda topraksız domates yetiştiriyoruz. 1-2 sene önce deneme üretimini yaptık başarılı sonuç aldık. Bu yıl daha büyüğünü yaptık. Tarlalarda yetiştirilen domatese göre bunun verimi daha yüksek. Hindistan Cevizi'nin kabuğunu kullanarak domates yetiştiriyoruz. Suyu bilgisayar sistemi üzerinden veriyoruz. Her şey bilgisayar üzerinden yapılıyor, biz hiç bir şey yapmıyoruz. Sadece yaprakların dibinde filizler oluyor onları elle kesiyorum. İşçilik gerektirmiyor. Diğer domateslerle 3 defa uğraşıyorsan bununla bir defa uğraşıyorsun. Havalar henüz iyi olmadığı için domateslerimiz tam olgunlaşmadı. Ancak birkaç haftaya bunlarda kızarıp olgunlaşır” dedi.

Üretilen domatesin diğer domateslere göre lezzet bakımından da farklı olduğunu kaydeden Şener, “Benim bu ürünümü alsınlar tahlil yapsınlar eğer herhangi bir şey varsa her türlü cezaya razıyım. Sağlığa zararı olarak değerlendirildiğinde diğerinde yüzde 80 ise, bunda yüzde 5’dir. Organik bir üründür. Bunun ayrıca lezzeti bambaşka. Bu sene henüz hasat yapamadık. Bin 500 tane fide var. Hava şartları iyi olsa bir haftada domatesler olur” diye konuştu.

Verim alamama diye bir kaygısının olmadığını ifade eden Şener, “Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bu işi ilk defa biz yaptık. Bunda verim alamam diye bir şey yok. Bu sistemle kışın da üretim oluyor fakat biz o aşamaya gelemedik. Bu sistemi oğlum araştırdı. Araştırma sonucu tesadüfen İstanbul’dan bir üniversite hocası buldu. Eğitim seminerlerine katıldı. Bilgi ve teknik olarak bize çok yardımcı oldu. Bu hassas bir şey. Su kireçli olduğu için biraz uğraştık. Çok rahat bir sistem. Yaklaşık maliyetini 70 bin TL’yi buldu. İşçiliğini kendimiz yaptık. Hindistan Cevizi kabuğu yurtdışından geldi. Bunun üzerinde her şeyi dikip yetiştirebiliyorsunuz” ifadelerini kullandı.

dikGAZETE..
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER