Genel

Dizi ihracatının cirosu 11 yılda 350 katına çıktı

"Türkiye'nin dizi ihracatı 11 yıl önce 1 milyon dolar bile değilken, şimdi yıllık cirosu 350 milyon dolara çıktı"

Dizi ihracatının cirosu 11 yılda 350 katına çıktı
09-12-2019 17:11

 Global Agency Kurucusu ve Üst Yöneticisi ( CEO) İzzet Pinto, Türkiye'nin dizi ihracatının 11 yıl önce 1 milyon dolar bile değilken, şimdi yıllık cirosunun 350 milyon dolara çıktığını bildirdi.

Yeditepe Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Türk dizilerini dünya markası haline getiren iki isim, TIMS&B Productions Uluslararası Operasyonlar Direktörü Selin Arat ve Global Agency Kurucusu ve CEO'su İzzet Pinto, Yeditepe Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım ile Sosyoloji bölümleri iş birliğiyle gerçekleştirilen "Popüler Kültür Söyleşileri" kapsamında Yeditepe Üniversitesi'ne konuk oldu.

"Dünyada Türk Dizi Fenomeni" başlıklı söyleşide öğrencilerle bir araya gelen TIMS&B Productions Uluslararası Operasyonlar Direktörü Arat, Türkiye'nin, dünya dizi pazarında, ABD'den sonra en çok dizi ihraç eden ikinci ülke konumunda olduğunu kaydetti.

Çalışmalarını, yalnızca Türkiye'deki değil, tüm dünyadaki seyircinin izlemesi üzerine tasarladıklarını belirten Arat, "O nedenle her zaman, tabii ki öncelikle, dünyadaki tüm film ve televizyon sektörünün kuralı olan iyi bir hikaye arıyoruz.

Bunları taşımak üzere dünyada sevilen oyuncularımızla çalışmak kadar yeni yetenekleri de keşfetmenin önemine inanıyoruz. Muhteşem Yüzyıl'daki Meryem Uzerli örneği gibi..." ifadelerini kullandı.

Muhteşem Yüzyıl'ın tüm dünyada en çok izlenen Türk dizisi olduğunu vurgulayan Arat, "En baştan tüm dünya düşünülerek tasarlanmıştı ve karşılığını da buldu. Biz onu iyi icra edemeseydik, dağıtımını iyi yapamasaydık bu rakamlara ulaşamazdı. Önemli olan evrensel kodları içinde barındıran bir hikaye yaratmak. Yaptığınız işte hikaye yerel olsa da başka kültürlere de dokunabilecek duyguyu, ruhu içinde barındırması çok önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Değişen rating sistemleri ve dijital platformlardan dizi yayınlanmasının yeni bir izleyici kitlesi oluşturduğunu, değişen parametrelerin içinde en iyi ürünü ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirten Arat, en çok Güney Amerika olmak üzere tüm dünyaya dizi satışı yaptıklarını ancak Batı ve Kuzey Avrupa'nın henüz Türk dizilerini tercih etmediğini kaydetti.

Kaynak: AA
.
dikGAZETE.com

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER