671 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle, "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun"a eklenen geçici maddeyle iki yeni düzenleme yapıldı.1 Temmuz 2016 tarihine kadar işlenen suçları kapsayan düzenleme kapsamında, denetimli serbestliğin kapsamı bir yıldan iki yıla çıkarıldı. Böylece, koşullu salıverilmesine iki yıl veya daha az süre kalan ve iyi hali de göz önüne alınacak hükümlülerin cezalarının, koşullu salıverilme tarihine kadar olan bölümü, çeşitli denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek.
Türkiye’de toplam 214 bin tutuklu ve hükümlü var
Türkiye’de bugün itibari ile 214 bin tutuklu ve hükümlü sayısı olduğunu açıklayan Avukat Musa Dere, uygulamanın bir af olmadığının altını çizdi. Avukat Dere; “Toplum arasında önce bu bir af mı değil mi olarak gündeme geldi. Bu kesinlikle bir af değildir. Af cezayı tümden ortadan kaldırıyor ve infazı durduruyor. Burada denetimli serbestlik getirildi. Denetimli serbestlik önceki düzenlemede bir yıldı. Cezanın belli bir süresini çektikten sonra şartlı tahliyesine bir yıl kalan hükümlüler denetimli serbestlikle dışarı çıkabiliyordu. Bu düzenleme ile birlikte hükümlülere iki kolaylık getirilmiş oldu. Şuanda Türkiye’de tutuklu ve hükümlü sayısı 214 bin. Uygulamadan yararlanacakların toplamı ise 93 bin. Ama ilk etapta 38 bini yararlanacak” dedi.
6 yıl ceza alan mahkum 3 yıl yatacak
Düzenlemeyle birlikte hükümlüler cezaevlerinde değil de dışarıda aileleriyle yaşayarak kalan cezalarını çekebilecek. Süreli hapis cezalarına mahkum edilen hükümlüler ise cezalarının "üçte ikisini" cezaevlerinde çekmeleri halinde koşullu salıverilmeden yararlanabiliyordu. Yeni düzenlemeyle bu sürede de değişikliğe gidildi. Koşullu salıverilmeyle birlikte cezalarının yarısını çekeceklerini söyleyen Avukat Musa Dere şunları söyledi: “Denetimli serbestlik süresi bir yıldan 2 yıla çıktı. Süreli hapis cezalarında da cezaların üçte ikisinin yatılması gerekiyordu önceki düzenlemede. Şuanda ise yarısı tamamlayanlar denetimlik serbestlik süresi de eklenince bu imkândan faydalanabilecekler. Yeni düzenlemeye göre 6 yıl cezalan biri 3 yıl yatacak, 3 yatmasına 2 yıl kala denetimli serbestlik yasasından yararlanacak yani yatması gereken ceza bir yıl olmuş olacak.”
Türkiye’de mahkûm sayısının günden güne arttığına ve varolan cezaevlerinin kapasitesinin yetmediğine dikkat çeken Avukat Musa Dere getirilen düzenlemenin toplum vicdanı yaralayan suçları kapsamadığını belirterek “Ben bir hukukçu olarak uygulamayı yerinde buluyorum” dedi.
KİMLER YARARLANABİLİR?
1 Temmuz 2016 öncesini kapsayan düzenlemeden yararlanacaklar şu şekilde: 4 yıl veya altı hapis cezasına mahkum olanlar cezaevinde 2-3 gün kalmak ve iyi halli olmak kaydıyla derhal tahliye edilecektir. 5 yıl ceza alan bir mahkum, 6 ay cezaevinde kalmışsa koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik uygulanarak tahliye edilecektir. 6 yıl ceza alan bir mahkum, 1 yıl cezaevinde kalmışsa; 7 yıl ceza alan mahkum 1,5 yıl cezaevinde kalmışsa; 8 yıl ceza alan mahkum 2 yıl cezaevinde kalmışsa; 9 yıl ceza alan mahkum 2 yıl 6 ay cezaevinde kalmışsa; 10 yıl ceza alan mahkum 3 yıl cezaevinde kalmışsa koşullu salıverilme ve denetimli serbestlik hükümleri uygulanarak tahliye edilir.”
KİMLER YARARLANAMAZ?
Kasten öldürme. Altsoya,üstsoya, eşe veya kardeşe ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumunda bulunan kişiye karşı işlenen kasten yaralama veya neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçları.Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar.Özel hayata ve hayatın gizli alanına karşı suçlar.Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal veya ticareti. Devletin güvenliğine karşı suçlar (örgüt üyeliği suçu dahil).Anayasal düzene karşı suçlar.Milli savunmaya karşı suçlar.Devlet sırlarına karşı suçlar. TMK (Terörle Mücadele Kanunu) kapsamına giren suçlar.
dikGAZETE.com