Genel

DEAŞ'lı kadın teröristi PKK'lılar sınıra ulaştırmış

İçişleri Bakanlığının "Terörden Arananlar Listesi"nde mavi kategoride yer alan tutuklu DEAŞ mensubu kadın terörist, kendilerini Türkiye sınırına örgütten habersiz para karşılığı kaçakçılık yapan PKK'lı teröristlerin getirdiğini anlattı.

DEAŞ'lı kadın teröristi PKK'lılar sınıra ulaştırmış
18-05-2019 15:54

ADIYAMAN (AA) - Ä°çiÅŸleri Bakanlığının "Terörden Arananlar Listesi"nde mavi kategoride yer alan ve 22 Ocak 2018'de Åžanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olduktan sonra getirildiÄŸi Adıyaman'da mahkemece serbest bırakılıp Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının itirazı üzerine tutuklanan DEAÅž'lı kadın terörist, kendilerini Türkiye sınırına örgütten habersiz para karşılığı kaçakçılık yapan PKK'lı teröristlerin getirdiÄŸini anlattı.

DEAÅž'lı terörist Demet T. hakkında, "terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle hazırlanan iddianame Adıyaman 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Ä°ddianamede, kayıp ihbarı yapılan bazı kiÅŸilerin terör örgütü DEAÅž'a katıldığı yönünde istihbari bilgi edinilmesi üzerine soruÅŸturmaya baÅŸlandığı belirtilerek, sanığın da 2014 yılında evlendikten bir ay sonra eÅŸi Mehmet T. ile yasa dışı yollarla Suriye'ye geçerek DEAÅž'a katıldığı aktarıldı.

Sanığın Ceylanpınar Ä°lçe Jandarma Komutanlığı ekiplerine teslim olduktan sonra getirildiÄŸi Adıyaman Emniyet MüdürlüÄŸü Terörle Mücadele Åžubesinde etkin piÅŸmanlık hükümlerinden yararlanmayı talep ederek ifade verdiÄŸi kaydedilen iddianamede, bu kapsamda örgütle iliÅŸkili 50 kiÅŸiyi teÅŸhis ettiÄŸi anlatıldı.

Ä°ddianamede, sanığın bu nedenle adli kontrol ÅŸartıyla serbest bırakıldığı ancak baÅŸka bir dosyanın tutuklu sanığı DEAÅž'lı AyÅŸenur Ä°'nin Demet T.'yi teÅŸhis etmesi ve "örgüt içerisinde bulunduÄŸunu" söylemesi ve üzerine atılı suçu iÅŸlediÄŸine dair ÅŸüpheyi destekleyen olgular bulunması nedeniyle tutuklandığı kaydedildi.

Sanığın tutuklanmasının ardından verdiÄŸi ek ifadede ise örgütle baÄŸlantılı 34 kiÅŸiyi daha teÅŸhis ettiÄŸine dikkat çekilen iddianamede, Demet T'nin daha önce teÅŸhis ettiÄŸi ÅŸüphelilerden 8'i hakkında güncel bilgi verdiÄŸinin tespit edildiÄŸi kaydedildi.

Mustafa Dokumacı'nın aracı uçaktan atılan bombayla vurulmuÅŸ

Ä°ddianamede, ifadesine yer verilen sanık Demet T. de eÅŸinin "Adıyaman'da faaliyet gösteren terör örgütü PKK üyelerince tehdit edildiÄŸini, bu nedenle Suriye'ye giderek terör örgütü DEAÅž'a katılmak istediÄŸini" söylediÄŸini iddia ederek, kendisinin de eÅŸine güvenerek birlikte hareket ettiÄŸini kaydetti.

Demet T, Suriye'ye Gaziantep sınırından yasa dışı yollarla geçtiklerini anlatarak, "Sınırı geçtikten sonra bizi biri karşıladı ve traktörle Cerablus'ta evlerin olduÄŸu yere götürdü. Burada da bizi 25-30 kiÅŸilik DEAÅž üyeleri karşıladı. EÅŸlerimiz burada kaldı. Bizi bir ciple okul gibi bir yere götürdüler. Burada örgüte katılmak için aralarından Alman, Rus ve Çinlilerin de bulunduÄŸu birçok milletten kadın vardı. Burada 2 saat kaldıktan sonra bizi bir eve yerleÅŸtirdiler." ifadelerini kullandı.

Suriye'de örgütün "ketibe ve makar" denilen evlerinde kaldıklarını, eÅŸinin ise silahlı olarak DEAÅž içerisinde faaliyet gösterdiÄŸini anlatan Demet T, "EÅŸime de bu fikri Adıyamanlı ikiz kardeÅŸler M.D. ve Ö.D. ile Mustafa Dokumacı (Terörden Arananlar Listesi'nde kırmızı kategoride) aşıladı. M.D. eÅŸimin yakın arkadaşıyla ama onunla ilk kez Suriye'ye gitme kararı aldığımızda yüz yüze görüÅŸtük ve birlikte yola çıktık. Suriye'ye gittikten 2 ay sonra bu kiÅŸi, kanser hastası olan eÅŸiyle Türkiye'ye döndü ama tedavinin ardından tekrar geldiler. M.D, 2016'da terör örgütü YPG'ye yönelik canlı bomba eylemi yapmak üzere hazırlanan listeye adını yazdırdı." bilgisini paylaÅŸtı.

Demet T, Mustafa Dokumacı'yı ise ilk kez Tel Abyad'da gördüÄŸünü ifade ederek, ÅŸu bilgileri verdi:

"Mustafa Dokumacı 'Teymiyye' kod ismini kullanıyordu. 2015'te eÅŸimle Rakka ve Tel Abyad sınırında nöbet tutmaya gittiler. Uzun namlulu silah kullanıyordu. Aynı yılın nisan ayında bir arabanın içinde olduÄŸu sırada uçaktan atılan bombayla vurulduÄŸunu ve iki bacağının zarar gördüÄŸünü biliyorum. Bu olaydan sonra uzunca bir süre evde kalarak bir yere gitmedi. Örgüt içindeki kiÅŸiler arasında bir sorun yaÅŸandığında bu ÅŸahıs çözerdi. Ben Suriye'den dönerken o Meyadin'de bulunuyordu."

PKK'lıların elinden sahte kimlikle kurtulmuş

Suriye'ye gittikten sonra Türkiye'ye dönmeyi düÅŸündüÄŸünü ancak bunu eÅŸine söyleyemediÄŸini belirten Demet T, ÅŸunları anlattı:

"EÅŸim yaÅŸanan sıkıntılardan dolayı 2017 yılının Temmuz ayında bizi çocuÄŸumla birlikte Türkiye'ye göndermek için çalışmalara baÅŸladı. Bana sahte kimlik ayarladı. Suriye uyruklu bir ÅŸahsa bizi Türkiye'ye ulaÅŸtırması için para verdi. Bana da yolda kullanmak için 3 bin dolar verdi. Yola çıktıktan birkaç saat sonra PKK'lı teröristler bulunduÄŸumuz kamyonu durdurdu. Bizi aÅŸağı indirip kimliklerimizi kontrol etti. Ben eÅŸimin ayarladığı sahte kimliÄŸi verdim. Burada bizi 5-6 saat beklettiler. Åžoför ve yanındaki kiÅŸiyi alıkoyup bizi bıraktılar. Ardından bizi götürdükleri bir evde 2 ay, ardından da baÅŸka bir evde 2 hafta kaldık. Sonra bir kaçakçıyla tekrar yola çıktık. Kaçakçı bizi Türkiye'ye geçmek için tek çare olduÄŸunu söyleyerek PKK'lı teröristlere teslim etti. Teröristler, PKK'ya bilgi vermeden para karşılığı bu iÅŸi yapıyorlarmış. PKK'lıların elinde bir hafta, 10 gün kadar kaldık. Bir gece bizi yola çıkardılar. Yaklaşık 1 saat yürüyerek sınıra ulaÅŸtık."

"DEAÅž bizi bırakmıyor, yakalarsa hapse atıyor ya da öldürüyordu"

Demet T, Suriye'ye gittiÄŸi için piÅŸman olduÄŸuna dikkati çekerek, "EÅŸlerimiz terör örgütü DEAÅž yüzünden birer hayvana dönüÅŸtü. Akıbetini Allah biliyor ama öldüÄŸü haberini aldım. Suriye'ye eÅŸimin aklına uyarak gittim ama orada kaldığım sürede defalarca piÅŸman oldum, dönmek istedim ancak yol durumu engelledi. DEAÅž bizi bırakmıyor, yakalarsa hapse atıyor ya da öldürüyordu." ifadelerini kullandı.

Ä°ddianameden detaylar

İddianamede yapılan değerlendirmede, şunlar kaydedildi:

"Åžüpheli Suriye'de bulunduÄŸu dönemde örgüte ait ketibe ve makar denilen evlerde kaldığını, burada dosyamız ÅŸüphelisi AyÅŸenur Ä°. ile tanıştığını, eÅŸi Mehmet T'nin örgütte silahlı faaliyette bulunduÄŸunu ve eÅŸiyle örgüte ait evlerde kolaylıkla kaldıklarını beyan etmiÅŸtir. Bu durum da ÅŸüpheli ve eÅŸinin örgüte organik baÄŸla baÄŸlı olduÄŸuna iÅŸaret etmektedir. Åžüpheli, 5 Haziran 2015'te HDP'nin Diyarbakır mitingindeki patlamayı gerçekleÅŸtiren Orhan Gönder ve dosyamız ÅŸüphelisi Mehmet Zana Alkan baÅŸta olmak üzere Adıyamanlı olan ve haklarında kırmızı bültenle yakalama kararı bulunan diÄŸer ÅŸüphelilere de anlatımlarında yer vererek, bu ÅŸahısları tanıyıp teÅŸhis etmiÅŸtir. Ayrıca ÅŸüpheli kendisi ve eÅŸine aylık 50 dolar ödendiÄŸini beyan etmiÅŸtir. Bu durum da örgütten menfaat saÄŸladıklarını ve örgüte maddi anlamda aidiyetlerini ortaya koymaktadır.

Her ne kadar ÅŸüpheli beyanında örgütten kaçtığını beyan etmiÅŸ olsa da kendi iradesiyle deÄŸil, hayati tehlike içerisinde bulunması nedeniyle ülkeye giriÅŸ yaptığı, dolayısıyla etkin piÅŸmanlık hükümlerinin uygulanmaması ve DEAÅž terör örgütüne üye olarak üzerine atılı 'terör örgütüne üye olma' suçunu iÅŸlediÄŸi anlaşıldığından eylemine uyan sevk maddeleri uyarınca cezalandırılması talep olunur."

Ä°çiÅŸleri Bakanlığınca, mavi listede aranan terör örgütü DEAÅž üyesi Demet T, 22 Ocak 2018'de Ceylanpınar ilçesinde güvenlik güçlerine teslim olmasının ardından Adıyaman'da getirilmiÅŸ ve 29 Ocak 2018'de adli kontrol ÅŸartıyla serbest bırakılmıştı. Demet T, 15 Aralık 2018'de Habur Sınır Kapısı'nda güvenlik güçlerine teslim olan DEAÅž'lı terörist AyÅŸenur Ä°'nin ifadeleri doÄŸrultusunda 8 Åžubat'ta tutuklanmıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER