Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak tescillenmesi kentte büyük bir sevinç yaşattı.
Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Başkanı Kenan Aksu, bunun çözüm ve barış süreci kadar önemli olduğunu be
Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri’nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası olarak tescillenmesi kentte büyük bir sevinç yaşattı.
Diyarbakır Kültür, Turizm ve Musiki Derneği (DİKTUM-DER) Başkanı Kenan Aksu, bunun çözüm ve barış süreci kadar önemli olduğunu belirtti. Diyarbakır Turizm ve Tanıtma Derneği (DTTD) İkinci Başkanı Edip Paçal, bu sayede Diyarbakır’da turizmle ilgili çok olumlu şeylerin olacağını görebildiklerini ifade ederek, “Artık Diyarbakır’ı tutabilene aşk olsun” dedi.
Almanya’nın Bonn kentinde düzenlenen UNESCO 39’uncu Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda, Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri’nin 'Dünya Kültür Mirası' olarak tescillenmesi kentte büyük bir mutluluk oluşturdu. Turizm çevreleri ve vatandaşlar, sevinçlerini İHA muhabiri ile paylaştı. DİKTUM-DER Başkanı Kenan Aksu, Diyarbakır’ın bu listeye girmesinin en büyük hayalleri olduğunu belirterek, bu hayallerinin gerçekleştiğini dile getirdi. Dernek olarak, 15 yıldır çeşitli toplantılarında bu konuyu dile getirdiklerini kaydeden Aksu, “Benim gibi her Diyarbakırlının bunu duyduktan sonra mutluluktan uyuyabildiğine inanmıyorum, Çünkü bizim için çok önemli. Bu Diyarbakır’ın kaderini değiştirecek. Çok sevindik, çok mutluyuz ve çok heyecanlıyız” dedi.
“DİYARBAKIR’IN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK”
Türkiye’de Dünya Kültür Mirası listesinde 14 eserin olduğunu ancak Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri ile birlikte bunun 15’e çıktığını vurgulayan Aksu, “Bu sadece Diyarbakır’a değil, Türkiye’ye de büyük katsı sunacak. Çünkü buraya gelecek herhangi bir turist kafilesi kültür mirasları listesinde Diyarbakır’ı görecek. Parasız reklam yapacağız. Sahiplenme olacak ve bununla ilgili alt yapı yapılacak. Turistlik tesis sayısı artacak. Turistler Hevsel bahçesi ve Diyarbakır kalesini görmek için gelecek. Bu süreç Diyarbakır’ın kaderini değiştirecek. Çözüm süreci, barış süreci ne kadar önemliyse bu da o kadar önemli” diye konuştu.
“BU, MİLYONLARCA TURİSTİN GELMESİ DEMEK”
DTTD İkinci Başkanı Edip Paçal, kararın verilmesi ile büyük bir sevinç ve mutluluk yaşadıklarını belirterek, bunun birkaç açıdan öneminin olduğunu anlattı. Surların artık hep ayakta kalacağını aktaran Paçal, “Bu, binlerce yıldır bu durumda kendini korumuş, kollamış surların bundan sonra da artık koruma altında olması demek. Bundan sonraki onarımların daha disiplinli bir şekilde usulüne uygun yapılacağı demek. Buradaki bu tanıtım sürecini iyi kullanırsak, altyapıyı da iyi oluşturursak bu Diyarbakır’a milyonlarca turistin gelmesi demektir. Turistin gelmesi de burada istihdam ve sosyal gelişimi çok ciddi bir şekilde iyi yerlere taşıyacaktır. Diyarbakır’ın bundan 80-100 sene önceki güzel günlerine dönmesi için bu bir fırsattır, bir milattır” dedi.
“ÇOK OLUMLU ŞEYLER OLACAK”
Diyarbakır’da gelecekte turizmle ilgili çok olumlu şeylerin olacağını gördüklerine işaret eden Paçal, “Bunun üzerine barış sürecindeki hareketlenmeler olumlu bir yere gelirse artık Diyarbakır’ı tutabilene aşk olsun. Bir tek elden bir şey olmayacağını herkes biliyor. Bu konuda çok ciddi bir iş birliğinin oluşması gerekiyor. Valilik, belediye, STK’ler ve tüm bileşenlerin artık bu konuda elini taşın altına koymasının zamanı geldi” diye konuştu.
“KENTİN GELECEĞİ PARLAK OLACAK”
Diyarbakır Turizm Platformu Başkanı Mustafa Tanrıkulu, haberi akşam televizyondan izlediğini ve çok mutlu olduğunu anlattı. Tanrıkulu, “Çok güzel bir şey oldu. İnşallah daha hayırlı bir şekilde daha güzel bir yerlere gelir Diyarbakır. UNESCO’ya girmesi büyük bir adım oldu. Şimdi beklentimiz surların etrafındaki yapıların yıkılıp, SİT alanına dönüştürülmesi. Diyarbakır inanç ve kültür turizmi açısından çok önemli bir konumda. Bunların ortaya çıkarılması ile kentin geleceği geçmişi gibi parlak olacak” ifadelerini kullandı.
“TURİZM KONUSUNDA ÇOK UMUTLUYUZ”
Eğitim gezisi için Diyarbakır’a geldiklerini anlatan Bölgesel Profesyonel Turist Rehberi Savaş Can Zambak, “Dün UNESCO açıkladı. Çok güzel oldu. Bugün de bizim buraya gelecek olmamız çok hoş bir tesadüf oldu. Doğu açısından çok umutluyuz. İnşallah daha güzel olacak turizm burada. Bizim de çabalamamız lazım. Daha iyi reklam yapmamız lazım. Ortadoğu’da olan kötü şeyler etkiliyor insanları. Bizim, ‘Biz onlar değiliz. Biz barış içinde yaşıyoruz’ deyip buraların reklamını yapmamız ve insanları buraya çekmemiz lazım” dedi.
“HEYECANIM DAHA DA ARTTI”
Adıyaman Üniversitesi’nden geçen yıl mezun olduğunu ve yakın bir zamanda turist rehberi olarak göreve başlamak istediğini anlatan Erkan Öz ise, şu ifadelerde bulundu:
“Dün akşam almış olduğumuz mutlu bir haber ile birlikte heyecanım arttı. Ülkemi tanıtma konusunda heyecanım daha da arttı. Diyarbakır hepimizin bildiği üzere bir mahallesinde çıkan olaydan dolayı tüm ile lanse edilen bazı kötü olaylarla anılıyor. Böyle olmadığını bütün dünyaya kanıtlamamız lazım. Özellikle UNESCO’nun aldığı karar Diyarbakır adına olumlu bir gelişme. İlde bulunan nimetleri ve hep beraber yaşadığımızı göstermemiz lazım.”
dikGAZETE.