Daha önce MİLGEM kapsamında korvet üreten Türkiye, bu defa yeni nesil sahil güvenlik gemisi için kolları sıvadı. 60-75 metre boy aralığında imal edilecek gemi 400-700 ton veya asgari 950 ton tam yük deplasmana sahip olacak. Tamamen milli imkanlarla üretilecek ‘600 sınıfı’ gemide, 10 tona kadar helikopterlerin iniş-kalkış yapabileceği platform da bulunacak. İlk etapta 8 tane üretilmesi planlanan sahil güvenlik gemisi, ağır deniz şartlarında münhasır ekonomik bölge ve arama-kurtarma çalışmalarında kullanılacak.
Gemilerin, önümüzdeki yıldan itibaren Deniz Kuvvetleri Komutanlığı envanterine girmesi ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nca peyderpey kullanılmaya başlanması hedefleniyor. İnşa edilecek gemiler, yasaların uygulatılması, kıyı sınır bütünlüğünün ve deniz güvenliğinin sağlanması, kaçakçılık ve korsanlığın önlenmesi, deniz kaynaklarının korunması, doğal afetlerde insani yardım, arama-kurtarma ve istihbarat konularında donanmanın gücüne güç katacak.
Özellikle Doğu Akdeniz’de, Rumların bazı ülkelerle giriştiği doğalgaz arama faaliyetleri, Ege’de göçmen kaçakçılığı gibi olaylar, bu gemilerin gerekliliğini ortaya koymuştu. Üretilecek gemilerde, elektronik destek sisteminden arama-gözetleme radarına, silah ve sensör sistemlerinden makineli tüfeğe kadar ihtiyaç duyulan silah ve teçhizatlar bulunacak.
Motor 2-3 yıla kadar hazır
Sanayi Bakanlığı'nın kurulmasına öncülük ettiği Motor Mükemmeliyet Merkezi'nde yerli üretim için çalışmalar sürüyor. Erkunt Traktör Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Erkunt Armağan, şu anda motor üretiminde çok önemli bir unsur olan tasarımcıların eğitim aldığını ifade etti.
Merkezde gerekli tüm motor testlerinin de yapılabileceğini vurgulayan Armağan, “Bu tempo ile gidilirse 2-3 yıl içinde Türkiye’de üretim başlayacaktır. Dışa bağımlılığı ortadan kaldıracak ve otomotiv, iş makinesi sektörünün hızlanmasına ve maliyetlerinin düşmesine destek olacak çok önemli bir projeden bahsediyoruz. Hesaplarımıza göre yerli motor üretimi, ithalata göre yüzde 25 daha ucuz olacaktır" dedi.
Olay yeri incelemede “yerli” hassasiyet
Yerli ve millî üretim konusunda çıtayı yükselten Türkiye, kriminal alanda da alternatif arayışlarını sürdürüyor. Bu kapsamda Eminiyet Genel Müdürlüğü TÜBİTAK ile “BALİSTİKA” projesini hayata geçirdi. Proje ile ateşli silahlarla meydana gelen adli vakalarla ilgili olarak ele geçen kovan ve mermi çekirdeği gibi balistik bulguların dijital görüntülerinin merkezi bir veri tabanında toplanıp, analiz ve incelemelerinin yapılması sağlandı.
Daha sonrasında olay yerinde parmak izlerinin tespiti işlemlerinde kullanılan toz, fırça, spreyler ve folyelerin milli imkanlarla üretimine başlandı. Önümüzdeki dönemde ise olay yeri inceleme olaylarında ithal malzeme kullanılmaması için özen gösterilecek. Bununla birlikte Türkiye genelinde kurulacak olan delil toplama ve değerlendirme merkezlerinde de çalışmalar milli ürünlerle gerçekleştirilecek.
dikGAZETE.com