Genel

Dev projede son hat da eklendi

Türkiye’den KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su verecek olan projede son boru hatları da eklendi. 1,6 milyar TL’ye mal olan projenin 29 Ekim’de hizmete açılması planlanıyor. Mersin’de bulunan Alaköprü Barajı’ndan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yı

Dev projede son hat da eklendi
07-08-2015 18:27

Türkiye’den KKTC’ye yılda 75 milyon metreküp su verecek olan projede son boru hatları da eklendi. 1,6 milyar TL’ye mal olan projenin 29 Ekim’de hizmete açılması planlanıyor.
Mersin’de bulunan Alaköprü Barajı’ndan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) yılda 75 milyon metreküp içme ve kullanma suyu ulaştıracak “KKTC Su Temin Projesi”nde sona gelindi. 80 kilometrelik Deniz Geçiş İsale Hattı’nda son borular Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun katıldığı törenle eklendi. Projede incelemeler yapan Bakan Eroğlu, yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. “Bugün tarihi bir gün” diyen Bakan Eroğlu, projenin tarihiyle ilgili bilgi verdi. Adalar’a su götürüldükten sonra Kıbrıslı bir bakanın kendisinden böyle bir talepte bulunduğunu belirtti.

"PROJENİN MİMARI RECEP TAYYİP ERDOĞAN"
Projenin dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığını belirten Bakan Eroğlu, "Bu projenin mimarı Recep Tayyip Erdoğan’dır” dedi. Projeyle ilgili geniş bilgi veren Bakan Veysel Eroğlu, “Bu borunun tabana döşenerek, çok kolayca Kıbrıs’a getireceğimizi sanıyorduk. Ama haritaya baktığımız zaman bin 439 metre derinlikte muazzam vadiler var. Tabi bu basınca dayanacak boru üretmek fevkalade zor. O zaman boruları deniz içinde askıda taşıyalım dedik. Projenin aslı şu. Anamur Alaköprü’de büyük bir baraj inşa edeceğiz. Burada kara hattı var, sonra denize belli bir noktaya kadar gömeceğiz. Daha sonra denizde 250 metre derinliğe boruyu askıda götüreceğiz. Güzelyalı’da terfi merkezi var, burada inşa ettiğimiz Geçitköy Barajı’na suyu basacağız” dedi.
Bakan Veysel Eroğlu, projenin ileri teknolojiyle yapıldığını belirterek, “Bu proje dünyada ilk yapıldığı için büyük bir proje. Projenin önce testleri atıldı. 1 metre 60 cm çapında dev boru askıda. Bunun için bir şamandıra biri borunun altında, biri üstünde. Sadece yukarıdaki şamandıraların karadaki ağırlığı 8 ton, alttaki şamandıra ise 16 ton. Altta bir tespit bloğu var, bunun karadaki ağırlığı 220 ton. Bunları denize indirmek ve boruları monte etmek çok ileri teknoloji istiyor" şeklinde konuştu.

PROJENİN TOPLAM MALİYETİ 1,6 MİLYAR DOLAR
Alaköprü ve Geçitköy barajlarının zamanında inşa edildiğini belirten Bakan Eroğlu, çalışmalarda herhangi bir sorun yaşamadıklarını söyledi. Eroğlu, “Bu gün de son boru konuluyor. Toplam kıyıdan kıyaya 80 kilometre boru var. Karadan barajlara kadar olan mesafeleri dikkate alırsak toplam 107 kilometre. 75 milyon metreküp su Kıbrıs’a bu boruyla iletilecek. Bizim ilk vazifemiz bunun finansmanını Türkiye Cumhuriyeti sağlıyor. Öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Toplam maliyeti 1,6 milyar TL. Dünyada yeni bir teknoloji ile ilk defa yaptığımız bir proje” diye konuştu. Kıbrıs’a sadece su getirmediklerini belirten Eroğlu, “Su burada beklemesin diye içme suyu arıtma tesisi yaptık. Su depoları inşa ettik” dedi.

2050 YILINA KADAR KIBRIS’IN SU İHTİYACINI KARŞILAYACAK
“Bu Kıbrıs’a hayat verecek bir proje. Kıbrıs için bir milat olacaktır” diyen Bakan Veysel Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “75 milyon metreküp su 2050 yılına kadar Kıbrıs’ın bütün içme su ihtiyacını karşılayacak. 75 milyon metreküp suyun yarısı içme suyu olarak kullanılacak. Gerisi ise sulamada kullanılacak. Kıbrıs’ı bir gıda üretim ve ihracat üssü halinde getirmek istiyoruz. Bu aynı zamanda büyük bir kalkınma projesi. Kıbrıs bizim için çok önemlidir, ne yapılsa azdır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bu topraklarda ilelebet hür bir şekilde yaşayacaktır. Türkiye’den gelen bu su da Kuzey Kıbrıs’ın can suyu olacaktır.”

"TÜRKİYE ARTIK TEKNOLOJİ TRANSFER EDİYOR"
Projenin Türk Firması tarafından yapıldığını belirterek, "Bizim müteahhitler artık dünyada bu büyük projeleri yapacak güce sahipler. Türkiye artık teknoloji alan değil, teknoloji transfer eden bir ülke haline geldi. Baraj ve gölet yapında dünyada zirvede. Bir borunun uzunluğu 500 metre. Boruyu yapan, projeyi yapan biziz. Daha önce 70 cente muhtaç olan Türkiye, KKTC’ye 1,6 milyar TL’lik projeyi kendi öz kaynaklarıyla yapacak güce erişmiştir" ifadelerini kullandı.

"PROJE MÜZAKERE SÜRECİNİ OLUMLU ETKİLEYECEK"
KKTC Su Temin Projesi’nin müzakere sürecine olumlu katkı sunacağını belirterek, "Kıbrıs müzakere sürecini olumlu etkileyecek. Kıbrıs esasen bizim adamızdı. Müzakerelerin devam etmesini, bir çözüme ulaşmasını arzu ediyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti güçlendikçe müzakereler daha kolay olacaktır diye düşünüyorum" dedi. Bakan Eroğlu, suyun Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne de verilmesi yönündeki soruya "Biz dünyada hiçbir insanın hatta hiçbir canlının susuz kalmasını istemiyoruz" şeklinde cevap verdi.

"29 EKİM’DE AÇMAYI HEDEFLİYORUZ"
"Bizim görevimiz Geçitköy Barajına suyu iletmekti" diyen Eroğlu, projeyi 29 Ekim’de açmayı hedeflediklerini belirterek, "Cumhurbaşkanımızın ve KKTC Cumhurbaşkanının Akıncı’nın ve sayın bakanlarımızın uygun olduğu bir gününde açılışı yapılır. Torosların memba suları artık Lefkoşa’da akacak" diye konuştu. Bakan Eroğlu, Konuşmasının ardından telsizle yetkililere boruları denize bırakmalarını söyledi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER