Gündem

Diş hekimliği gelecek yüzyılın meslekleri arasında yerini aldı

2016 yılında Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı (OECD) gelecek yüzyılın meslekleri arasında diş hekimliğine de yer verdi.

Diş hekimliği gelecek yüzyılın meslekleri arasında yerini aldı
28-06-2016 12:27

Gelecek yüzyıllarda teknolojinin gelişimi ve küresel dünya ihtiyaçları doğrultusunda atıl kalacak meslekler ile öne çıkacak mesleklerin hangileri olduğu konusu YGS (Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile birlikte tekrar gündeme geldi. OECD, yapmış olduğu araştırma sonucu ile teknolojik gelişmeler karşısında yok olmayacak, hatta aksine, daha da ihtiyaç duyulması beklenen meslekler arasında diş hekimliğinin de olduğunu bildirmiştir.

“DİŞ HEKİMLERİNİN İŞSİZLİK PROBLEMİ OLMAZ

Diş hekimliğinin hiçbir yüzyılda kaybolmayacağını savunan ve mesleğin öneminden bahseden İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Türker Sandallı, diş hekimliğinin bu kadar popüler bir meslek olmasının hem ulusal hem de uluslararası birçok nedenine de değindi. En büyük avantaj olarak, “Diş hekimliğinden mezun olan öğrencilerin işsizlik gibi bir problemi yoktur” diyen Prof. Dr. Türker Sandallı aynı zamanda, “Diş hekimliği, insan sağlığını ve yaşam koşullarını iyileştirmeye yönelik bir meslek olduğundan çok önemli bir konumdadır. Ağız ve diş sağlığının vücudun diğer organlarını ne şekilde etkilediğini hepimiz çok iyi biliyoruz. Hem kamu kuruluşlarında hem de özel sektörde düzenli çalışma saatleri ve kariyerleri vardır. Kolay iş bulma imkanına sahip ve size düzenli bir yaşam olanağı sunan bir meslektir. Bunların yanı sıra, yaptığınız işin karşılığı olarak da toplumdaki ortalama seviyeye göre gayet iyi maaşlar alınabilmektedir. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda, diş hekimliği, her zaman itibar gören bir meslek olarak karşımıza çıkmaktadır. Üniversite öğrencilerinin neden en çok diş hekimliği mesleğini tercih ettiğini ve diş hekimliğinin popüler olduğunu anlayabiliriz. Her zaman önü açık olan bir meslek olmasından dolayı diş hekimliği mesleğini tercih etmek gençlerimizin kariyerleri için çok önemlidir” dedi.

"BUNDAN YÜZYILLAR SONRA DA DİŞ HEKİMLERİNE İHTİYAÇ DUYULACAK”

Diş hekimliğinin gelecek yüzyıllar içerisinde de ihtiyaç duyulacak olan ve her zaman teknolojik gelişmelere ayak uyduran bir meslek olduğunu vurgulayan Türker Sandallı, “Benim asistan olduğum yıllarda, yani bundan 40 yıl önce insanların ağızlarındaki çürük oranı yüzde 83 idi. Bugün yapılan araştırmalar doğrultusunda da çürük oranının hala yüzde 80’lerde olduğunu görüyoruz. Yani nüfus ile yumuşak gıda tüketim oranındaki artış paralel olduğu için bu çürük oranı hep aynı seviyelerde kalıyor. O yüzden yüzyıllar da geçse diş hekimlerine her zaman ihtiyaç duyulacak” ifadelerinde bulundu. Sandallı aynı zamanda diş hekimliğinin gelişen teknolojiye de ayak uydurduğuna dikkat çekerek, “Gelişen teknolojik cihazlarla birlikte artık hastalarımız koltuklarımıza gülerek oturuyorlar. Çünkü yeni cihazlar hastalarımızın korkularını en aza indirerek daha acısız yöntemlerle tedavi olanağı sunuyor. 

Teknolojik olarak da gelişen diş hekimliği, dijital diş hekimliğine geçmeye başladı. Dişlerde estetik ön planda olmaya başladı. Çünkü insanlar estetik yüzün ve estetik bir gülüşün farkına vardılar. İnsanlar artık gülerken ağızlarını kapatmak istemiyorlar. Dolu dolu ve güzel gülmek, sosyal yaşantılarını bu güzel gülüşlerle süslemek istiyorlar. İmplantolojinin gelişimi ile, estetik açıdan da büyük ilerlemeler görülecektir. Diş hekimliği o kadar popüler olacak ki uzaktan eğitimle diş hekimliği eğitimleri ortaya çıkacak” şeklinde konuştu.

“21. DEĞİL 22. YÜZYILIN DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİ AÇIYORUZ”

Diş hekimliği mesleğinin ulusal ve uluslararası önemine vurgu yaparak, çok daha profesyonel diş hekimleri yetiştirmek üzere İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi olarak büyük yatırımlar ve çok iyi bir alt yapıyla birlikte “21. değil 22. yüzyılın diş hekimliği fakültesini açıyoruz” diyen Sandallı, Türkiye’nin en iyi diş hekimliği fakültesini açmaya hazırlandıklarını duyurdu. Sandallı açacakları fakülte ile ilgili olarak, “Daha önceki deneyimlerimize dayanarak, diş hekimliği mesleğinin gelecekteki öne çıkan mesleklerden biri olacağını öngördüğümüz için, büyük bir yatırımla dünyanın en iyi diş hekimliği fakültesini Bakırköy’ün merkezinde açmaya hazırlanıyoruz. Marmara Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakülteleri’nin Kurucu Dekanı olarak ve oralarda yaptığımız işleri de arkamıza alarak, burada 22. Yüzyılın diş hekimliği fakültesini açıyoruz. Bu konuda çok iddialıyız.

 Dünyanın en iyi alt yapısına sahip olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Öğrencilerimizin ne istediğini çok iyi biliyoruz. Öğrencilerimize küçük gruplar halinde, ezbere değil probleme dayalı diş hekimliğini öğretebilmek için, onları dişçi değil diş doktoru yapabilmek ve aynı zamanda da uluslararası diş hekimliği piyasasında en iyi şekilde yetiştirebilmek için çok deneyimli bir akademik kadroyla yola çıkıyoruz. Umarız ki bayramdan sonraki hafta diş hastanemizi açarak, ilk yılımızda da 60 yerli 15 yabancı kontenjanımızla birlikte eylülden itibaren çok iddialı bir şekilde eğitime başlıyoruz. 

Ben inanıyorum ki beş sene sürecek eğitimden sonra Türkiye’de uluslararası diş hekimliğinin her kademesinde yer alabilecek kapasitede öğrenciler ve diş hekimleri yetiştirmiş olacağız. Ben zaten her zaman şunu derim, dişçi olmak istiyorsanız bize gelmeyin. Fakat en iyi diş doktoru olmak istiyorsanız ve sadece Türkiye’de değil uluslararası piyasada da iş bulmak istiyorsanız İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ni tercih edin. 22. yüzyılın fakültesi olduğumuzu göstermek için yola çıktık ve bu konuda da çok deneyimli ve birikimliyiz, bu yüzden yaptıklarımız yapacaklarımızın teminatıdır. Diş hekimi adayı olan öğrenciler tercihlerini bizden yana kullanırlarsa, beş sene sonra çok iyi bir diş doktoru olarak, gururlu bir şekilde mesleklerini yapabileceklerdir.” diyerek sözlerini tamamladı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER