Sağlık

'Doğal köy yoğurdu'na karşı algı operasyonu

Son günlerde 'doğal köy yoğurdu'na karşı algı operasyonları yapılmaya başlandı. Temizliğe her g...

'Doğal köy yoğurdu'na karşı algı operasyonu
30-04-2016 15:09

Son günlerde 'doğal köy yoğurdu'na karşı algı operasyonları yapılmaya başlandı. Temizliğe her gıdada dikkat edilmesi şartken temizlik üzerinden köy yoğurduna saldırılması dikkat çekti. Halbuki ambalajlı süt ürünlerine katılan maddeler kansere kadar çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktayken köy yoğurduna temizlik üzerinden saldırılması düşündürdü.
MALİYETİ AZALTMAK İÇİN SAĞLIĞIMIZLA OYNUYORLAR
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı denetimleri artırırken, ihbarlar sonrası yapılan kontrollerde ilginç sonuçlara ulaşıldı. Bazı firmaların yoğurdun maliyetini azaltmak amacıyla sütün içerisindeki yağı alarak yerine margarin kullandığı ortaya çıkarıldı. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün yaptığı denetimlerde bazı işletmelerde sütün içerisinde bulunan yağın krema makinesi ile alınıp yerine bitkisel yağ konulduğu belirlendi. Sütün içerisinden alınan yağın tereyağı yapılarak yüksek fiyatla satıldığını aktaran üst düzey bir Bakanlık yetkilisi, bitkisel yağ katılarak yoğurdun içerisindeki yağ oranı yüksek tutuluyor. Vatandaşın sağlığını tehdit eden yoğurtla ilgili bir sağlıksız yöntem ise ürünejelatin katılması. Jelatin yoğurdun içerisindeki kuru madde miktarını artırarak sertlik veriyor. Yoğurt tebliğine göre belirli bir sertlik oranının tutturulması gerekiyor. Pazar ve market raflarından yapılan denetimlerde yoğurdun yanı sıra kaşara ilişkin sağlığa aykırı hareket eden firmalar da tespit edildi. Palm yağı, kaşar peynirinde fiyatı ucuzlatmak amacıyla kullanılıyor. Normalde 9-10 kilo sütten bir kilo kaşar elde edildiğini ifade eden bir Bakanlık yetkilisi ise piyasada 5 liraya kaşar satılabildiğine dikkat çekiyor. Aynı yetkili, "Sadece sütün maliyetini ortaya koysanız kaşarın fiyatının 9-10 lira civarında olması gerekiyor. Kilosu 5-6 liraya satılan ürünün içerisinde olması gerektiği kadar süt olmayabilir." diyor.
SAĞLIKSIZ ENDÜSTRİYEL YOĞURT KANSERE YOL AÇIYOR
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Onkoloji Bölümü Dr. Yavuz Dizdar, ''Yağ 3 defa kullanıldıktan sonra özelliğini yitiriyor. Ancak endüstride yağ 40 defa kullanılıyor. Bu da insanların sağlıklarını kaybetmelerine neden oluyor'' dedi. Dizdar, Tekirdağ Belediyesi'nce Belediye Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Kanserden Korunmada Uzak Durmamız Gereken Besinler'' konulu konferansa katıldı. Dizdar, burada yaptığı konuşmada, üreticilerin süt ve yoğurda bir takım işlemler yaptığını ve ekşimediğini söyledi.
"YOĞURT VE SÜT ÖZELLİĞİNİ YİTİRDİ"
Bu ekşimeme durumunun herhangi bir katkı maddesiyle elde edilmediğini bildiren Dizdar, yapılan işlemler nedeniyle sütün raf ömrünün 6 aya çıkarıldığını, kapağı açıldığında ise 1 ay bozulmadığını ifade etti. Dizdar, şunları kaydetti: ''Bir şeyin steril olması durumunda bile, açıldığında bozulması gerekir. Üreticiler, süte ve yoğurda basınç uyguluyorlar ve bunu sıcaklık altında yapıyorlar. Homojenize edilmiş yoğurdun üzerine kaymak çıkmıyor. Ancak, yoğurtlar 'geleneksel kaymaklı homojenize yoğurt' şeklinde satılıyor. Bunu da yoğurdun üzerine margarin basarak elde ediyorlar. Yeni doğmuş bebeği anne sütüyle beslemezseniz sağlıklı olmuyor. Süt, yeni doğmuş bebeğin dünyayla tanışması için verilen özel bir şeydir. Bunun bu şekilde doğal haliyle tüketilmesi gerekiyor. Homojenizasyonla sütler özelliğini yitirmeye başladı. Bunu yoğurda da aksettirdiğiniz zaman yoğurt da özelliğini terk etmeye başladı.''
ÜRÜNLERİN AMBALAJLARINA DA DİKKAT!
Şikayetvar Genel Müdürü Dr. Ömer Deveci, plastik yoğurt kaplarının sağlık açısından risk oluşturabileceğini ifade etti. Plastik türünün sağlığa zararlı olup olmadığını anlamak için numarasına bakılması gerektiğini belirten Dr. Ömer Deveci, şu bilgileri verdi: "Plastik kapta bulunan yoğurtları almadan önce ilk işiniz altında bulunan numarayı kontrol etmek olmalı. Üçgen işareti içindeki rakamlar size sağlığınız hakkında mesaj veriyor. '5' rakamı varsa, içiniz rahat olsun, Ama hiçbir rakam yoksa sağlığınız tehlikede demektir. '5' rakamı şişe kapakları, içecek kamışları, biberon, yoğurt kaplarında kullanılır ve zararsızdır. Tüketicilerin ve uzmanların plastik ürünlerin gıdada kullanımı hakkında verdikleri bilgiler gerçekten çok çarpıcı. Plastikler türlerine göre 1'den başlayarak 7'ye kadar numaralandırılıyor. Numara varsa kolay ama yoksa aman dikkat. Öte yandan 3, 6 ve 7 no'lu plastiklerden uzak durulmalı. Bunlar zararlıdır. Yoğurt alırken kullandığı plastiğe göre tercihinizi yapın."
Numaraların bir anlamı var
Plastiklerin türlerine göre sınıflandırıldığını kaydeden Deveci, şunları söyledi: "1'in anlamı, PET veya PETE polietilen demektir. Genelde su, iki litrelik alkolsüz içecekler ve yağların konduğu pet şişelerde kullanılır. Cam gibi şeffaftır, zararsızdır. 2 ise HDPE yüksek yoğunluklu polietileni işaret etmektedir. Deterjan ambalajları ve pet sütlerde bulunur bu da zarar içermez. 3 rakamı PVC polivinil klorid içermektedir. Streç folyo, dış mekanda kullanılan eşyalar, plastik pipo, zemin malzemesi, duş perdeleri, şeffaf ve kabartmalı plastik ambalajlarda kullanılır, zararlıdır. 4 rakamı LDPE az yoğunluklu polietilendir. Kuru temizleme ve çöp torbaları, yemek saklama kaplarında bulunur, zararsızdır. 6'nın anlamı PS polistirendir. Yemiş paketleri, plastik bardak-tabak, markette etin satıldığı köpük tabak, hazır paket fast food ürünlerindendir, zararlıdır. 7 ise diğer ürünleri işaret etmektedir. Bunlar birden altıya kadar kullanılan plastiklerin dışında kalanlardır. Yemek saklama kapları ve bazı pet şişelerde bulunur, kullanılması oldukça zararlıdır."
İŞTE LEZZETLİ DOĞAL KÖY YOĞURDU TARİFİ
- Tazı sağılmış sığır, manda, koyun yahut keçi sütü. (Paket süt ve pastörize sütten olmaz)
- Sütü ince bir süzgeç yahut temiz bir tülbentle süzünüz,
- Süt hacminin iki katı büyüklüğünde bir tencerede kaynatınız,
- Yoğundunuz kaymak oranı daha az olsun istiyorsanız oluşan kaymağı sütün üzerinden alabilirsiniz,
- Parmağınızı sütle temas ettirdiğinizde yanmayacak kadar sıcaklıkta (yaklaşık 80 derece) olduğunda,
(Soğuk yahut ılık süt mayalanmaz) Bunun için süt kaynadıktan sonra 5-6 dakika soğutmak yeterlidir.
- Sütünüzü yoğurt yapacağınız kaplarınıza aktarın,
- Bir litre süt için yarım yemek kaşığı yoğurt mayası yeterlidir. (Yoğurt mayası: Daha önce doğal sütten yapılmış yoğurttur. Hazır yoğurtları maya olarak kullanmayınız. Hazır yoğurdun mayasıyla yapılan yoğurt yine hazır yoğurt gibi olur.)
- Bu mayayı sütün içine “besmele” ile karıştırınız
- Kabın etrafının sıcak tutmasını sağlayacak şekilde kalın yahut birkaç kat bez veya örtü ile sarınız
- 4 ile 5 saat dolayında bir süre bekledikten sonra örtüyü açınız. Buz dolabına koymadan önce 15-20 dakika dolap dışında bekletip sonra dolaba kaldırınız.
- Oluşan yoğurdu yeni yoğurt yapımında maya olarak kullanılabilir
- Yoğurdunuzu çörek otu ve dere otu ilave ederek yiyebilirsiniz
- Yoğurdun suyunu azla atmayınız. Yoğurt suyu B2 vitaminin deposudur.
Afiyet olsun.

Kaynak: TRTAJANS.COM

dikgazete.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER