Spor

Cumhuriyetin 100. yılında Everest'te Türk bayrağını taşıyacak dağcılar destek bekliyor

Tüm dünyada geçerli "Kar Leoparı" unvanı için tırmanması gereken sadece bir zirvesi kalan Türk dağcı ekibi, Cumhuriyetin 100. yılında dünyanın en yükseği Everest'e çıkıp, Türk bayrağını dalgalandırmak için destek bekliyor.

Cumhuriyetin 100. yılında Everest'te Türk bayrağını taşıyacak dağcılar destek bekliyor
08-12-2022 12:37
İstanbul

Türkiye Dağcılık Federasyonu Antrenörü ve İstanbul Doğa Sporları Kulübü Üyesi Adem Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekip arkadaşları Güçlü Özen ve Cem Manav ile 8 bin 848 metrelik Everest'in tepesinde Türk bayrağını dalgalandırmayı hayal ettiğini söyledi.

Gül, bunu Cumhuriyet'in 100'üncü yılı olan 2023'te yapmak istediklerini dile getirerek, "Ülkemizi temsilen dünyanın en yüksek zirvesi olan Everest’e çıkmak istiyoruz. Tabii ki bunun için ciddi bir bütçe lazım. Yetkili kişilerden bize bu desteği vermelerini istiyoruz." dedi.

Ekip arkadaşlarıyla birlikte bu gururu yaşamak istediklerini vurgulayan Gül, dünyanın en yüksek noktasının her dağcıda olduğu gibi kendilerinden hedefinde olduğunu kaydetti.

Gül, bunun Cumhuriyet'in 100. yılına denk gelmesinin kendi şansları olduğunu, o yüzden böyle bir hedef koyduklarını ifade etti.

"Kar Leoparı" unvanı almak için son zirve

Eski Sovyetler Birliği döneminin topraklarında bulunan, 7000 metreden yüksek beş dağa tırmanan dağcılara "Kar Leoparı" unvanı verildiğini anlatan Gül, şimdiye kadar Lenin (7134 metre), Korjenevskaya (7105 metre), Somoni (7495 metre), ve Khan Tengri (7010 metre) dağlarında zirveye ulaşmayı başarıyla tamamladıklarını dile getirdi.

Gül, geriye kalan Pobeda Dağı'nda temmuz ile ağustos ayında yaptıkları tırmanışta kötü hava koşulları nedeniyle zirveye 300 metre kala döndüklerini bildirdi.

Ekip arkadaşları Güçlü Özen ve Cem Manav ile yaklaşık 1 ay süren zirve tırmanışında büyük tehlikeler atlattıklarına dikkati çekerek, şunları belirtti:

"Bu zorlu yolculukta bizi nelerin beklediğini çok iyi biliyorduk. Fakat bu unvanı almak için o zirveye ulaşmamız gerekiyordu. Zirve için 6 kamp geçmemiz lazımdı. Fakat kötü havadan dolayı, tahminlerin tam tersine istediğimiz olmadı. Bir günlük ara kamplarda dinlenmeden sonra kamp atlayarak 6 bin 950 metredeki zirve kampımız olan yere ulaştık. Hedefimiz bir gün sonra zirveye ulaşmaktı. Fakat ana kamptan gelen yoğun kar yağışı ve fırtınadan dolayı hemen o bölgeyi terk etmemiz gerektiği uyarısını aldık. Bir an önce ana kampa dönmemiz gerekiyordu. Yolda rüzgardan dolayı bir gün mecburi konaklama yaptık. Bu alanda ciddi tehlikeler atlattık. Hatta bir çığa kapıldık. Neyse ki çok şanslıydık, bu çığda yara ve hasar almadan atlattık."

"Bu dağa tırmanış yapmış birçok cesetle karşılaşıyorsunuz"

Türkiye Dağcılık Federasyonu Antrenörü Gül, bu tırmanışta daha önce zirveye çıkmaya çalışan dağcıların cesetleriyle karşılaştıklarını söyledi.

Buna rağmen moral ve motivasyonlarını yüksek tutarak, başarılı bir iniş yaptıklarını dile getiren Gül, "Zirve hareketinin gerçekten bizi ne kadar zorlayacağını çok iyi biliyorduk. Dersimize çok iyi çalışmıştık. Çünkü Pobeda Dağı 7000'likler içerisinde hava şartlarının en kötü ve teknik düzeyi en yüksek bir dağdı. Şöyle düşünün, sadece dağa tırmanmakla alakalı değil. Kötü hava ile mücadelede bir de mental olarak hazırlık süreci gerekiyordu. Biz bunları hepsini gözden geçirdik." ifadelerini kullandı.

Adem Gül, dağcılık raporlarına göre kazalarının birçoğunun dönüşte yaşandığını, sporcuların bu dönemde mental olarak düşüşe geçtiğini, motivasyonunun azaldığını, yorgunluk belirtilerinin baş gösterdiğini anlattı.

Bu durumları tırmanışta yeterince hissettiklerine değinen Gül, "Hatta bir gün kötü havadan dolayı ara kamp atmak zorunda kaldık. O beklemede bir çığa kapıldık." dedi.

Gül, "Kar Leoparı" olma hedefinden asla vazgeçmeyeceklerini dile getirerek, gerekli desteği aldıkları takdirde hedeflerini gerçeğe dönüştüreceklerini sözlerine ekledi.

İstanbul Doğa Sporları Kulübü Başkanı Süleyman Şahin ise dağcılıkta eğitimin çok önemli olduğunu, eğitimle risklerin en aza indirilebileceğini söyledi.

Şahin, eğitimlerle dağcılar ile etkinliklerini desteklediklerini belirterek, "İstanbul Doğa Sporları Kulübü, yüksek irtifa sporcularını destekler. Yurt dışındaki faaliyetlerine katkı sunmaya çalışır." dedi.

Tehlikeli zirve tırmanışı cep telefonuyla kaydedildi

Öte yandan ekibin yaptığı zorlu tırmanışı sırasında yaşanan zorluklar, meydana gelen çığ düşmeleri, karşılaşılan tehlikeli uçurumların yanı sıra Pobeda'ya tırmanışta ölen dağcıların cesetleri cep telefonu kamerasınca kaydedilen görüntülerde yer aldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER