Ekonomi

DEİK'ten 'Afrika’nın sanayileşme vizyonuna yatırımlarımızla ortak olalım' çağrısı

DEİK Başkanı Olpak, "AfCFTA anlaşmasını, Türk iş dünyası açından da memnuniyetle karşılıyoruz. Afrika’nın bölgedeki sanayileşme ile kalkınma vizyonuna yatırımlarımızla ortak olalım." dedi.

DEİK'ten 'Afrika’nın sanayileşme vizyonuna yatırımlarımızla ortak olalım' çağrısı
06-01-2021 21:51
Ä°stanbul

Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) BaÅŸkanı Nail Olpak, Türk iÅŸ dünyası olarak Afrika kıtasındaki ticarette ÅŸeffaflık ve eÅŸitliÄŸin artmasına da katkıda bulunacak Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi AnlaÅŸması'nı (AfCFTA) memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, "Yeter ki bu yeni dönemin artılarını da eksilerini de doÄŸru analiz edelim ve Afrika’nın bölgedeki sanayileÅŸme ile kalkınma vizyonuna yatırımlarımızla ortak olalım." ifadesini kullandı.

Olpak, yaptığı yazılı açıklamayla, 1 Ocak 2021’de yürürlüğe giren Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi AnlaÅŸması'nı, Türkiye ile Afrika ülkeleri ticari iliÅŸkileri açısından deÄŸerlendirdi.

AfCFTA anlaşması ile 1,3 milyar nüfusa sahip ve 3,4 trilyon dolarlık yeni bir serbest ticaret pazarı oluştuğunu belirten Olpak, "AfCFTA anlaşması sadece Afrika Kıtası için değil, dünya ticareti açısından da son derece önemli bir değişim. Afrika içi ticareti yüzde 50 artırması öngörülen, dünya ticaretine 76 milyar dolar ek gelir sağlaması beklenen ve en büyük küresel serbest ticaret bölgesi olma özelliği taşıyan AfCFTA anlaşmasını Türkiye açısından iyi okumalıyız." ifadelerini kullandı.

"Ekonomik ve ticari ilişkilerde farkımızı ortaya koyacağımıza inanıyoruz"

Afrika ülkelerinin kalkınmasının, kıta için önemli olduğu kadar elbette dünya için de önem taşıdığını aktaran Olpak, dünyadaki işlenmemiş toprakların yüzde 60'ını kapsayan bir coğrafyadan söz edildiğini kaydetti.

Küresel nüfusun tarım ve gıda ihtiyacını karşılamak üzere, 1 trilyon dolarlık yeni bir üretim gerçekleşecek olmasını değerlendiren Olpak, şunları kaydetti:

"Afrika kıtasındaki ticarette ÅŸeffaflık ve eÅŸitlik ile özellikle sanayi alanındaki yatırımların artmasına da katkıda bulunacak AfCFTA anlaÅŸmasını, Türk iÅŸ dünyası açından da memnuniyetle karşılıyoruz. Yeter ki bu yeni dönemin artılarını da eksilerini de doÄŸru analiz edelim ve Afrika’nın bölgedeki sanayileÅŸme ile kalkınma vizyonuna yatırımlarımızla ortak olalım. Türk iÅŸ dünyası olarak bu büyük kıtasal pazardaki yeni fırsatları ilk deÄŸerlendiren ülkelerden biri olmalıyız. Kazan-kazan ilkesine dayanan yaklaşımımızla, yine her zamanki gibi Afrikalı dostlarımızla ekonomik ve ticari iliÅŸkilerde farkımızı ortaya koyacağımıza inanıyoruz."

"AfCFTA kapsamında özel bir rapor hazırlıyoruz"

Olpak, DEİK olarak 54 ülkeye sahip Afrika kıtasında 45 İş Konseyi ile faaliyet gösterdiklerini ve etkin ticari diplomasi faaliyetleriyle Türk iş dünyası adına bölgenin nabzını tuttuklarını belirterek, "DEİK/Türkiye-Afrika İş Konseylerimiz ile şimdi de Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması kapsamında özel bir rapor hazırlıyoruz." bilgisini verdi.

Özellikle salgınla birlikte artan globalleÅŸmeden "glokalleÅŸmeye" geçiÅŸ trendinin önemini hep vurguladıklarını aktaran Olpak, "Biz aslında küresel ticaretteki bu paradigma deÄŸiÅŸiminin Afrika’ya da yansıyacağını 2019 sonundan beri biliyorduk. Bu anlaÅŸmanın Afrika ile ticaret yapan ya da iÅŸ yapmayı hedefleyen Türk iÅŸ insanlarımıza, pozitif ya da negatif etkileri olması çok doÄŸal. Ancak biz bardağın dolu tarafına bakmalı, Afrika’daki ticaret ve yatırım ortamında ayrıcalıklı konuma gelmek için çalışmalıyız. Yeni serbest ticaret anlaÅŸmaları (STA) ile Türk özel sektörünün Afrika’daki rekabet gücünü artırmamız gerektiÄŸini düşünüyoruz." deÄŸerlendirmesini yaptı.

"Türk özel sektörünün Afrika’daki yol haritasına ışık tutmaya çalışacağız"

Olpak, Türkiye’nin, Afrika ülkelerinden Tunus, Fas, Mısır ve Morityus ile halihazırda yürürlükte olan STA'ları bulunduÄŸunu belirterek, Afrika Bölgesel Ekonomik oluÅŸumları olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik TopluluÄŸu (ECOWAS) ve DoÄŸu ve Güney Afrika Ortak Pazarı (COMESA) ile de yeni STA’lar imzalayarak Afrika’da serbest ticaret imkanı bulunacak ülke sayısını artırmak gerektiÄŸini kaydetti.

Ticaret Bakanlığı'nın Afrika özelinde atacağı stratejik adımlar ve stratejik öneme sahip Afrika ülkelerinde kurulması planlanan lojistik merkezlerinin de Türk iÅŸ dünyasına yeni kazanımlar sunacağını aktaran Nail Olpak, "Biz de DEÄ°K olarak, hazırladığımız bu rapor ile Türk özel sektörünün Afrika’daki yol haritasına ışık tutmaya çalışacağız. AfCFTA anlaÅŸması sonrası, Afrika ülkeleri ile daha fazla iÅŸ yapmak isteyen iÅŸ insanlarımıza doÄŸrudan yatırım, üçüncü ülkelerle iÅŸ birliÄŸi, hedef sektörler, devlet projeleri ve stratejik ürünler gibi dış ticaretin her alanında rehberlik edecek bir rapor yayınlayacağız." deÄŸerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER