Gündem

Darbeciler adalete teslim ediliyor

FETÖ'nün 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından yurdun dört bir yanında başlatılan soruşturmalar ve gerçekleştirilen operasyonlarla, hain kalkışmada aktif rol oynayan örgüt üyeleri, güvenlik güçlerince yakalanarak adli makamlara sevk ediliyor. - Anadolu Ajansı

Darbeciler adalete teslim ediliyor
29-11-2016 15:02

KONYA - RIFAT YERLİKAYA

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından yurdun dört bir yanında başlatılan soruşturmalar ve gerçekleştirilen operasyonlarla, hain kalkışmada aktif rol oynayan örgüt üyeleri, güvenlik güçlerince yakalanarak adalete teslim ediliyor.

AA muhabirinin yaptığı derlemeye göre, FETÖ mensuplarının 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından cuntacıların yakalanması için 81 ilde cumhuriyet başsavcılıklarınca soruşturmalar açıldı.

Bu soruşturmalar kapsamında harekete geçen güvenlik güçleri, gerçekleştirdikleri operasyonlarla binlerce FETÖ mensubunu gözaltına aldı. Adli makamlara sevk edilen şüphelilerden çoğunluğu asker ve polis olmak üzere çok sayıda zanlı tutuklandı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda 22 Kasım'da milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "FETÖ soruşturmaları hem üyelikten hem de darbe teşebbüsünden toplam olarak şu anda içeride 39 bin 378 tutuklu olduğunu ifade etmek isterim." açıklamasında bulunmuştu.

Tutuklananlar arasında dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti ve Adana İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele yönelik saldırıyı yöneten Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ve "Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı imamı" olduğu belirtilen Astsubay Kıdemli Başçavuş Zekeriya Kuzu da bulunuyor.

500'ü aşkın şirket TMSF'ye devredildi

Emniyetin ve Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) titiz çalışması sonucu, örgüt içindeki kriptolu yazışmaların çözümlenmesiyle darbe girişiminde aktif rol alan "bir numaralı" şüpheliler, teker teker belirlenirken, FETÖ'nün askeriye, emniyet ve yargı başta olmak üzere kamudaki yapılanması ile iş dünyası ve sivil ayağı, yürütülen soruşturmalar, düzenlenen operasyonlar ve itirafçıların beyanlarıyla deşifre ediliyor.

Bu gözaltı ve tutuklamaların yanı sıra FETÖ/PDY'ye finans sağladığı ve örgüt faaliyetlerine iştirak ettikleri belirlenen çok sayıda polis, hakim, savcı, asker, öğretmen ve kamu personeli de görevinden uzaklaştırıldı. Soruşturmalar kapsamında bugüne kadar aralarında Boydak, Koza İpek, Naksan, Dumankaya, Alfemo ve Kadıoğlu Grubu'na bağlı şirketlerin de bulunduğu 500'ü aşkın firma TMSF'ye devredildi.

Adil Öksüz aranıyor

Soruşturmalar kapsamında operasyonlar sürüyor.

Aranan isimler arasında Ankara'daki Akıncı Üssü'nde gözaltına alınan ve serbest bırakıldıktan sonra sırra kadem basan darbe girişiminin kilit ismi, FETÖ'nün "Hava Kuvvetleri imamı" Adil Öksüz de yer alıyor.

Adil Öksüz'ün gidebileceği her adresi tespit etmeye çalışan ve her ihbarı değerlendiren ekipler, Öksüz'ün yakalanması için Sakarya'da çok sayıda ev ve yayla ile kente giriş ve çıkış yapan birçok araçta arama gerçekleştirdi.

Öksüz'ü arama çalışmaları sürüyor.

Darbe girişiminin püskürtüldüğü dakikalarda gözaltına alınmıştı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, vatandaşlara "Meydanlara çıkın" çağrısıyla darbe girişiminin geri püskürtüldüğü dakikalarda güvenlik güçleri, cuntacıları gözaltına almaya başlamıştı. Bu kapsamda, 16 Temmuz'un ilk saatlerinde dönemin Bursa İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş gözaltına alınmıştı.

Türkiye'deki darbeci subaylar arasında ilk gözaltına alınan kişi olan Akkuş'un çantasında "sıkıyönetim atama listeleri" ve "yeni yapılanma" dokümanı ele geçirilmişti. Sözde "Bursa Sıkıyönetim Komutanı" olduğu iddia edilen Akkuş, "darbeye teşebbüs" suçundan tutuklanmıştı.

"FETÖ'nün suikast timi"nden biri aranıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Marmaris'te kaldığı otele ayrılmasının ardından gerçekleştirilen saldırıyı yöneten Tuğgeneral Gökhan Şahin Sönmezateş ve "Çiğli 2. Ana Jet Üs Komutanlığı imamı" olduğu belirtilen Astsubay Kıdemli Başçavuş Zekeriya Kuzu'nun da aralarında bulunduğu 36 asker, Marmaris'teki saldırıyla ilgili tutuklanmıştı.

2 polisin şehit edildiği saldırıya katıldığı belirtilen darbeci askerlerden Yüzbaşı Burkay Karatepe ise aranıyor.

Orgenaral Huduti tutuklanmıştı

Malatya'daki soruşturma kapsamında dönemin 2. Ordu Komutanı Orgeneral Adem Huduti, Garnizon Komutanı Tümgeneral Avni Angun, 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık, 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili, Tuğgeneral Zeki Karataş ve Kurmay Albay Bahadır Erdemli’nin aralarında bulunduğu 7 rütbeli asker tutuklanmıştı.

Konya 3. Ana Jet Üs ve Garnizon Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Haluk Şahar ve Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Timurcan Ermiş ile Konya 3. Ana Jet Üssü Harekat Komutanı Kurmay Albay Mustafa Ertürk, Hava Savunma Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Orhan Gündüz ve 135. MAK Filo Komutanı Yarbay Alparslan Şahin, soruşturma kapsamında tutuklanan isimler arasında yer alıyor.

İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı da cezaevinde

Adana İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Bekir Ercan Van, darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Adana'da tutuklanmıştı.

Darbe girişimine katılan F-16 savaş uçaklarına yakıt ikmali yapan tanker uçaklarının pilotlarından Üsteğmen Hızır Özyuva, ifadesinde, yakıt ikmali emrini, İncirlik 10. Tanker Üs Komutanı Van'ın verdiğini anlatmıştı.

Darbe girişimi sırasında F-16'lara tanker uçağıyla havada yakıt nakli yaptığı iddiasıyla tutuklanan Pilot Üsteğmen Fatih Akbulut da savcılıkta, "10. Tanker Üs Komutanı Tuğgeneral Bekir Ercan Van, uçuş ekibine 'Kuzey yönüne, Ankara tarafına gideceksiniz, sizden yakıt talep eden uçaklara yakıt ikmali sağlayacaksınız, telsizden kimseyle temas kurmayacaksınız' dedi." şeklinde ifade vermişti.

Kadın pilot, darbecileri Vodafone Arena'ya indirmişti

Beşiktaş Vodafone Arena Stadı'na darbecileri indiren Pilot Üsteğmen Kerime Yıldırım da Yalova'da gözaltına alınmış, İstanbul'da çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Darbe gecesi Hava Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanı Kurmay Albay Hüseyin Ergezen ve 5. Filo Komutanı Binbaşı Yusuf Yenihayat'ın talimatları doğrultusunda kullandığı helikopterle İstanbul semalarında üç uçuş gerçekleştirdiğini belirten Yıldırım, Ergezen'in talimatıyla TRT binasına askeri personel götürdüğünü itiraf etmişti.

Halka ateş açılması emri vermişlerdi

Darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında aranan Kurmay Albay Nebi Gazneli ve Kurmay Albay Müslüm Kaya ile bu iki rütbeli askerin gizlenmesine yardım eden Gazneli'nin kardeşi Ömer Gazneli, Konya'da gözaltına alınmış ve çıkarıldıkları mahkemece tutuklanmıştı.

FETÖ'nün darbe girişiminde önemli rol oynadıkları belirlenen albaylar Gazneli ve Kaya'nın, darbe girişimi gecesi 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde halka ateş açılması ve TRT’nin basılması emirlerini verdiği iddia edilmişti.

Müslüm Kaya'nın, FETÖ'ye mensup subaylarla 15 Temmuz'da WhatsApp'ta oluşturdukları grupta yaptığı yazışmalar deşifre edilmişti. Darbe gecesi yaptığı yazışmalarda kan donduran ifadeler kullanan ve girişimi engellemeye çalışanlara müdahale için hava desteği isteyen Kaya'nın halktan ve polislerden mukavemet gösterenlere kanlı müdahale talimatları da bu yazışmalarda yer almıştı.

Diyarbakır'dan savaş uçaklarını ayarladığı iddiası

TSK'dan ihraç edilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı Genel Sekreterliğinde Koordinasyon Şube Müdürü Albay Ali Durmuş, FETÖ'nün darbe girişiminden bir gün önce Diyarbakır'a gelerek 8. Ana Jet Üssü'nde darbeye hazırlık için görüşmelerde bulunduğu, 6 savaş uçağının Ankara'ya gönderilmesine çalıştığı iddiasıyla tutuklanmıştı.

Mahkeme tutanağına yansıyan tutuklanma gerekçesinde, "Albay Ali Durmuş, şüpheli bulunan darbeci generaller Hakan Evrim ve Kubilay Selçuk ile birlikte çalışmış, 8. Ana Jet Üssü'nden darbeye teşebbüs eyleminde kullanılmak üzere kalkan 6 uçağın Ankara'ya gitmesi hususunu ayarlamış, 8. Ana Jet Üssü'nde bulunan Özel Kuvvetlere ait bir ekibi de darbeye teşebbüs eyleminde kullanılmak üzere Ankara'ya götürecek uçağı ayarlamaya çalışmıştır." ifadelerine yer verilmişti.

Eski Bursa Valisi de tutuklanmıştı

Darbe girişiminin ardından yürütülen soruşturmalar kapsamında eski Bursa Valisi Şahabettin Harput, eski İl Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya ve eski İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ile eski Bursa Vergi Dairesi Başkanı İbrahim Saydam da tutuklananlar arasında yer alıyor.

Harput'un, örgütün il imamları ile görevi ortak yürütüp onlara bir nevi "eş valilik" pozisyonu verdiği, kurumları ve özel şirketleri, FETÖ'nün emrine aldığı iddia ediliyor.

ByLock'u geliştiren ekipten Yılmazer yakalanmıştı

Kriptolu mesajlaşma sistemi "ByLock" yazılımını geliştiren ekipte olduğu iddia edilen ve Kütahya'nın Tavşanlı ilçesindeki yakınının evinin bodrumunda saklanan eski TÜBİTAK Üst Düzey Yöneticisi Mesut Yılmazer, düzenlenen operasyonda evin yakınındaki tren yolunda yakalanmıştı.

Zanlının yanında taşıdığı çantada çok sayıda örgütsel evrak ve doküman ele geçirilmişti. Bir dönem FETÖ'nün ''İzmir il imamlığı'' görevinde de bulunduğu öne sürülen Yılmazer, çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimi iddianamesi kabul edildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a yönelik suikast girişimine ilişkin 3’ü firari 47 sanık hakkında Muğla Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, Muğla 2. Ağır Ceza Mahkemesince dün kabul edildi.

Muğla Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, "Ülkemiz genelinde yaşanan hadiselerle Cumhurbaşkanı'na suikast teşebbüsü birlikte değerlendirildiğinde söz konusu darbe girişiminin FETÖ/PDY tarafından gerçekleştirildiği konusunda gerek dosyamız kapsamında ulaşılan deliller, gerekse açık kaynaklardan edinilen bilgiler çerçevesinde tereddüt bulunmamaktadır." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü lideri şüpheli Fetullah Gülen de Türk Ceza Kanunu'nun 220/5 maddesinde yer alan 'Örgüt yöneticileri, örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenen bütün suçlardan dolayı ayrıca fail olarak cezalandırılır.' hükmü gereğince iddianamemizde şüpheli sıfatıyla yer almaktadır." denildi.

Darbe planına Gülen onayı iddianamede

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlarından 267 sanık hakkında kamu davası açılması istenmişti.

Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli ve "örgütün elebaşı" olarak aralarında bulunduğu sanıklar hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" gibi suçlamalar yöneltilerek ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve onar yıl hapis istemiyle İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.

İddianamede, Ankara'da darbe planının yapıldığı villaları ve adresleri gösteren gizli tanıkların ifadelerinin de askeri darbenin FETÖ elebaşı Gülen tarafından planlandığını ve hazırlanan planların onayına sunulduğunu ispat ettiği belirtilmişti.

FETÖ, hükümeti ortadan kaldırmayı yıllar önce planlamış

Gaziantep'te, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 3'ü tutuklu 23 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" ve "Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun'a muhalefet" suçlarından hazırlanan iddianame, mahkemece kabul edilmişti.

Bazı tanıkların ifadelerine yer verilen iddianamede, 17 Aralık'tan önce cemaate ait kültür merkezlerinde CIA ve FBI tarafından hükümeti ortadan kaldırmak için yetiştirilmiş kadroya değişik konularda eğitim verildiği bilgisi yer almıştı. İddianamede, 30 yıldır askeriyenin içinde 'Bir gün Fetullah'ın emriyle tankları yürüteceğiz' diye bekleyen kişiler bulunduğu belirtilmişti.

Muğla, İzmir ve Gaziantep'in yanı sıra birçok ilde FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin iddianameler hazırlanmıştı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER