Genel

Darbe sanığı yüzbaşı halka ateş açtığı görüntüleri inkar etti

FETÖ'nün darbe girişimi gecesi Akıncı Üssü Yenikent Nizamiyesi önünde toplanan vatandaşlara ateş açtığı tespit edilen eski yüzbaşı Erten, mahkemede izletilen görüntülerine rağmen halka ateş etmediğini savundu.

Darbe sanığı yüzbaşı halka ateş açtığı görüntüleri inkar etti
18-07-2018 17:34

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe giriÅŸimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Üssü'ndeki eylemlere iliÅŸkin davada, ifade vermedikleri için dosyaları ayrılan 6 eski Su Altı Taarruz BirliÄŸi (SAT) mensubunun yargılanmasına devam edildi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza Ä°nfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruÅŸmaya ÅŸehit yakınları ve gaziler ile taraf avukatları katıldı.

DuruÅŸmada savunma yapan eski deniz yüzbaşı Ferat Erten, olay tarihinde yıllık izinde olduÄŸunu komutanı tarafından izinden çaÄŸrılarak Ä°stanbul'daki birliÄŸine gittiÄŸini anlattı.

Erten, verilen emir üzerine Ä°stanbul'dan CASA uçağıyla Akıncı Üssü'ne gittiklerini ve Yenikent Nizamiyesi'nde görevlendirildiÄŸini belirtti.

Akıncı Yenikent Nizamiyesine saat 23.30 civarında 250-300 kiÅŸilik bir grubun geldiÄŸini aktaran Erten, "Ben toplumsal olaylara müdahale eÄŸitimi almadım. Kalabalığı terörist zannettim, önce agresif davranmayı düÅŸündüm. Sonra gelenlerin terörist olmadığını deÄŸerlendirdim. Birkaç saat bu kiÅŸileri uyardık. Aklıma uyarı maksatlı havaya ateÅŸ etmekten baÅŸka bir ÅŸey gelmedi." diye konuÅŸtu.

Kimseye hedef gözeterek ateÅŸ etmediÄŸini öne süren Erten, savunmasına ÅŸöyle devam etti:

"Kalabalığın içeri gireceÄŸini düÅŸündüm. O ana kadar ben hep havaya attım, sonra baktım iÅŸ olacak gibi deÄŸil yere 2 el atış yaptım. Uyarı ateÅŸiyle dağılmayan kalabalık birden dağıldı. Benimle birlikte 4-5 kiÅŸi de ateÅŸ etti. AteÅŸkes komutundan sonra ilk yardım emrini verdim. Öldürmek için ateÅŸ etsem, oradan kimse saÄŸ çıkamazdı."

Görüntüleri inkar etti

Daha sonra nizamiye önünde toplanan vatandaÅŸların üzerine ateÅŸ ettiÄŸini görünen video kayıtları izletilen Erten, halkın üzerine ateÅŸ etmediÄŸini, vatandaÅŸların ters taraftan açılan ateÅŸle ÅŸehit olduÄŸunu iddia etti.

Selaları susturmaya çalışmışlar

Mahkeme BaÅŸkanı Selfet Giray, sanık Erten hakkında iddianamede geçen ÅŸu tespitleri okudu:

"Akıncı Üssü lojman nizamiyesinin karşısındaki camide sela okunmaya baÅŸlaması üzerine Ferat Erten'in talimatıyla, ÅŸüpheliler Yücel Özcan, Hamdi Çıplak ve Erdinç Kurt'un bahse konu camiye gittikleri tespit edildi. Caminin giriÅŸ kapısının camlarını kırarak postalları ile camiye girdikleri, selanın merkezi sistemden okunmasını saÄŸlayan cihazı aradıkları, fakat bulamayarak nizamiyeye geri döndükleri belirlendi."

"Kimseye camiye gidin, selaları susturun demedim." diyen Erten, o gece timinde bulunan kimseye kanunsuz bir emir vermediÄŸini öne sürdü.

Çapraz sorgusunda bir avukatın, nizamiyedeki askerlere vatandaşın üzerine ateÅŸ açılması talimatını kimin verdiÄŸini sorması üzerine, sanık Erten, "Orada 8 kiÅŸinin öldürülmesi ve 86 kiÅŸinin yaralanması olaylarının faili olarak yargılanıyorum. Kimin vurduÄŸunu görmedim." yanıtını verdi.

Şehit ve gazi yakınlarından tepki

Soru üzerine "Öldürmek isteseydim, orada bir kiÅŸi bile hayatta kalmazdı." ifadesini kullanan sanık Erten'e ÅŸehit ve gazi yakınları "Elinde bayrak olan yaÅŸlı ve kadınları taradınız." diyerek tepki gösterdi.

DuruÅŸmaya öÄŸle arası verildi.

Muhabir: Cemil Murat Budak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER