Genel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Yunanistan'ın FETÖ'cülerin sığınma üssü olmasını arzu etmeyiz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminden beri 995 kişinin Yunanistan'a sığınmacı olarak başvurduğunu hatırlatarak, "Yunanistan'ın FETÖ'cüler için bir sığınma üssü olmasını arzu etmeyiz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Yunanistan'ın FETÖ'cülerin sığınma üssü olmasını arzu etmeyiz
24-10-2017 20:55

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias, Bakanlıkta yaptıkları görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminden sonra 8 eski askerin Yunanistan'a firar ettiğini anımsatan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Maalesef Yunan mahkemeleri bu 8 kişiyi Türkiye'ye iade etmedi. Bu, bizde ciddi bir hayal kırıklığı yarattı. Çünkü Yunanistan da geçmişte darbelerden çok çeken bir ülkedir, Yunan milleti de keza öyle. Dolayısıyla biz, Yunanistan Anayasası ve yasalarına göre, bu kişilerin iade edilmesini bekliyorduk. Bu beklentimiz maalesef karşılanmadı. Diğer taraftan, Sayın Cumhurbaşkanımızı öldürmek için Marmaris'te bulunan iki eski askerin de yine Yunanistan'a kaçtığını öğrendik ve bunların iade edilmesi talebimizi bir kere daha gündeme getirdik."

İki ülkenin terörle mücadelede iş birliği adımlarını artırması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Özellikle DHKP-C'ye karşı geçmişte Yunanistan bazı adımlar attı. Bunları memnuniyetle karşılıyoruz ama hala DHKP-C ve PKK mevcudiyetinin olduğunu da kabul etmemiz lazım ve bunların buralarda faaliyetlerine izin verilmemesi gerekiyor. Çünkü terör hepimizin düşmanıdır, terör yok edilmelidir." dedi.

FETÖ mensuplarının iadesine yönelik süreçte Türkiye'nin hayal kırıklığına uğradığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Hem 8 hain, darbeci FETÖ'cü hain Yunanistan'a geçti hem de yine Cumhurbaşkanımıza suikast girişiminde bulunan 2 FETÖ'cü hain de Ege'den Yunanistan'a kaçtı. Bunların Yunanistan'a gitmemesi için o günlerde biz Nikos ile sık sık telefonda görüştük hangi tedbirleri alabiliriz diye. Ama onun dışında bizim elimizde bir rakam var. Hain darbe girişiminden bu yana 995 kişi Yunanistan'a sığınmacı olarak başvurmuş. Bunların hepsini incelemek lazım. Kaç tanesi FETÖ'cü, kaç tanesi bundan yararlanarak gitti. Biz tabii komşumuz ve ilişkilerimizi her geçen gün güvene dayalı geliştirdiğimiz Yunanistan'ın FETÖ'cüler için adeta bir sığınma üssü olmasını arzu etmeyiz. Dolayısıyla bu başvuruları titizlikle değerlendireceklerini ve Yunanistan Anayasası'na ve yasalarına göre değerlendireceklerini ve hainlere prim vermeyeceklerine inanıyoruz. Kötü bir tecrübeye rağmen yani 8 kişiyle ilgili verilen mahkeme kararına rağmen hala bu inancımızı tam olarak yitirmedik, onu da söylemek isterim."

Teröristlere ve darbeye prim vermemek gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, Yunanistan'ın DHKP-C'ye yönelik attığı adımları hatırlatarak, "Yapılanları takdir ediyoruz ama terörle mücadelede daha sıkı iş birliği yapmamız gerektiği de bir gerçektir." diye konuştu.

"Güven artırıcı adımları atmak için çalışıyoruz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ve Yunanistan arasında devam eden üst düzey ziyaretlerin mutluluk verici olduğunu belirterek, "Hemfikir olduğumuz konular var, olmadığımız konular var ama ortak çıkarlarımız var. İkili ilişkilerimizi geliştirmek için, sorunlu alanlarda güven artırıcı adımları atmak için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"İki komşu ülke olarak son 7 yılda ticaret, ekonomi, ulaştırma ve turizm gibi birçok alanda önemli ilerlemeler kaydettik." diyen Çavuşoğlu, "Biz ikili ticaret hacmimizi rahatlıkla 10 milyar dolara çıkarabiliriz." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Batı Trakya Türklerinin hakları konusuna da değinerek, şöyle konuştu:

"İnsan odaklı bakmamız lazım ve insan hakkı olarak bakmamız lazım. Biz mevcut sorunların da bu anlayış içinde çözülmesini arzu ediyoruz."

Kaçak göçmenler konusu

2015 Eylül ayında Türkiye'den Yunan adalarına günlük kaçak olarak geçen göçmen sayısının 7 bin 500 civarında olduğunu, 2016 yılının ilk aylarında bu rakamın günlük 2 bin kişi geçtiğini kaydeden Çavuşoğlu, göç anlaşmasının imzalanması ve ortak çalışmalardan sonra bu rakamın 50'ye düştüğünü söyledi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Kocias

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias da Türkiye'nin AB yönelimini daima desteklediklerini belirterek, "AB'ye girmiş bir Türkiye'den en fazla kazançlı olacak AB ülkesinin bizim ülkemiz olacağını biliyoruz ve buna inanıyoruz. Başkalarının bu konuda iki dilli ve çeşitli standart uygulamalarını da uygun görmüyoruz, kabul etmiyoruz." dedi.

"Darbeler benim hoşuma gitmiyor"

Kocias, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan 8 darbeci askerin iade sürecine ilişkin soruya cevabında, ülkesindeki darbelerden örnekler vererek, "Darbeler benim hoşuma gitmiyor. 1967'den 1974'e kadar Yunanistan'da ben bir delikanlı olarak askeri darbeyi yaşadım ve ben bu darbenin mağdurlarından birisiyim." dedi.

Yunan Bakan Kocias, "Demokrasiye karşı silah kaldırmış olan herkesin adalete ve Türkiye Cumhuriyeti adaletine hesap vermesi gerekir." dedi.

Muhabir: Zuhal Demirci, Nazlı Yüzbaşıoğlu, Uğur Çil


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER