Ekonomi

DEİK Başkanı Olpak: Mart ayı AB ile ilişkilerde dönüm noktası olacak

DEİK Başkanı Olpak, "Mart ayı AB ilişkilerinde Türkiye için dönüm noktası olur diye düşünüyorum." dedi.

DEİK Başkanı Olpak: Mart ayı AB ile ilişkilerde dönüm noktası olacak
05-02-2018 16:33

Ä°STANBUL (AA) - HASAN ARSLAN - Dış Ekonomik Ä°liÅŸkiler Kurulu (DEÄ°K) BaÅŸkanı Nail Olpak, "Ä°ÅŸ Dünyası SöyleÅŸileri" kapsamında AA muhabirine deÄŸerlendirmelerde bulundu.

Afrin'e yönelik Zeytin Dalı Harekatı'nın ekonomiye yansımalarına iliÅŸkin görüÅŸlerini paylaÅŸan Olpak, daha net deÄŸerlendirmek açısından geçmiÅŸe bakılması gerektiÄŸini, Fırat Kalkanı Harekatı'ndan bu yana geçen süreçte iÅŸ dünyasının çok fazla etkilenmediÄŸini söyledi.

Olpak, geçmiÅŸte böyle durumlarda ekonominin daha fazla etkilendiÄŸini, döviz ve piyasalarda ciddi dalgalanmalar yaÅŸandığını anımsatarak, "Demek ki Türkiye'nin ekonomisi, iÅŸ dünyası, buna yön veren siyasetçi ve ekonomi yönetimi adımlarını saÄŸlam atıyor. Böylesi önemli operasyonda bile ekonomi direkt etkilenmiyor." diye konuÅŸtu.

DEÄ°K BaÅŸkanı Olpak, 2018 yılında iÅŸ dünyası için fırsatlar sunan pazarlara yönelik deÄŸerlendirmelerde bulunarak, Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı olduÄŸunu, ticaret payının yüzde 50'ler civarında bulunduÄŸunu, bu seviyenin elde tutulması gerektiÄŸini söyledi.

"Mart ayı AB iliÅŸkilerinde Türkiye için dönüm noktası olacak"

Olpak, mart ayında AB iliÅŸkilerinde Türkiye için önemli pozitif geliÅŸmelerin yaÅŸanacağı beklentisini dile getirerek, "Ä°lk sinyali Fransa'dan geldi. Almanya hala hükümet kurma ile meÅŸgul, o krizini çözemedi. O zamana kadar bunu çözerlerse bizim için dönüm noktası olur diye düÅŸünüyorum." diye konuÅŸtu.

Yabancı yatırımcının operasyon sonrasında Türkiye'ye bakışında bir deÄŸiÅŸiklik olmadığını anlatan Olpak, yabancı sermaye hareketlerinde, portföy yatırımlarında ya da kısa vadeli yatırımlarda ciddi bir dalgalanma yaÅŸanmadığını dile getirdi.

Olpak, paranın, yabancı ya da yerli diye ayrım yapmadığını vurgulayarak, "Sermaye korkaktır. Sermaye eÄŸer bir yerde kendisine iliÅŸkin ciddi bir güvensizlik görüyorsa hızlı bir ÅŸekilde orayı terk eder, girmeyi düÅŸünüyorsa da gitmez. Sadece Afrin deÄŸil, Fırat Kalkanı sürecinden itibaren baktığımızda Türkiye'ye ne yabancı sermaye giriÅŸinde ciddi bir azalma, ne de sermaye kaçışı yaÅŸandı diye kayıtlarımızda bir ÅŸey yok. Her ÅŸey normal seyrinde devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Bu yılı yüzde 6'ya yakın bir büyüme ile kapatırız"

Nail Olpak, uluslararası kurum ve kuruluÅŸların Türkiye ekonomisine iliÅŸkin tahminlerine yönelik deÄŸerlendirmelerde bulunarak, ÅŸunları kaydetti:

Ben toplamında yüzde 7'ye yakın büyümenin yaÅŸanacağı bir yılın verdiÄŸi ivmenin etkisiyle, 2018 yılını yüzde 5'in üzerinde, yüzde 6'ya yakın bir büyüme ile kapatacağımızı düÅŸünüyorum. Ocak ayında ihracatta rekor kırmış bir Türkiye'den bahsedebiliyorsak, demek ki ekonominin çarkları güzel bir ÅŸekilde dönebiliyor."

Kredi maliyetlerinin yüksek olduÄŸuna iÅŸaret eden Olpak, "Bankacılık sektörü para kazanmalı, kendi içerisinde büyümeli, o büyümeyi de mevduat olarak getirmeli ama eÄŸer bankacılık sektörünün büyümesi özel sektörün karlılık büyümesinin çok önünde gidiyorsa ÅŸapkayı ciddi ciddi önümüze koymakta fayda var." dedi.

"Orta Asya'nın, 2018 ve sonrası için çok önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum"

AB'de etkin olunamayan alanların üzerine gidilmesinin önem taşıdığına dikkati çeken Olpak, "Orta Asya'nın, 2018 ve sonrası için çok önemli olduÄŸunu, iÅŸ adamları için ilave fırsatlar sunacağını düÅŸünüyorum. Bu bölge oldukça önemli. Bir baÅŸka alan da Afrika. Kuzey Afrika'yı biliyoruz ama Sahraaltı Afrika'da ciddi fırsatlar var ve kar marjları da gerçekten iyi. Bir de Güney Amerika'ya biraz daha mesai ve zaman harcamamız lazım." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER