Genel

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Yirmi yıl gecikmiş hizmetleri yapmanın mahcubiyeti içindeyiz

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığı olarak on yıl, yirmi yıl gecikmiş hizmetleri yapmanın mahcubiyeti içindeyiz. Eğer biz bu mahcubiyetleri yaşamasaydık, bu millet başkaları tarafından kırk yıl aldatılmayacaktı." dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Görmez: Yirmi yıl gecikmiş hizmetleri yapmanın mahcubiyeti içindeyiz
14-05-2017 22:26

KONYA (AA) - Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı olarak on yıl, yirmi yıl gecikmiÅŸ hizmetleri yapmanın mahcubiyeti içindeyiz. EÄŸer biz bu mahcubiyetleri yaÅŸamasaydık, bu millet baÅŸkaları tarafından kırk yıl aldatılmayacaktı." dedi.

Görmez, bir dizi programlara katılmak üzere geldiÄŸi Konya'da, Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası ÖÄŸrenci Programları Mezuniyet Töreni'nde, Asya'dan, Afrika'dan ve dünyanın çeÅŸitli yerlerinden gelen öÄŸrencilere, "HoÅŸ geldiniz" diyerek, Türkiye'ye geldikleri için teÅŸekkür etti.

Uluslararası imam hatip projesinin küçük bir okulda baÅŸladığına dikkati çeken Görmez, bu okulların günümüzde binlerce öÄŸrencisi olduÄŸunu, Ä°stanbul, Bursa, Konya, Kayseri ve Sivas'ta uygulandığını anımsattı.

Görmez, uluslararası imam hatiplerin yakın gelecekte Türkiye'nin her ilinde açılacağını ifade ederek, bu okullarda dünyanın her tarafından öÄŸrencilerin eÄŸitim alacağını dile getirdi.

"Hiçbir insanın, Müslümanın kalbini kırmayan bir ecdanın çocuklarıyız"

Programda, Konya Mevlana Uluslararası Ä°mam Hatip Lisesi öÄŸrencilerinin okuduÄŸu ÅŸiirden duygulanan Görmez, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Hem yüreklerimizi sızlattı, hem de yüreÄŸimizi coÅŸturdular. Onlara teÅŸekkür ediyorum. Onlardan aldığım ilhamla yedi kıtaya hitap ederek, her bir kıtaya gidecek sevgili öÄŸrencilerimizden söz alarak konuÅŸmamı tamamlayacağım. Ata yurdumuz Asya kıtasına, bin yıl ayakta duran Ä°slamın ilim merkezlerini ilimle, hikmetle, irfanla aydınlatan Maveraünnehir Medeniyetinin; iman ilim irfan boyutlarını yeniden ayaÄŸa kaldıracağınıza söz veriyor musunuz? Kafkasyadan gelen çocuklarımız, Åžeyh Åžamil'in o muhteÅŸem imanını temsil ediyorlar. Yüz yıllık fetret döneminden sonra komünizmin, ateizmin o bütün insanların fıtratını tahrip eden düzenlerin yüz yıllık hasarını tedavi etmeye, dertlerine derman ve ÅŸifa olmaya söz vermeniz gerekiyor. Cenabı Hakk, bu uÄŸurda yardımını ve lütfunu sizden esirgemesin. Ä°nÅŸallah bir gün gelecek Maveraünnehir Medeniyeti'nin çocukları Ä°mamı Buharilerin, Ä°mamı Serahsi'lerin, Ä°bni Sina'ların evlatları yeniden Ä°slam medeniyetini kendi topraklarında barış, kardeÅŸlik içerisinde temsil edecekleri o günü hep birlikte özlediÄŸimizi ifade etmek istiyorum."

Görmez, Balkanlardan gelen öÄŸrencilere yönelik ise Osmanlıların o topraklarda beÅŸ asır hüküm sürdüÄŸünü anımsatarak, "BeÅŸ asır birlikte yaÅŸadık ama hamdolsun hiçbir kıtada hiçbir insanın, Müslümanın kalbini kırmayan bir ecdadın çocuklarıyız. Yedi kıtaya ulaÅŸan ecdadımız, hamdolsun bize arkalarından bir tek Allah'ın kulunun 'bizi sömürdüler' dedirtmedikleri için onlara rahmet gönderiyoruz. BaÅŸka ülkeler baÅŸka ülkelerde 20 sene kaldılar bütün dillerini, dinlerini ve inançlarını kaybettiler. Ecdadımız dünyada beÅŸ asır hüküm sürdü hiç kimsenin diline, dinine ve mabedine dokunmadan Ä°slamın barış, adaletini insanlığa gösterdikleri için onları rahmetle yad ediyoruz." diye konuÅŸtu.

"Diyanet sadece Türkiye'nin Diyaneti deÄŸil"

Avrupa'da yaÅŸayan Müslümanların, Avrupa'ya raÄŸmen mabetler yaptığını, dernekler kurduÄŸunu ve Müslüman kimliklerini muhafaza etmek için her türlü çabayı ve gayreti sarf ettiklerini anlatan Görmez, onların çocuklarının Türkiye'ye geldiÄŸini ilahiyat okuduÄŸunu ve ilim tahsil ettiÄŸini bildirdi.

Görmez, ÅŸöyle devam etti:

"Avrupalı komÅŸularınıza, göÄŸsünü gere gere ÅŸöyle diyebilirsiniz, 'Farklı inançları, kültürleri ve mabetleri yan yana yaÅŸatma konusunda çok genç ve tecrübesizsiniz. Biz size yardımcı olmaya geldik' diyeceksiniz. Onlara, 'önce Ä°slamın merkezlerinde Orta DoÄŸu'da savaÅŸlar çıkarttınız. Büyük katliamlar oldu, çocuklar öldü, kadınlar dul kaldı milyonlarca insan katledildi. Orada, ÅŸiddetin gölgesinde vahÅŸetler üretildi. Bizzat sizin silahlarınızla vahÅŸetler iÅŸlendi' deyin, olur mu. CoÄŸrafyamızda iÅŸlenen bütün vahÅŸetler sizin ürettiÄŸiniz silahlarla iÅŸlendi. Bu vahÅŸetler sizin dünyanıza korkular getirdi. Kalplerinize Ä°slamofobik nefretler, düÅŸmanlıklar yerleÅŸti. Avrupalı dostlarınıza, 'Biz kalbinizi saran hastalıklarınızı tedavi etmeye geldik' diyeceksiniz. Bunu yaparken hiç gururlanmayacaksınız."

"Sahte Türkçe olimpiyatlarıyla bu millet yanlış yönlere sevk edilmemiÅŸ olacaktı"

Türkiye'nin sadece Türkiye'den ibaret olmadığına iÅŸaret eden Görmez, "Türkiye, Türkiye'den çok büyük. Diyanet de sadece Diyanet'ten ibaret deÄŸil. Biliniz ki Diyanet sadece Türkiye'nin Diyaneti deÄŸil." diye konuÅŸtu.

Görmez, öÄŸrenci velilerine teÅŸekkür ederek, ÅŸunları kaydetti:

"Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığı olarak on yıl, yirmi yıl gecikmiÅŸ hizmetleri yapmanın mahcubiyeti içindeyiz. EÄŸer biz bu mahcubiyetleri yaÅŸamasaydık, bu millet baÅŸkaları tarafından kırk yıl aldatılmayacaktı. Sahte Türkçe olimpiyatlarıyla bu millet yanlış yönlere sevk edilmemiÅŸ olacaktı. Yüz bini aÅŸkın din gönüllüsü kardeÅŸimizle beraber Türkiye'nin her tarafında kapı kapı gezerek, cadde cadde, sokak sokak mihrabın ruhunu minberin ilmini kürsünün nasihatini sadece camiye saklamayıp ÅŸehirlerin ruhlarına evlere, hanelere taşımak zorunda olduÄŸumuzu tekrar ifade ediyorum."

Görmez daha sonra Uluslararası Ä°lahiyat Projesi ve Uluslararası Ä°mam Hatip Lisesi Projesi kapsamında mezun öÄŸrencilere geçici diplomalarını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER