Genel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Suriye'de geçiş hükümeti hayata geçirilmeli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'de Esed rejiminin devam edemeyeceğini belirterek, bir an önce geçiş hükümetinin hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Suriye'de geçiş hükümeti hayata geçirilmeli
11-04-2017 14:46

LUCCA (AA) - Dönem baÅŸkanı Ä°talya'nın Lucca kentinde ev sahipliÄŸi yaptığı G7 DışiÅŸleri Bakanları Toplantısı çerçevesinde Suriye konusunda fikirdaÅŸ ülkeler özel oturumuna katılan DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, toplantıdan sonra Türk basın mensuplarına açıklama yaptı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, Suriye konusunda fikirdaÅŸ ülkelerin, Esed rejiminin kimyasal silah kullanması ve ABD'nin müdahalesi sonrası durum deÄŸerlendirmesinde bulunduÄŸunu aktararak, "ABD DışiÅŸleri Bakanı Rex Tillerson, G7 toplantısından sonra biliyorsunuz Moskova'yı ziyaret edecek. Burada Moskova ile konuÅŸulması gereken konuları konuÅŸtuk. Artık bu rejimle Suriye'nin devam edemeyeceÄŸi aÅŸikardır. Ve bu konuda geçiÅŸ hükümetini bir an önce hayata geçirmek gerekir. Suriye'nin geleceÄŸini garanti altına almak için siyasi süreci iÅŸletip, ateÅŸkesi tam anlamıyla tüm ülkede saÄŸlamak lazım. Bu arada, terör örgütleriyle de DAEÅž ve El Nusra ile de mücadeleye devam." ifadesini kullandı.

"Masum insanları öldürmeye devam etmemesi gerekiyor"

Toplantıda Türkiye'nin görüÅŸlerini aktardıklarını vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Sadece kimyasal silahlarla deÄŸil tank ve diÄŸer konvansiyonel silahlarla da rejimin, muhalefeti vurmaya, masum insanları öldürmeye devam etmemesi gerekiyor. Bunun engellenmesi gerekiyor. Çünkü ateÅŸkesten bu yana rejim, sık sık ateÅŸkesi ihlal ediyor. Bombalama yapıyor, tankları, varil bombalarını kullanıyor. Bunların da engellenmesi gerekir." diye konuÅŸtu.

DışiÅŸleri Bakanı ÇavuÅŸoÄŸlu, toplantıda Suriye'de diÄŸer riskleri de gündeme getirdiklerini bildirerek, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Burada özellikle Ä°dlib'e saldırabileceklerini, buna da hazır olmamız gerektiÄŸini vurguladık. Artık, Esed'siz bir Suriye için Rusya'nın da ikna edilmesi gerektiÄŸini de keza vurguladık. FikirdaÅŸ ülkeler, aÅŸağı yukarı bu meyanda görüÅŸlerini belirttiler. Ama biz en iyi çözümün siyasi çözüm olduÄŸunun altını çizdik. Siyasi çözüm için de anlamlı sonuç getirici müzakerelerin baÅŸlaması gerekiyor. Åžu anda, rejimin oyalama stratejilerini de artık sonlandırmamız gerekiyor. Gerçek anlamda geçiÅŸ hükümeti ve anayasa, seçimler, bu aÅŸamaya doÄŸru Suriye'nin gitmesi lazım. BaÅŸta da söylediÄŸim gibi bunlar yapılırken, DAEÅž gibi terör örgütleriyle de devam edilmesi gerekiyor."

Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, rejimin yine kimyasal silah saldırısı düzenleme olasılığına iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

"Bizim de elimizdeki bilgilere göre, rejimin elinde halen bu kapasite var. Kimyasal silah kullanma kapasitesi var. Daha önce rejim 2013'te kimyasal silah kullandıktan sonra uluslararası örgütlerin çabası olmuÅŸtu kimyasal silahların Suriye'den temizlenmesi ve rejimin elindeki tüm kimyasal silahların alınmasıyla ilgili. Öyle görünüyor ki, ya rejim burada yine dürüst davranmadı ve bu kimyasal silahların bir kısmını vermedi ya da daha sonra rejim bunu bir yerden elde etti, birileri verdi. Ya onu destekleyen ülkeler ya da gruplar, terör örgütleri rejimin yanında kim varsa… Bunlardan almış olabilir. Bu iki seçenek dışında baÅŸka seçenek yok. Ya o zaman vermedi ya da daha sonra bir ÅŸekilde bunları elde etti. Bunun tekrar kullanılmasının da engellenmesi gerekiyor. Esed rejimi gitmediÄŸi sürece tüm riskler var olduÄŸu gibi hatta artarak devam eder. Bu da Suriye'nin geleceÄŸi için saÄŸlıklı bir durum deÄŸil."

Muhabir: Barış Seçkin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER