Politika

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Resmi pasaport ve tır şoförlerine vize kolaylığını Putin imzaladı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Vize probleminin halledilmesi konusunda Sergey Lavrov ile çalışıyoruz. Bir noktadan başladık, resmi pasaport ve tır şoförlerine yönelik vize kolaylığı konusunda bir belgeyi Sayın Putin imzaladı." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Resmi pasaport ve tır şoförlerine vize kolaylığını Putin imzaladı
29-03-2019 16:52

ANKARA (AA) - DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Antalya Belek'te görüÅŸtüÄŸü Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov ile basın toplantısı düzenledi. ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye-Rusya Federasyonu Ortak Stratejik Planlama Grubu Toplantısı'nın 7'incisini düzenlediklerini ve bundan dolayı Lavrov ve heyetini Antalya'da, Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduÄŸunu söyledi.

Sergey Lavrov ile her fırsatta bir araya geldiklerini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, ikili iliÅŸkileri, bölgesel konuları deÄŸerlendirdiklerini kaydetti. Toplantının iki amacı olduÄŸunu belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "Tüm iliÅŸkilerimizin tüm konularını birlikte ele almak. DışiÅŸleri bakanlıkları olarak bunların koordinasyonunu gerçekleÅŸtirmek. Bu mekanizma esasen Türkiye-Rusya Üst Düzey Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi Toplantı'sının alt mekanizmasıdır. Dolayısıyla bu toplantıların bir an önce de üst düzey iÅŸ birliÄŸi konsey toplantısının hazırlıklarını yapmaktır."

Liderlerin eÅŸ baÅŸkanlığındaki konsey toplantısın öncesinde birçok ikili mesele ve konuların ele alındığına iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Ticaretten enerjiye kültürden turizme birçok konuyu liderlerimiz ve ilgili bakanlarımız o zirve toplantısında ele alacak. Biz de bugün bu toplantıda bunların hazırlığını yaptık. ArkadaÅŸlarımız o güne kadar birlikte çalışacaklar. Ruhsar Pekcan Hanımefendi, Ticaret Bakanımız, bugün Karma Ekonomi Komisyonun eÅŸ baÅŸkanlığına getirildi. Kendisi de bu zirveden önce Moskova'ya giderek muhataplarıyla görüÅŸecek ve tüm hazırlıkları o düzeyde yapacak. Biz Rusya ile ikili iliÅŸkilerimizin her geçen gün geliÅŸmesinden mutluyuz. Ekonomik iliÅŸkilerden kültüre kadar her alanda iliÅŸkilerimiz daha iyiye gidiyor. Çok önemli projeleri hayata geçiriyoruz."

"Putin, vize kolaylığı konusunda bir belgeyi imzaladı"

Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında artış görmekten mutluluk duyduklarını, bugünkü ortak stratejik planlama grubu toplantısında vize konularını görüÅŸtüklerini belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Vize probleminin halledilmesi konusunda liderlerimizin ortaya koyduÄŸu irade çerçevesinde Sergey Lavrov ile çalışıyoruz. Bir noktadan baÅŸladık. Resmi pasaport ve tır ÅŸoförlerine yönelik vize kolaylığı konusunda bir belgeyi Sayın Putin imzaladı. Bunun uygulamasıyla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Beklentimiz vatandaÅŸlarımıza vizenin tamamen kalkması. Bunun için ne yapabiliriz, hangi adımları atabiliriz bunları deÄŸerlendirdik ve bu konuda birlikte çalışmaya devam edeceÄŸiz."

2019-2020 yıllarını kapsayan istiÅŸareler planını imzaladıklarını da belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "Rusya ile sadece ikili iliÅŸkilerimizi geliÅŸtirmiyoruz, bölgesel konulardaki iÅŸ birliÄŸimizi de güçlendiriyoruz. Sadece Suriye ve belirli ülkeler kapsamında deÄŸil, Balkanlar, Orta Asya dahil birçok alanda Rusya ile istiÅŸareler yapıyoruz." dedi.

"Suriye'nin sınır, toprak bütünlüÄŸü tehdit altındadır"

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD'nin iÅŸ birliÄŸi yaptığı terör örgütlerine çok silah verdiÄŸini ifade etti.

ABD'li yetkililerin daha önce "silahları geri alacaklarını" söylemelerine raÄŸmen ÅŸimdi "tamamını alamayacakları" yönünde açıklamalar yaptığını aktaran ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Bazılarının kullanıldığını ve geri alınamayacak durumda olduÄŸunu söylüyorlar ama gerçek ÅŸu ki YPG, PKK, bu silahların önemli bir kısmını satmış. Bazıları da Türkiye'de yakalanıyor. PKK, YPG bu bölgede olduÄŸu sürece Rusya'nın, Türkiye'nin, komÅŸu ülkelerin en önemlisi de Suriye'nin güvenlik içinde olduÄŸunu söyleyemeyiz. Biz Türkiye olarak bunu düÅŸünüyoruz. Suriye'nin sınır, toprak bütünlüÄŸü tehdit altındadır çünkü bunların amacı bellidir, Suriye'yi bölmektir. Maalesef koalisyon da bunları cesaretlendirmiÅŸtir. Amerika'nın çekilme kararından sonra ne yapılır, güvenli bölge nasıl olur, buralarda nasıl çalışacağız. Tabii ki bu kararı almak... ABD ile bu konuları görüÅŸüyoruz, deÄŸerlendiriyoruz."

Aynı zamanda Rus ortaklarıyla da bu iÅŸi koordine ettiklerini vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, "Son gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz toplantılar buna yöneliktir. Askerlerimiz, istihbaratımız, DışiÅŸleri Bakanlıklarımız birlikte çalışıyoruz. Türkiye ve Rusya'nın Suriye'nin toprak ve sınır bütünlüÄŸüne bağılılığı ortadadır." diye konuÅŸtu.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Tüm açıklamalarımızda bunu vurguluyoruz. Amerika'nın bugün çekilme kararından sonra bir stratejisinin, eylem planının olmadığını görüyoruz. Amerika'dan bu konuda da çeliÅŸkili farklı açıklamalar, adımlar geliyor. Biz bu süreci birlikte koordine etmek durumundayız ve buralardaki boÅŸluÄŸu özellikle terör örgütleri deÄŸerlendirmemeli. Hassas olduÄŸumuz konu bu. Bizim kendi güvenliÄŸimiz için de Suriye'nin güvenliÄŸi için de önemli."

BM raportörü Callamard'ın çaÄŸrısı

Kaşıkçı cinayetinin ve bu cinayeti iÅŸleyenlerin açık, ÅŸeffaf yargılanması talebi olduÄŸunu belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Bizim tarafımızda her ÅŸey ÅŸeffaftır. Başından beri yargı süreciyle ilgili bilgileri baÅŸta BM olmak üzere ilgi duyan tüm ülkelerle de paylaÅŸtık. Dolayısıyla bizim açımızdan bir problem yok. Hatta tüm bu bilgi belgeleri Suudi Arabistan tarafıyla da paylaÅŸtık. Suudi Arabistan'ın BaÅŸsavcısı Türkiye'ye geldiÄŸinde bu bilgi paylaşımını yaptık, iÅŸ birliÄŸimizi gösterdik. Ama Suudi Arabistan tarafından bize hiçbir bilgi verilmedi. Oradaki yargılama süreciyle ilgili bizim hiçbir fikrimiz yok, uluslararası camianın da bir bilgisi yok. Dolayısıyla BM raportörü Callamard'ın böyle bir açıklama yapması yerindedir ve doÄŸrudur. Çünkü oradaki yargılama süreciyle ilgili herkesin bilgi sahibi olması gerekiyor."

"Kesinlikle böyle bir kararı, böyle bir imzayı tanımıyoruz"

Bundan dolayı 2019'u çok iyi ÅŸekilde deÄŸerlendireceklerine inandığını belirten ÇavuÅŸoÄŸlu, "(Rusya) 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefimiz var. GeçtiÄŸimiz yıl ticaret hacmimizin yüzde 14 artması iyiye doÄŸru gittiÄŸimizin göstergesidir." dedi.

Bir gazetecinin, "Golan Tepelerine iliÅŸkin alınan bir karar var. Netanyahu'ya seçim öncesi ödül olarak deÄŸerlendiriliyor. Bu kanaati paylaşıyor musunuz? Bu OrtadoÄŸu'ya nasıl bir etki oluÅŸturur?" sorusuna ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle yanıt verdi:

"Trump bu belgeyi imzaladıktan 5 dakika sonra ilk tepkimizi gösterdik. Kesinlikle böyle bir kararı, böyle bir imzayı tanımıyoruz. Çünkü uluslararası hukuka aykırıdır. BirleÅŸmiÅŸ Milletler kararlarına aykırıdır. Buralar Suriye'nin topraklarıdır. Bir devlet 'ben istedim böyle olacak' dediÄŸi zaman o kararlar uluslararası alanda meÅŸru olacak diye bir kaide yoktur. Burada uluslararası hukuk geçerlidir. Seçim öncesi Netanyahu'ya destek vermek için bu karar alındı. Burada oldu bittilerle bölgenin maalesef istikrarını olumsuz yönde etkiliyorlar. Gerek büyük elçiliÄŸin Kudüs'e taşınması, gerekse son aldıkları karar, bölgenin huzuruna, istikrarına katkı saÄŸlamıyor, tam tersi bölgede huzursuzluk kaos oluÅŸturuyor. Böyle bir kararı, belgeyi tanımamız söz konusu deÄŸildir. Türkiye olarak buna karşıyız."

"Niye alacağım bir ürünü üçüncü ülkeye vereyim?"

Bir gazetecinin ABD Senatosuna, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 savaÅŸ uçaklarının transferlerinin durdurulmasını öngören yasa tasarısı sunulmasını hatırlatarak, "Türkiye nasıl bir yol izleyecek? Aynı zamanda S-400'lerin üçüncü bir ülkeye satılması gibi bir iddia dolaşıyor. Türkiye bu konuda nasıl yaklaşıyor?' sorusu üzerine ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Biz Rusya ile bir anlaÅŸma yaptık. Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacı vardı. Birçok ülkeyle bu konuda temasa geçti, müzakereler yaptı. Bazı ülkeler vermek istemedi, veremedi ya da senatosundan, kongresinden onay alamadı. Rusya ile oturduk, konuÅŸtuk, anlaÅŸtık. Bir anlaÅŸma imzaladık. Bu anlaÅŸma geçerlidir. Åžimdi teslimat ne zaman olacak ve neler yapabiliriz? Beklentiler ne? Bunları konuÅŸuyoruz. Artık anlaÅŸma bitmiÅŸtir. Bu anlaÅŸma esasen bu CAATSA kararından önce imzalanmış bir anlaÅŸmadır. Prensip olarak iki ülke arasındaki anlaÅŸmaya üçüncü bir ülkenin karşı çıkması ve baÅŸka bir karar alması uluslararası hukuka aykırıdır. 'Ben böyle istiyorum böyle olacak' zihniyetinin geçerli olmadığını tüm dünyanın görmesi lazım. Bu anlaÅŸmaya baÄŸlıyız, üçüncü ülkeye satma gibi bir ÅŸey yok. Kendi ihtiyacımız için alıyoruz. Çünkü Türkiye'nin hava savunma sistemine ihtiyacımız var. Rusya üçüncü bir ülkeye istediÄŸi zaman satabilir, onlarla müzakere edebilir. Niye alacağım bir ürünü üçüncü bir ülkeye vereyim? F-35 Türkiye'nin ortaklarından birisidir. Bazı parçaları Türkiye'de üretiliyor. Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmiÅŸtir. Çok taraflı bir projedir. Burada da hukuk vardır. Tam sürecin ortasında 'ben istemiyorum.' Zaten Amerika'dan da çeliÅŸkili ifadeler geliyor. Savunma Bakan Vekili baÅŸka bir ÅŸey söylüyor, kongreden birileri baÅŸka ÅŸey söylüyor. Trump'ın CumhurbaÅŸkanımıza söyledikleri açık net ortada. Resmi kayıtlarda var. Bu karmaÅŸada herkes farklı ÅŸey söylüyor Amerika tarafından. Bir gerçek var ki Türkiye Cumhuriyeti S-400 için Rusya ile bir anlaÅŸma imzalamıştır, bu anlaÅŸma geçerlidir. Åžimdi bu S-400'lerin Türkiye'ye teslim sürecini konuÅŸuyor. Bunun için çalışıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER