Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya ve ABD arasında tercih yapma durumunda değiliz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Rusya ve ABD arasında tercih yapma durumunda olan bir ülke değiliz. Bu son olayda ABD'nin rejime (Esed rejimi) yönelik müdahalesini destekledik. Yani iki ülke arasında taraf tutma diye bir şey yok." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Rusya ve ABD arasında tercih yapma durumunda değiliz
09-04-2017 18:43

ANTALYA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce Antalya'nın Alanya ilçesinde bir otelde düzenlenen organizasyonda Antalya, Isparta ve Burdur'da görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, "Şu anda biz Rusya ve ABD arasında tercih yapma durumunda olan bir ülke değiliz. Biz ilişkilerimizi dengeli bir şekilde götürmek durumundayız. Bu son olayda ABD'nin rejime (Esed rejimi) yönelik müdahalesini destekledik. Yani iki ülke arasında taraf tutma diye bir şey yok." ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda özellikle bazı ülkelerin ABD dahil 'Rejimin geleceğine Suriye halkı karar versin.' demeye başladığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Bu, Esad'ı daha da cesaretlendirdi. Yani bu kadar insanı öldüren, insanlık suçu, savaş suçu işleyen bir rejimi meşrulaştırmaya çalışırsanız o zaman o rejim öldürmeye devam eder. Hele hele bir taraftan DEAŞ, bir taraftan rejim alternatifi yok gibi düşünürseniz, rejim de derki 'Beni tercih edecek herkes.' Ama öyle değil, iki şeytandan birini tercih etmek zorunda değil Suriyeliler. Pekala, DEAŞ'ı hep birlikte yok edebilirsiniz, pekala bu rejim gidebilir." şeklinde konuştu.

"İki şeytandan birini tercih etmek zorunda değil Suriyeliler"

Çavuşoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Bir taraftan DAEŞ bir taraftan rejim, baş alternatif yok gibi düşünürseniz, rejim de der ki 'Beni tercih edecek herkes.' Ama öyle değil, iki şeytandan birini tercih etmek zorunda değil Suriyeliler."

Görüştüğü dışişleri bakanları ile ilgili olarak da Çavuşoğlu, "Hepimizin ortak fikri artık Esad'ın burada kalmaması, kalırsa da barışın olmayacağı. Suriye'nin istikrarı bir an önce bu adımları atmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Suriye'de YPG'yi birbirine kaptırmamak için rekabet ediyorlar"

Çavuşoğlu, "Rusya ile ABD şu anda Suriye'de YPG'yi birbirine kaptırmamak için rekabet ediyor. Böyle rekabetlerin Suriye'ye de bölgeye de bir faydası yok. Açık açık düşüncelerimizi söylüyoruz, böyle bir rekabet var. Soruyoruz niye destekliyorsunuz diye. 'Ben bırakırsam diğerine gider.' Diğeri de aynı şeyi söylüyor. Terör örgütü üzerinden iki süper gücün rekabet etmesi gerçekten kabul edilebilir bir şey değil. Bu, bir acziyettir." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Göç hareketliliğine karşı daha güvenli bölgelerde, Suriyelileri tekrar yerleştirip ve gerekli imkanları sağlamamız lazım. Esasen güvenli bölge projesi bugün, her zamankinden daha elzem hale gelmiştir."

Çavuşoğlu, "Amerika, Tomahawkları kullanırken Rusya karşılık vermek istedi mi, istemedi mi? Çünkü bu ciddi bir şeydir, iki ülke arasındaki savaş demektir. Buradaki müdahale Suriye'ye yönelik, Suriye'nin üssüne yönelikti. Yani Rusya'nın topraklarına ya da Rusya'ya yönelik değildi. Suriye yüzünden Amerika ile Rusya savaşmaya hazır mı, değil mi? Bence hazır değil." dedi.

Savunma sistemi

Bakan Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye'de rejime ait hava üssünü Tomahawk füzeleriyle vurmasına ilişkin, şu değerlendirmede bulundu:

"Amerika ile Rusya arasında soğuk savaş döneminde bile bu tırmanma zamanında özellikle de füze dahil silahlanma konusunda ve teknoloji bakımından ciddi bir rekabet vardı. Sonra, 'Bu işin sonu yok' dediler, tırmanma bitti, yumuşama başladı ve silahları azaltma konusunda bazı anlaşmalar da yaptılar. Amerika Tomahawkları kullanırken Rusya karşılık vermek istedi mi, istemedi mi? Çünkü bu ciddi bir şeydir, iki ülke arasındaki savaş demektir. Buradaki müdahale Suriye'ye yönelik, Suriye'nin üstüne yönelikti. Yani Rusya'nın topraklarına ya da Rusya'ya yönelik değildi. Suriye yüzünden Amerika ile Rusya savaşmaya hazır mı değil mi? Bence hazır değil. Daha önce de karşılıklı açıklamalar yapmışlardı. Yoksa o silah onu tespit edemeyeceğinden falan değil. Her iki ülkenin teknolojileri bu konuda son derece ileri."

Türkiye'nin S-400 silahlarıyla ilgilendiği yönündeki soru üzerine de Çavuşoğlu, "S-400 olayına gelecek olursan, biz neden S-400 ile ilgilendik. Türkiye hava savunma konusunda henüz yeterli değil ve bizim kendi teknolojimiz yok. Sınırda Suriye'de sınırın öbür tarafında tehdit oluşunca bazı ülkeler bataryalarını getirdiler koydular. Sonra Almanya ve bazı ülkeler çekti. Bir tek İspanya'nınki var, bir de İtalyanlar SAMP-T'yi getirdi." diye konuştu.

"NATO ülkelerinin bizi eleştirme hakkı yoktur"

Bakan Çavuşoğlu, "Bir NATO üyesi olarak ideali bu teknolojileri NATO ülkelerinden almaktır, uyumlu olmasıdır. Fakat NATO ülkeleri bu konuda yani hava savunma sistemi konusunda iş birliği yapmak istemiyorsa veya teknoloji transferine hazır değilse, 'Veririm ama benim kontrolümde kullanacaksın' derse her bağımsız ülke gibi Türkiye de kendi kapasitesini güçlendirmek ister. Eğer NATO ülkeleri vermek istemezse biz mutlaka bunu bir yerden almak durumundayız. Ve alırken de en iyi teknoloji hangisiyse bunu alırız. Olayın özeti bu. NATO ülkelerinin de bu konuda bizi eleştirme hakkı yoktur. 'Eğer eleştiriyorsanız o zaman siz niye bu imkanları sunmuyorsunuz müttefikinize' bizim de sorduğumuz soru bu." açıklamasında bulundu.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER