Genel

Diyanet'ten tüp bebek yorumu: "Sakıncası yok"

Diyanet İşleri Başkanlığı, doğal yollardan çocuk sahibi olamayan eşler için tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmanın insani bir ihtiyaç ve tıbbi bir imkan olduğunu belirterek dini, hukuki, tıbbi ve etik kuralları taşımak kaydıyla bu imkandan yararlanmanın d

Diyanet'ten tüp bebek yorumu: "Sakıncası yok"
22-03-2015 18:12

Diyanet İşleri Başkanlığı, doğal yollardan çocuk sahibi olamayan eşler için tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmanın insani bir ihtiyaç ve tıbbi bir imkan olduğunu belirterek dini, hukuki, tıbbi ve etik kuralları taşımak kaydıyla bu imkandan yararlanmanın da dinen hiçbir sakıncası olmadığını açıkladı.
Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, 22 Mart 2015 tarihinde bazı internet haber sitelerinde “Diyanet’ten Tartışılacak Fetva” başlıklı haberin kamuoyunu yanlış yönlendirdiği ve yanıltıcı bilgiler taşıdığı vurgulandı. Açıklamada, “Söz konusu habere dayanak teşkil eden Din İşleri Yüksek Kurulu kararı, haberde ifade edildiği gibi 5 Ocak 2012’de değil, 5 Ocak 2002’de alınmıştır. Kararın, Din İşleri Yüksek Kurulu’nun web sayfasında 5 Ocak 2002 tarihinde alındığı belirtildiği halde, 13 yıl önceki kurul kararının yeni bir karar gibi okuyucuya sunulması olumsuz bir algı oluşturma niyetini açıkça ortaya koymaktadır” denildi.
Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 5 Ocak 2002 tarihli kararında tüp bebek uygulamasının ilke olarak dinen bir sakıncası olmadığı ve hangi şartlarda yapılabileceğinin açıklandığı kaydedilerek şöyle denildi:
“Doğal yollardan çocuk sahibi olamayan eşler için tüp bebek yoluyla çocuk sahibi olmak insani bir ihtiyaç ve tıbbi bir imkandır. Dini, hukuki, tıbbi ve etik kuralları taşımak kaydıyla bu imkandan yararlanmanın da dinen hiçbir sakıncası yoktur. Dini bakımdan çiftlerin nikahlı olması ise bu şartların en başında gelir. Dolayısıyla aralarında nikah bağı bulunmayan fertlerin bu usulle çocuk sahibi olmalarının dinen uygun görülemeyeceği her türlü izahtan varestedir. Din İşleri Yüksek Kurulu’nun 05.01.2002 tarihli kararında yer verilen zina ifadesiyle anlatılmak istenen de yukarıda belirtilen eşlerin nikahlı olması gerektiği hususudur. Bunun dışında başka bir anlam aramak ve çıkarmak bütünüyle konuyu bağlamından saptırmaktır.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER