Ekonomi

"Diş apsesi şüphesinde hemen diş hekimine başvurun"

- Hospitadent Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Selçuk: - "Diş apsesinden şüphelenildiği durumlarda en kısa sürede diş hekimine muayene olunmalı" - "Diş apsesi, nadir durumlarda ciddi hatta ölümcül enfeksiyonlara sebep olabileceği için mutlaka diş hekimi ve gerekirse çene cerrahı tarafından tedavi edilmelidir"

27-10-2017 17:18

İSTANBUL (AA) - Hospitadent Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Dr. Ümit Selçuk, diş apsesinden şüphelenildiğinde en kısa sürede diş hekimine muayene olunması gerektiğini belirterek, "Diş apsesi, nadir durumlarda ciddi hatta ölümcül enfeksiyonlara sebep olabileceği için mutlaka diş hekimi ve gerekirse çene cerrahı tarafından tedavi edilmelidir." ifadesini kullandı.

Selçuk, yaptığı yazılı açıklamada, diş apsesinden şüphelenildiğinde hemen diş hekimine başvurulması uyarısında bulundu.

Diş hekiminin klinik ve radyolojik muayene ile apsenin sebebini teşhis ettiğini kaydeden Selçuk, sebebin ortadan kaldırılmasına yönelik doğru tedavinin uygulandığını bildirdi.

Selçuk, "Herhangi bir müdahele yapılmadan sadece ilaç kullanarak belirtilerin hafiflemesi, apsenin tamamen geçtiği ve tekrarlamayacağı anlamına gelmez. Diş apsesi, nadir durumlarda ciddi hatta ölümcül enfeksiyonlara sebep olabileceği için mutlaka diş hekimi ve gerekirse çene cerrahı tarafından tedavi edilmelidir." değerlendirmesinde bulundu.

Apse temizlendikten sonra yüzdeki şişlik ve ağrı gibi şikayetlerin birkaç gün içinde geçeceğini belirten Selçuk, şu bilgileri verdi:

"Ancak diş hekiminiz 6 ayda dişinizin röntgeninin çekilmesini isteyerek apsenin etkilediği alanda kemik dokunun iyileşip iyileşmediğini kontrol etmek isteyebilir. Diş apsesinin tedavisini yalnızca diş hekimleri yapabilir. Akut enfeksiyonun yayılmasını önlemek için öncelikle diş hekiminizin reçete edeceği uygun antibiyotikler ile kontrolü sağlanır. Patlamaya yakın bir apse söz konusuysa apsenin açılarak drene edilmesi yani akıtılması ve diren uygulanması gerekebilir. Enfeksiyon kaynağı olan dişin, kanal tedavisi veya çekimi ile iltihap kaynağı tamamen kurutulur. Hasta, gerekli kontrollere çağırılır."


- "Hekime danışmadan antibiyotik kullanmayın"


Selçuk, diş hekimine danışılmadan antibiyotik kullanılamması konusunda uyarıda bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Diş hekimi apsenin durumunu değerlendirerek en etkili ve uygun antibiyotiği reçete edecektir. Diş hekimine danışmadan kullanılan antibiyotik hastayı iyileştirmediği gibi, vücuttaki mevcut bakterilerde direnç oluşturarak gelecekte kullanılacak antibiyotiklerin etkinliğini de azaltacaktır. Hamilelerde gerekli tedavi, hastayı takip eden kadın doğum uzmanının uygun gördüğü zaman aralığında ve uygun bulduğu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilir.

İltihabın ağız içinde diş eti üzerinde veya yüzde oluşan şişliğin en yoğun olduğu yerden akmasıdır. Bu durum, iltihabın aktığı bölgeye komşu bir dişte veya dişlerde sorun olduğunu gösterdiği için diş hekimine muayene olunması gerekir. Unutulmaması gerekir ki ne kadar erken müdahele edilirse, dişin kurtarılma olasılığı o kadar artacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER