Ekonomi

Dericilerde Rusya umudu

Manisa'nın Salihli ilçesinde 1990'lı yıllarda 38 tabakhanede 5 bin kişiye istihdam sağlayan deri sektörü Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından eski günlerine dönmenin umudunu taşıyor. - Anadolu Ajansı

Dericilerde Rusya umudu
14-11-2016 14:17

MANİSA - EMRE SAÇLI/TURGAY DUYAR

Manisa'nın Salihli ilçesinde 1990'lı yıllarda 38 tabakhanede 5 bin kişiye istihdam sağlayan ve son yıllarda bitme noktasına gelen deri sektörü, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından eski günlerine dönmenin umudunu taşıyor.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1980-1990'lı yıllarda altın çağını yaşayan dericilik sektörünün ilçe ekonomisinin lokomotifi olduğunu, o yıllarda 38 tabakhanede 350 civarında deri konfeksiyonunun bulunduğunu, yaklaşık 5 bin kişinin bu işten ekmek kazandığını anlattı.

Artan üretim maliyetleri ve çeşitli sıkıntılardan dolayı bir dönem altın çağını yaşayan sektörün kaybolmaya yüz tutan meslekler arasına girmeye aday olduğunu dile getiren Yüksel, "İlçemizin ekonomisini ayakta tutan ve 35 tabakhane, 350 deri konfeksiyonundan şu anda 3 tabakhane, 10 civarı konfeksiyon kaldı." dedi.

Oda olarak yaptıkları anket çalışmasında sektördeki en büyük sorunlardan birinin kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu dile getiren Yüksel, "Dericilik sektörünün önünü açacak politikalar üretilmesini istiyoruz. Sektörün sorunlarını parmakla sayılacak kadar azalan tabakhanecilerin kendi başlarına çözmeleri imkansız. Bu sorunlara acil çözüm bulunmaması halinde 2-3 yıl içinde Salihli'de faaliyet gösteren 3 tabakhaneyi de bulmak imkansız hale gelecek." diye konuştu.

Rusya'yla umutlandılar

Dericilik sektörünün en büyük ihracat pazarlarının başında Rusya'nın geldiğini belirten Yüksel, ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte sektörün umutlandığını kaydetti. Yüksel, "Sektörün en büyük ihracatçıları arasında yer alan Rusya ile ilişkilerin yeniden ivme kazanması, ilçedeki deri sektörüne umut verdi. Türkiye ile Rusya arasında ilişkilerin düzelmesinin orta ve uzun vade de dericilik sektörü için olumlu etkileri olacağını umut ediyoruz." ifadesini kullandı.

İşletmeciler de umutlu

Salihli'de faaliyet gösteren 3 tabakhaneden birini işleten Hasan Hüseyin Yağcıköse, kendi imkanlarıyla arıtma tesisi yaparak ayakta kalmaya çalıştıklarını, çeşitli sıkıntılar yaşamalarına rağmen Rusya ile ilişkilerin yeniden düzelmesinin kendilerini ümitlendirdiğini ifade etti.

Diğer tabakhane işletmecileri Sezai Çetin ve Ali Halıcı da sektörel bazda verilen desteklerden faydalanmak istediklerini dile getirdi.

İşletmeciler, Türkiye ile Rusya arasında ilişkilerin düzelmesinin sektörlerinde bir hareketlenmeye yol açacağını ifade etti.


dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER