Ä°STANBUL (AA) - DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin insani dış politikada ÅŸu anda dünyada örnek olduÄŸunu belirterek, "Sadece yaptığı yardımlarla deÄŸil. Yaptığımız yardımlar bakımından dünyada, ABD'den sonra ikinci sıradayız." dedi.
ÇavuÅŸoÄŸlu, Sheraton Grand Ä°stanbul AtaÅŸehir'de Ä°bn Haldun Üniversitesince düzenlenen GeleceÄŸim Sosyal Bilimler Zirvesi'ndeki konuÅŸmasında, uluslararası iliÅŸkiler okumaya nasıl karar verdiÄŸini anlatırken, "O yıllarda Ermeni terör örgütü ASALA, bizim diplomatlarımızı ÅŸehit ediyordu, terör saldırıları yapıyordu deÄŸiÅŸik ülkelerde. 'Ben de diplomat olacağım' dedim, vatan, millet sevgisi... Sonra diplomat nasıl olunur, buna kafa yormaya baÅŸladım. Bu ÅŸekilde uluslararası iliÅŸkiler seçtim." diye konuÅŸtu.
Uluslararası iliÅŸkilerden mezun olanların her yerde iÅŸ bulabileceÄŸini dile getiren ÇavuÅŸoÄŸlu, beraber mezun olduÄŸu arkadaÅŸlarının bazılarının iÅŸ dünyasında, borsada, basın sektöründe yer aldığını, bazılarının kaymakam, vali, diplomat, devletin farklı kurumlarında müfettiÅŸ olduÄŸunu söyledi.
ÇavuÅŸoÄŸlu, okuyan, araÅŸtıran ve sorgulayan gençliÄŸe ihtiyaç duyulduÄŸunu ifade ederek, toplumu ilgilendiren her alanı iyi sorgulamak, anlamak, öÄŸrenmek gerektiÄŸini vurguladı.
Türkiye'nin etrafında yaÅŸanan sorunlara iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:
"Darbeler var, Arap baharı yakıp kavuruyor, iç savaÅŸlar var. En son bir de Katar krizi çıktı. Afrika'da, Latin Amerika'da çeÅŸitli sorunlar var. Terörle mücadele, göç, entegrasyon, çevre sorunları, çevre sorunlarının insanlar üzerindeki etkisi... Ama bir de fırsatlar var. Rabbim bize imkanlar, nimetler vermiÅŸ ve fırsatlar veriyor. Bu fırsatları kendimiz için nasıl deÄŸerlendirebiliriz, ülkemiz için nasıl deÄŸerlendirebiliriz, dünya insanlığı için nasıl deÄŸerlendirebiliriz? ÖrneÄŸin ekonomik fırsatları nasıl deÄŸerlendirebiliriz? Serbest ticaret anlaÅŸmalarıyla dünyadaki ticareti nasıl büyütebiliriz? Hem sorunlara çözüm bulmak hem ülkemizin çıkarlarını en iyi ÅŸekilde savunmak için hem de uluslararası örgütler dahil dünyaya yaÅŸanan sorunların çözümünde katkı saÄŸlamak için giriÅŸimci olmak zorundayız. Aynı ÅŸekilde de insani olmanız lazım, sosyal bilimlerin temelinde insan vardır."
ÇavuÅŸoÄŸlu, temelinde insanın olmadığı hiçbir giriÅŸimin baÅŸarılı olmayacağını belirterek, "Türkiye, insani dış politikada ÅŸu anda dünyada örnek. Sadece yaptığı yardımlarla deÄŸil. Yaptığımız yardımlar bakımından dünyada, ABD'den sonra ikinci sıradayız. ABD'nin geçen yıl yaptığı insani yardım miktarı 6,3 milyar dolar, Türkiye Cumhuriyeti'nin yaptığı insani yardım miktarı 6 milyar dolar. Bizim rakamlarımıza göre 6,2 milyar dolar ama uluslararası kuruluÅŸların deÄŸerlendirmesi bu. Bu sene ABD'yi de geçeceÄŸiz, rakam olarak da birinci olacağız. Milli gelire göre dünyada açık ara birinci sıradayız. Her ÅŸey ekonomik çıkar deÄŸildir, saygınlık sadece güç deÄŸildir. Bugün Afrika'da, Latin Amerika'da, Karayipler'de, UzakdoÄŸu Asya'da, Balkanlar'da, Evladı Fatihan coÄŸrafyasında, Kafkasya'da, Orta Asya'da Türkiye çok saygınsa, sadece Türkiye'nin belli gücü olduÄŸundan deÄŸil, sorunlara olan yaklaşımı." diye konuÅŸtu.
"Bunları yapabilmek için çok güçlü olmamız gerekiyor"DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, bugün Estonya DışiÅŸleri Bakanı Sven Mikser'ı ağırlayacağını, daha sonra Kıbrıs'la ilgili yol haritasını belirlemek üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ziyaret edeceÄŸini, yarın sabah Azerbaycan'da Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan üçlü toplantısını yapacaklarını, akÅŸam BaÅŸbakan Binali Yıldırım ile KKTC'ye geçeceklerini ve 20 Temmuz kutlamalarına katılacaklarını bildirdi.
Üçlü mekanizmaların bölgesel istikrarı saÄŸladığına deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, "Balkanlar'da neden üçlü mekanizmalar kuruyoruz? Türkiye, Bosna Hersek merkezde olmak üzere Hırvatistan'la, Sırbistan'la... Güven artırıcı önlemler, bölgenin istikrarı, ekonomik iÅŸ birliÄŸi... Tüm bunlar esasen vizyon da gerektirir ama çaba da gerektirir. Bunları yapabilmek için çok güçlü olmamız gerekiyor. Türkiye olarak güçlü olmamız lazım." dedi.
ÇavuÅŸoÄŸlu, öÄŸrencilere uluslararası iliÅŸkileri tercih etmelerini önerirken, kendisinin bugüne kadar piÅŸmanlık duymadığını ifade etti.
Muhabir: Andaç Hongur-Güç Gönel