Genel

Darbe girişiminin failleri cezasız kalmadı: Ejder Yıldırım

FETÖ'nün darbe girişiminde Ankara Emniyet Müdürlüğünü zırhlı araçlarla basıp sivillere ateş eden ve emniyet binasının savaş uçakları tarafından bombalanması için çağrı yapan eski yarbay Yıldırım, cezasız kalmayan isimler arasında.

Darbe girişiminin failleri cezasız kalmadı: Ejder Yıldırım
16-11-2019 14:31

ANKARA (AA) - FETÖ'nün darbe giriÅŸiminde Ankara Emniyet MüdürlüÄŸünü zırhlı araçlarla basan, sivillere ateÅŸ ettiÄŸi mahkemece tespit edilen, emniyet binasının savaÅŸ uçaklarınca bombalanması çaÄŸrısı yaparak birçok kiÅŸinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan eski yarbay Ejder Yıldırım, hak ettiÄŸi cezayı çekiyor.

FETÖ'nün 15 Temmuz darbe giriÅŸiminde, güvenlik güçleri ve sivilleri hedef alan, birçok kiÅŸinin ölümünden ve yaralanmasından sorumlu olan darbeciler cezasız kalmadı. Sivilleri vurduÄŸu mahkeme kararıyla sabit olan ve 7 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski yarbay Ejder Yıldırım, bu isimler arasında yer alıyor.

AA muhabirinin derlediÄŸi bilgiye göre Yıldırım, olay tarihinde Genelkurmay BaÅŸkanlığı Cari Harekat Daire BaÅŸkanlığında görevliydi.

Darbe giriÅŸiminde bulunulacağı bilgisini günler öncesinden alan Yıldırım, 11 Temmuz 2016'da Ankara Altınpark civarındaki FETÖ'nün hücre evinde, firari tuÄŸgeneral Ali Kalyoncu, eski albay Orhan Yıkılkan ve eski yarbay SavaÅŸ Kabaklı ile darbeye hazırlık toplantısı yaptı.

Burada alınan karar gereÄŸi Kalyoncu, 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığının yönetimini ele geçirecek, eski yarbay Nuri Büyükyazıcı Genelkurmay Karargahını, eski yarbay ErtuÄŸrul Terzi Jandarma Genel Komutanlığını kontrol altına alacak, Yıldırım ise Ankara Emniyet MüdürlüÄŸüne zırhlı araçlarla saldıracaktı.

Yıldırım, darbe giriÅŸimi saatinin öne çekilmesi üzerine görev yeri olmamasına raÄŸmen 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığına gitti. Buraya baÄŸlı 3. Mekanize Piyade Taburunun komutasını alan Yıldırım, zırhlı muharebe araçlarına uçaksavar mühimmatı yüklenmesini talimatını verdi.

Hazırlıkları tamamlayan Yıldırım, zırhlı araçlarla Ankara Emniyet MüdürlüÄŸü yerleÅŸkesine hareket etti.

Emniyet binasının giriÅŸindeki TOMA ve barikatların zırhlı araçlarla kaldırılması talimatını veren Yıldırım, kendilerine engel olmak isteyen vatandaÅŸlara ateÅŸ edilmesini istedi.

Zırhlı araçla emniyet yerleÅŸkesine girmeye çalışan ancak polislerin direniÅŸiyle karşılaÅŸan Yıldırım, baÅŸarılı olamayacağını anlayınca darbenin komuta merkezi Akıncı Üssü'ndeki darbecilerden emniyet binasına hava saldırısı yapılmasını istedi.

Bunun üzerine Aslan-4 çaÄŸrı koduyla havalanan F16, saat 00.56'da Ankara Emniyet MüdürlüÄŸü yerleÅŸkesine iki GBU-10 bombası attı. Saldırıda, 2 polis ÅŸehit olurken 39 kiÅŸi yaralandı.

Katliam mesajları

Darbecilerin kurduÄŸu "Türkiyem" isimli WhatsApp grubundaki yazışmalar, Ejder Yıldırım'ın polislere karşı ısrarla hava desteÄŸi istediÄŸi ve beraberindeki darbecilerle vatandaÅŸları katlettiÄŸini ortaya koydu.

Dava dosyasına giren yazışmalardan bazıları ÅŸöyle:

Yıldırım: Emniyet hava, kuvvet macunu.

Ali Kalyoncu: Ejder geri çekil. Hava kuvvetleri emniyete doÄŸrudan müdahale edecek.

Savaş Kabaklı: Ejder, uygula.

Kalyoncu: Hiçbir vatandaşın ZPT veya araçların üzerine çıkmasına müsaade edilmeyecek. Direkt müdahale edin, indirin.

Yıldırım: Ok. Ettik, 8-10.

"AteÅŸ etti"

Darbe giriÅŸiminin püskürtülmesiyle yakalanan Yıldırım, 11 Eylül 2018'de hakim huzuruna çıktı.

Suçlamaları kabul etmeyen Yıldırım, olay tarihinde askerleriyle birlikte kandırılarak tuzaÄŸa düÅŸürüldüÄŸünü iddia etti.

Terör saldırısına müdahale etmek için zırhlı araçlarla kışladan ayrıldıklarını söyleyen Yıldırım, kimseye ateÅŸ etmediÄŸini öne sürdü.

Aynı davanın bazı sanıkları, Yıldırım'ı yalanlayan beyanlarda bulundu.

5 Åžubat 2019'daki duruÅŸmada bir sanık, "Ejder Yıldırım, emniyet binasını teslim almak için gitti, olumsuz cevap alınca ortalık karıştı. Bizler ÅŸaÅŸkına dönmüÅŸtük, Ejder Yıldırım uçaksavarların hazır olmasını istedi. 'AteÅŸ etmezsen seni disiplin mahkemesinde yargılayacağım.' dedi. Bu psikolojideki bir erbaÅŸ olarak baskı ve cebir altında uçaksavarla sadece bir kez havaya ateÅŸ ettim. Bu eylemi de silahı bozmak için yaptım." savunmasını yaptı.

Sanıklar arasında yer alan bir eski uzman çavuÅŸ da Yıldırım'ın emniyet yerleÅŸkesinde ateÅŸ ettiÄŸini gördüÄŸünü aktardı.

"7 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet"

Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi, Ejder Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 263 sanıklı 4. Kolordu ve 28. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı darbe girişimi davasını 21 Kasım 2018'de karara bağladı.

Buna göre "anayasal düzeni ihlal" suçundan bir, "kasten öldürmekten" 6 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet cezasına çarptırılan Yıldırım'a ayrıca "kasten öldürmeye teÅŸebbüs" suçundan 4 bin 65 yıl hapis cezası verildi.

Muhabir: Tanju Özkaya

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER