Ekonomi

'Dış ticarette işlemleri azaltırsak dış ticareti geliştiririz'

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, "Dış ticarette belge ve işlemleri ne kadar azaltırsak o kadar dış ticareti, ihracatı geliştiririz, maliyetleri ne kadar azaltırsak o kadar geliştiririz ki bu yönde de çalışmalarımız var." dedi.

'Dış ticarette işlemleri azaltırsak dış ticareti geliştiririz'
21-10-2017 23:02

İSTANBUL

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde gerçekleştirilen "4'üncü Uluslararası Ticaret Kongresi"ndeki konuşmasında bilgi ve iletişim teknolojilerinin sürekli gelişen ve ucu açık bir alan olduğunu söyledi.

Yeni gelişen ticari trendlerden kopmamak adına, gelişmeleri yakından takip edip yeni uygulamaları hayata geçirmek gerektiğini belirten Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Artık ticaretin şekli değişiyor, yeni ticari şekiller oluşuyor. 50-10 yıl önceki esnaflarımızla ve pazarlama satış biçimleri ile şimdiki arasında nasıl fark varsa, bundan sonra 10 yıl içinde, hatta yakın zamanda da özellikle tüccarlarımızı, ensaflarımızı yeni gelişen ticari ağ ve trendler içinde mutlaka yapılandırmamız lazım. Bu yüzden Türkiye'deki esnaflarımızı da içine alacak geniş bir platformu kazandıracağız.

"Amacımız gümrüklerde otomasyonu sağlayabilmek"

Bakan Tüfenkci, gelişimleri duyarsız kalmadan yönetebilmenin ve bu gelişimleri insanlığın faydasına sunmanın önemine vurgu yaparak, gümrüklerde gerçekleştirilen dijitalleşmenin bu amaca hizmet ettiğini söyledi.

"İnsan unsurunu en aza indirerek hata oranlarını düşürmek istiyoruz." diyen Tüfenkci, gümrüklerdeki işlemleri saydamlaştırıp, izlenebilir, görünebilir, müşteri, ithalatçı ve ihracatçı tarafından denetlenebilir hale getirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Tüfenkci, şu an gümrüklerde ithalatın, ihracatın hangi safhada olduğunu SMS'lerle bildirmeye başladıklarını belirterek, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bunu çok yakın zamanda görüntülü hale getireceğiz. Şifreler vereceğiz. Her bir ithalatçı veya ihracatçı, oturduğu ofiste, internet üzerinden aşamalarını ve bazı görüntülerini görebilecek. Sahadaki muayene memurumuza veya diğer arkadaşlarımıza bilgisayar ortamında işlem yapmalarının pilot uygulamalarını yaptırıyoruz.

Amacımız gümrüklerde otomasyonu sağlayabilmek. Sadece gümrüklerde otomasyonu sağlamak ve dijitalleşmek yetmiyor. Aynı zamanda önümüzdeki yıllarda, ticaretin çok daha ağırlıklı olarak elektronik düzlemde gerçekleşeceği konusunda da hemfikirizi. Bu değişim kaçınılmaz olduğuna göre, önemli olan değişim sürecini iyi yönetmek.

"19 Bakanlığın şu ya da bu şekilde gümrüklü sahalarda yetkileri var"

"Rekabet edebilmemiz için kendimizi geliştirmemiz lazım." diyen Tüfenkci, bu anlamda çok sayıda uygulamayı hayata geçirdiklerini söyledi ve eğitim noktasındaki sorunun giderilmesi halinde Türkiye'nin dünya ile rekabet edebilir hale geleceğini hatırlattı.

Dünyadan daha ileri gitmek çabasında olduklarına dikkati çeken, bu anlamda insan kaynağının değişim ve dönüşümü yönetebilmesinin önemine işaret eden Tüfenkci, şu değerledirmelerde bulundu:

"Birçok gümrük uygulamasını hayata geçirdiğimizde en çok tepkiyi gümrük müşavirlerimizden alıyoruz. 'Belge göstermemiz gerekiyor.' gibi konuşmalar oluyor. Oysa biz, dış ticarette belge ve işlemleri ne kadar azaltırsak o kadar dış ticareti, ihracatı geliştiririz, maliyetleri ne kadar azaltırsak o kadar geliştiririz ki bu yönde de çalışmalarımız var. O çalışmaları bitirdiğimizde artık Türkiye'de işlem başı maliyetler dünya ortalaması ile aynı hale getirmek istiyoruz.

Bunu sadece Gümrük Bakanlığı olarak yapmak yetmiyor. Gümrüklerde sadece biz iş yapmıyoruz, baktım tam 19 bakanlığın şu ya da bu şekilde gümrüklü sahalarda yetkileri var. Bir çalışma yaptık, Tarım Bakanlığı ile görüştük, onlar da olumlu bakıyorlar. Gümrüklerdeki veteriner ve ziraat hizmetlerini tek bir otorite koordine etsin ve onlarda 24 saat esası üzerinden, tıpkı gümrüklerdeki gibi çalışsın istedik. Onu hayata geçirirsek biraz daha işlemleri hızlandırmış oluruz."

Muhabir: Eda Fatma Topçu

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER