Eğitim

Diyabetli 'Şeker Teyze'den diyabetli çocuklara rehber kitap

Uşaklı 'Şeker Teyze' lakaplı diyabet hastası Bunaltan, diyabetli çocuklara rehber olması amacıyla hastalıkla geçen 34 yılını anlatan kitap hazırladı.

Diyabetli 'Şeker Teyze'den diyabetli çocuklara rehber kitap
17-01-2018 17:24

UŞAK Uşaklı "Şeker Teyze" lakaplı diyabet hastası Emine Bunaltan, hastalıkla geçen 34 yılını diyabetli çocuklara rehber olmak amacıyla kitaba dönüştürdü.

Bunaltan, 17 yaşında bir yakınının evine ziyarete gittiği sırada şeker komasına girdiğini, sonrasında yapılan tetkiklerde tip-1 diyabet hastası olduğunu öğrendiğini söyledi.

Diyabetli olduğunu öğrenmeden önce şeker ve şeker türevli gıdaları çok tükettiğini anlatan 50 yaşındaki Bunaltan, teşhis konulduktan sonra tüm beslenme alışkanlığını değiştirdiğini aktardı.

Bunaltan, diyabetli kişilerin tedavilerinin yaşamları boyunca sürdüğünü, kendisinin de halen insülin iğnesiyle vücudundaki şeker oranını dengelemeye çalıştığını dile getirerek yaşam tecrübelerini diyabet hastaları ile paylaştığını, onlara yol göstermeye çalıştığını ifade etti.

Diyabetli çocuklar için rehber kitap yazdı

Çevresindekilerin kendisine "Şeker Teyze" lakabını taktığını vurgulayan Emine Bunaltan, Uşak Diyabetliler Derneği bünyesinde diyabetli hastalara tecrübelerini aktarmaya çalıştığını söyledi.

Hastalığa yakalanan çocuklar ve ailelerinin çok zor günler geçirdiğini belirten Bunaltan, "Tanıdığım 20'nin üzerinde diyabet hastası çocuk var. Bu çocuklarla ve aileleriyle konuşuyorum. Doktorların tavsiyeleri ve tedavi yöntemlerinin dışında onlara nasıl beslenmeleri, neler yapmaları gerektiğini anlatıyorum." dedi.

Bunaltan, diyabetli çocuklara rehber olacak "Diabetes" isimli resimli bir kitap hazırladığına işaret ederek şöyle konuştu:

"17 yaşındayken diyabetli olduğumu öğrendim. Yaşamımı planlayarak hastalıkla yaşamayı, mutlu olmayı öğrendim. Tecrübelerimi diyabet hastası miniklere anlatarak onlara yardımcı olmak istiyorum. Ben ortaokul mezunuyum. Tecrübelerimi anlatmak için kitap yazmaya karar verdim. Kitapta hastalıkla tanışmamı, sonrasında başımdan geçenleri, hastaların yaşadığı güçlükleri ve yapılması gerekenleri, nasıl 34 yıl diyabetli yaşadığımı anlattım. İsteyen herkese bu kitabı veriyorum."

"Çocuklar gazlı içecek ve abur cuburdan uzak dursun"

Diyabetli hastaların en çok düzenli beslenme alışkanlığı kazanmakta zorlandığına değinen Bunaltan, şu anda her şeyi tükettiğini ancak azar azar yiyerek vücudundaki şeker oranını dengede tuttuğunu vurguladı.

Diyabet hastalarının doktorların önerdiği tedaviye mutlaka uyması gerektiğini aktaran Bunaltan, şunları söyledi:

"Diyabet hastaları düzenli ve disiplinli beslenir. Doktorlarının söylediği tavsiyeleri uygularsa normal yaşam sürer. Benim ailemde başka diyabet hastaları da var. Bazıları düzenli beslenmediği için çok zorluk yaşadı. Ben beslenmeme dikkat ederek o zorlukları yaşamadım. Morallerini hiç bozmasınlar. Mutlu olmak için her şeyi yapsınlar, düzenli beslensinler ve diyabetli olarak yaşamayı öğrensinler. Özellikle çocuklar abur cubur diye adlandırılan şekerli gıdalardan, gazlı içeceklerden uzak dursun, doğal ürünler tüketsinler. Az ve kaliteli beslensinler, spor yapsınlar en azından yürüsünler."

Tedavi masrafları

Bunaltan, diyabet hastalarının tedavi masrafının büyük bölümünün devlet tarafından karşılandığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

"Eskiden teknoloji bu kadar gelişmemişti. Şimdi insülin iğneleri çok acısız ve kullanışlı. Bir diyabet hastası günde 3-4 kez insülin yapar. Yeni cihazlar diyabet hastalarının yaşamlarını daha da kolaylaştırıyor. Ben yetkililerden, diyabet hastalarının yaşamlarını kolaylaştıran bu cihazların masraflarının tamamının devlet tarafından karşılanması için çalışma yapılmasını istiyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER