Genel

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Münbiç ve Fırat'ın doğusunda operasyonlar başlatabiliriz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Şu anda Afrin (terör örgütleri) hedefte ama gelecekte Münbiç'te ve Fırat'ın doğusunda operasyonlar başlatabiliriz." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Münbiç ve Fırat'ın doğusunda operasyonlar başlatabiliriz
25-01-2018 01:45

PARÄ°S (AA) - DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Zeytin Dalı Harekatı ile ÅŸu an Afrin bölgesinde terör örgütlerini hedef aldıklarını, gelecekte Münbiç'te ve Fırat'ın doÄŸusunda operasyonlar baÅŸlatabileceklerini belirterek, "ABD birçok vaatte bulundu ancak yerine getirmedi. Ben bunu Rex Tillerson'la görüÅŸmemde açık bir ÅŸekilde dile getirdim." dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, "Kimyasal Silah Kullanımının Cezasız Kalmaması Ä°çin Uluslararası Ortaklık" konulu dışiÅŸleri bakanları toplantısına katılmak üzere geldiÄŸi Fransa'nın baÅŸkenti Paris'te France 24'e Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'nin Afrin bölgesinde yürüttüÄŸü Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Sınırda bulunan terör örgütlerinin Türkiye için bir tehdit oluÅŸturduÄŸu vurgulayan ÇavuÅŸoÄŸlu, hiçbir ülkenin terör örgütlerinin sınırlarında olmasına izin vermeyeceÄŸini söyledi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, terör örgütlerinin Afrin'den Türkiye'ye saldırılarda bulunduÄŸunu ifade ederek, "Bu terör örgütüne karşı bu operasyonu baÅŸlatmak bizim için önemlidir. Biz Kürtleri hedef almıyoruz. Türkiye'de Kürt vatandaÅŸlarımız var. Biz Türkiye, Irak veya baÅŸka ülkelerdeki Kürtleri deÄŸil terör örgütlerini hedef alıyoruz." diye konuÅŸtu.

Kürt, Türk ve Arapların TSK ve Özgür Suriye Ordusunun Afrin'de operasyon düzenlenmesinden memnun olduklarını ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Afrin bölgesinin terör örgütlerinden temizlenmesi için bu operasyon bizim ve Afrin için önemlidir. O bölgede DEAÅž da var, sınırı geçmeye ve Türkiye'ye saldırmaya çalışıyorlar. DEAÅž (elebaÅŸları) ayrıca sınırı geçerek Fransa gibi ülkelere gitmeye çalışıyorlar. Afrin bölgesinde DEAÅž ile YPG arasında sınırlı bir iÅŸ birliÄŸi var. Dolayısıyla, Afrin bölgesinde YPG, PKK ve DEAÅž'ı hedef alıyoruz."

"Münbiç'te ve Fırat'ın doÄŸusunda operasyonlar baÅŸlatabiliriz"

Afrin operasyonunun bölgede bulunan terör örgütlerini temizlemeyi amaçladığının altını çizen ÇavuÅŸoÄŸlu, tehdidin aynı zamanda Münbiç'ten geldiÄŸini ve orada Türk askerlerinin olduÄŸunu hatırlattı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, "Tehditler nereden gelirse gelsin Türkiye'nin bütün tehditleri temizlemesi gerekiyor. Åžu anda Afrin (terör örgütleri) hedefte ama gelecekte Münbiç'te ve Fırat'ın doÄŸusunda operasyonlar baÅŸlatabiliriz." açıklamasında bulundu.

Gelecekte Türkiye için diÄŸer bölgelerden bir tehdidin oluÅŸması halinde o bölgedeki terör örgütlerini temizleyeceklerini kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD ile Türkiye arasında Afrin konusundaki görüÅŸ farklılığıyla ilgili bir soru üzerine, ABD'nin YPG'yi silah konusunda yardım ettiÄŸini, ABD BaÅŸkanı Donald Trump'ın CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'a YPG'ye silah yardımlarını durdurma konusunda söz verdiÄŸini hatırlattı ve ÅŸunları kaydetti:

"Afrin operasyonu bölgede istikrarsızlık oluÅŸturmuyor. Operasyonumuz Suriye'nin sınır bütünlüÄŸü ve birliÄŸi için önemlidir. BaÅŸka ülkelerin ne söylediÄŸi ile ilgilenmiyorum. Benim için önemil olan halkımın söyledikleri ve halkımı dinliyorum. Orada ciddi tehdit varsa onu temizlemem gerekiyor. BaÅŸka ülkelerin ne söylediÄŸi ile ilgilenmiyorum ama söylenenler doÄŸru deÄŸil."

ÇavuÅŸoÄŸlu, Afrin'in istikrarlı bir bölge olmadığını, Rusya'nın bunu bildiÄŸini ve ABD'nin bölgede askerleri bulunmadığını belirterek, Afrin bölgesini herkesten daha iyi bildiklerini söyledi.

"ABD vaatlerini yerine getirmedi"

ABD'nin birçok kez Münbiç operasyonundan sonra YPG'nin hemen çekileceÄŸine dair söz verdiÄŸini kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, YPG güçlerinin halen Münbiç'te olduÄŸuna dikkati çekti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, aynı ÅŸekilde ABD'nin Rakka operasyonundan sonra YPG'nin çekileceÄŸini temin etmesine raÄŸmen, YPG'nin bölgede DEAÅž'la savaÅŸmadığını, varılan bir anlaÅŸma sonrasında DEAÅž terör örgütü unsurlarının Rakka'dan çekildiÄŸini, ancak YPG'nin halen mevcudiyetini sürdürdüÄŸünü kaydetti.

Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, "ABD birçok vaatte bulundu ancak yerine getirmedi. Ben bunu Rex Tillerson'la görüÅŸmemde açık bir ÅŸekilde dile getirdim." dedi.

ABD'nin YPG'ye yaklaşık 5 bin kamyon silah yardımında bulunduÄŸunu kaydeden ÇavuÅŸoÄŸlu, bunun sadece Türkiye'yi deÄŸil, Suriye'nin geleceÄŸini tehdit ettiÄŸini söyledi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, ABD'nin PYD/PKK'nın paravanı Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) bir sınır gücü kurup kurmayacağı ile ilgili soruya, "ABD bizim endiÅŸelerimizi, kaygılarımızı anladı. Bunun çok ciddi bir durum olduÄŸunu anladılar." yanıtı verdi.

Afrin harekatı baÄŸlamında birçok ülkenin Türkiye'nin meÅŸru kaygılarını anladığını dile getirdiÄŸini hatırlatan ÇavuÅŸoÄŸlu ÅŸunları kaydetti:

"Afrin'de siviller öldürülmüyor. YPG, öldürülen teröristleri sivil gibi göstermeye çalışıyor. Siz de buna inanmak istiyorsunuz. Neden benim verdiÄŸim bilgilere inanmıyorsunuz? Ben herkesten çok sivillerin durumunu ve insan haklarını önemsiyorum. Ben ülkemde 3,5 milyon Suriyeli sığınmacıya ev sahipliÄŸi yapıyorum. Bu benim omzumda büyük bir yük oldu ve kimse bu yükü paylaÅŸmıyor."

ÇavuÅŸoÄŸlu, Afrin'de Kızılay ve AFAD gibi insani yardım örgütlerinin konuÅŸlandırıldığını, halkın ihtiyaçlarını gidermek için iki kamp kurulduÄŸunu belirtti.

Rusya ve Suriye'yle TSK'nın Afrin'e girmesi için bir anlaÅŸma yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine ÇavuÅŸoÄŸlu, kimseyle anlaÅŸma yapılmadığını, gerekli tüm muhatap ve ülkelere operasyon hakkında bilgi verildiÄŸini kaydetti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, "Suriye rejiminden izin istemedim. Bu operasyon için kimseyle bir pazarlık ya da anlaÅŸma yapmadık, çünkü bu bizim için bir güvenlik meselesi." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Yusuf Özcan-Åžerife Çetin

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER