Süleyman Demirel Üniversitesi'nde (SDÜ) düzenlenen “Üç kuşak FIFA hakeminden başarıya giden yol” isimli etkinliğine Türkiye Futbol Federasyonu Merkez Hakem Kurulu Başkanı Kuddusi Müftüoğlu, FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır ile en çok derbi yöneten hakem unvanıyla Türkiye rekoruna imza atan Ertuğrul Dilek katıldı.
FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır'a Avrupa Şampiyonası'nda düdük çalacak olmasından dolayı UEFA tarafından konuşma yasağı nedeniyle etkinlik basına kapalı olarak gerçekleşti. SDÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kürşad Tüfekçi moderatörlüğünde gerçekleştirilen etkinlikte ilk sözü alan Türk spor basınında yılın hakemi seçilen, en çok derbi yöneten Ertuğrul Dilek oldu. Dilek, futbol oynarken yaşadığı sakatlık sonrasında hakemlik mesleğine adım attığını dile getirerek, 29 yıllık meslek hayatında çok sayıda müsabaka yönettiğini söyledi. Konuşmasında kariyer planlamasının önemine de vurgu yapan Dilek, futbola ilgisi olan gençlere hakemliğe yönelmeleri konusunda tavsiyelerde bulundu. Hakemliği, bir okul, zorlu bir süreç, sosyal bir olay ve kıyasıya rekabetin olduğu bir meslek olarak tanımlayan MHK Başkanı Kuddusi Müftüoğlu ise 15 yıl boyunca Süper Lig’de görevini icra ettiğini belirterek kariyer yaşantısı hakkında bilgi verdi. Müftüoğlu, konuşmasını Türk futboluna hizmet vermekten duyduğu gururu dile getirerek sonlandırdı.
ÇAKIR: "BAŞARI TESADÜF DEĞİL"
Türkiye Futbol Federasyonu’nun profesyonel hakem kadrosunda yer alan FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır da henüz 17 yaşındayken tanıştığı hakemlik kariyerine dair merak edilenleri yanıtladı. Türk futbolunun uluslararası arenada önemli başarılara imza atacağını belirten Çakır, “Hakemlikte hedefiniz varsa mutlaka fedakarlık yapmalısınız. Bir hakemin kuralları iyi bilmesi, sağlam bir kondisyona sahip olması ve oyuncuları iyi tanıması onu başarıya götürür. Bazı şeyleri tek başınıza başaramazsınız; iyi bir ekibe sahip olmanız sizin en büyük şansınızdır. Başarı hiçbir zaman tesadüf değildir. Bunu çalışarak yapabilirsiniz" şeklinde konuştu.
Elde ettiği başarıları mesleğini çok sevmesine bağlayan Çakır, maçlara çıkmadan önce oyunu daha iyi yönetebilmek adına oyuncuları, teknik direktörü tanımak için çok fazla maç izlediğini söyledi.
TOPLUMSAL KATKI ÖDÜLÜ
Etkinliğin sonunda Rektör Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı, "Hepimiz farklı takımları tutabiliriz fakat değerlere her zaman saygı duymalıyız” diyerek Cüneyt Çakır’a, Türk futboluna verdiği katkılar, örnek spor yaşamı ve Avrupa’daki gurur verici başarılarından dolayı “Toplumsal Katkı Ödülü” verdi.
FERHAT KAYA
ISPARTA