ANKARA - YEŞİM SERT KARAASLAN
Diyabet tedavisinde yeni geliştirilen ilaçların, kan şekerini normalin altına indirmeden glikozun böbrek yoluyla vücuttan uzaklaşmasını sağlarken, kanda olağandan daha az şeker bulunmasıyla ortaya çıkan hipoglisemi riskini ortadan kaldırdığı bildirildi.
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tufan Tükek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında "şeker hastalığı" olarak bilinen diyabet ve diyabete bağlı sorunların çok ciddi sonuçlar doğurabildiğini söyledi.
Diyabet sıklığının, gün içinde yeterli fiziksel aktivitenin azalması, beslenme alışkanlığının geleneksel ev yemeklerinden ziyade hazır gıdaya dönmesi gibi yaşam biçimindeki değişikliklerin de etkisiyle hem Türkiye hem diğer ülkelerde giderek arttığını vurgulayan Tükek, dünyada 400 milyonun üzerinde diyabetli olduğunun öngörüldüğünü ifade etti.
Diyabetin kalp-damar hastalıkları başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğine işaret eden Tükek, yurt dışında diyabetin artık kalp-damar hastalıklarıyla aynı sınıfta kabul edilmeye başladığını bildirdi.
Tükek, alınacak tedbirlerle hem diyabet sıklığının düşürülmesi hem de sağlık bütçesine katkı sağlanması gerektiğini söyledi.
"Yeni insülinlerle diyabet tedavisinde başarı şansı artacak"
Diyabet tedavisinin uzun soluklu olduğunu, kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü dile getiren Tükek, hastaların büyük kısmında zaman içinde böbreklerin de zarar gördüğünü bildirdi.
Tükek, bilim dünyasının, hastalar için daha konforlu olabilen ve yan etki bildirimi az tedaviler üzerinde çalışmalar yürüttüğünü söyledi.
Son yıllarda bu tür özellikleri bulunan yeni ilaçların kullanıma girmeye başladığını ve tedavilerden başarılı geri bildirimler alındığını anlatan Tükek, şunları kaydetti:
"Son olarak glikozun böbreklerden atılımını sağlayan yeni ilaçlar geliştirildi ve 6 aydır kullanıma girdi. Yeni ilaçlara Türkiye'de de erişilebiliyor ve geri ödeme kapsamına alındı. Bunlardan en farklı olanı, böbrek üzerine etki eden 'SGLT2 reseptör blokerleri' diye isimlendirilen, kan glikozunu düşüren ilaçlar. Bunlar, kan şekerini normalin altına indirmeden böbrek yoluyla glikozun uzaklaşmasını sağlıyor. Bu ilaçlar, vücutta insülin üzerinde herhangi bir etki yapmadan, şeker yüksekliğini böbreklerden atarak, şeker seviyesini belli seviyeye çekiyor. En önemli avantajı da şekeri asla hipoglisemi seviyesine düşürmüyor.
Bu, adeta çığır açan bir tedavi şekli. Nefroloji uzmanları da bu konuda olumlu görüş bildiriyorlar, bizler de pratikte çok başarılı buluyoruz. Özellikle tokluk kan şekerini önemli ölçüde azaltıyor. Tedavi kapsamında kullanılan diğer ilaçlara eklenerek, ek bir fayda sağlıyor ve kan şekeri normal aralığa indirilebiliyor."
Tükek, "Yine kan şekerinde etkili olan DPP4 inhibitörleri sınıfından yeni bir ilaç kullanıma girdi. Sonuçlara göre, etkinliği yüksek ve yan etkileri az. Böbrek yetmezliğinde dahi kullanılabilecek bir ilaç olması nedeniyle çok avantajlı bir tedavi oldu. Bunların geri ödemeleri de kabul edildi." dedi.
dikGAZETE.com