Genel

Cumhuriyet gazetesinden 19 isme terör iddianamesi hazır

Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda, 19 şüpheli hakkında iddianame hazırlandı.

Cumhuriyet gazetesinden 19 isme terör iddianamesi hazır
04-04-2017 19:43

Ä°STANBUL (AA) - Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu BaÅŸsavcıvekili Mehmet Akif Ekinci koordinesinde savcı Yasemin Baba tarafından Cumhuriyet gazetesi yönetici ve yazarları hakkında "PKK/KCK, FETÖ/PDY ve DHKP/C'ye müzahir oldukları" iddiasına iliÅŸkin yürütülen soruÅŸturma tamamlandı.

SoruÅŸturma sonucunda hazırlanan 274 sayfalık iddianamede, Can Dündar, Akın Atalay, Ahmet Şık, Bülent Utku, Kadri Gürsel ve Aydın Engin ile "jeansbiri" hesabının sahibinin de aralarında bulunduÄŸu 19 ÅŸüpheli yer aldı.

Ä°ddianamede, ÅŸüpheliler Can Dündar, Mehmet Murat Sabuncu, Mehmet Kadri Gürsel, Aydın Engin, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" suçundan ayrı ayrı 7,5 yıl 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Gazetenin Ä°cra Kurulu BaÅŸkanı Akın Atalay, Mehmet Orhan Erinç ve Önder Çelik'in "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 11,5 yıldan 43 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilen iddianamede, ÅŸüpheliler Bülent Utku, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Hikmet Aslan Çetinkaya'nın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 9,5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması öngörüldü.

Ahmet Şık'a "PKK ve DHKP'/C"den hapis cezası istemi
Ä°ddianamede, ÅŸüpheliler Güray Tekinöz ve Turhan Günay'ın "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüte yardım etme" ve "hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma" suçlarından ayrı ayrı 8,5 yıldan 22 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Twitter'daki "jeansbiri" hesabının sahibi Ahmet Kemal AydoÄŸdu'nun "silahlı terör örgütünün yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla, firari ÅŸüpheli Ä°lhan Tanır'ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar istenen iddianamede, ÅŸüpheli Ahmet Şık'ın "PKK ve DHKP/C'' silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edildi.

"Yoğun bir algı operasyonu başlatmıştır"
Ä°ddianamede, "2013 sonrasında Türkiye'ye yapılan uluslararası açık ve örtülü operasyonlarda aktif rol alan gazete, terör örgütleri FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C'nin eylemlerini perdeleyerek, basın özgürlüÄŸü ve evrensel hukukun saÄŸladığı ağır eleÅŸtiri içeren haber ve yorum yapma hakkının çok ötesinde geçmiÅŸ, kayıt dışı illegal siyasete zemin hazırlayarak Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ı asimetrik savaÅŸ yöntemleriyle hedef tahtası haline getirmek üzere yoÄŸun bir algı operasyonu baÅŸlatmıştır." ifadelerine yer verildi.

"Terör örgütleriyle ittifak halinde"
Cumhuriyet gazetesinde çıkan bazı haberlere yer verilerek, gazetenin 2013'ten sonra terör örgütleri FETÖ/PDY, PKK/KCK ve DHKP/C ile ittifak halinde olduÄŸu belirtilen iddianamede, ÅŸu deÄŸerlendirmeler yapıldı:

"Cumhuriyet gazetesinin manipülasyon ile gerçeÄŸi perdeleyip FETÖ/PDY, PKK/KCK ile DHKP/C terör örgütlerinin amacına uygun hareket ederek iç kargaÅŸa çıkartmaya ve ülkeyi yönetilemez hale getirmeye yönelik haber ve yazılara imza attığı müÅŸahade edilmiÅŸtir. 15 Temmuz hain darbe teÅŸebbüsünden iki gün önce Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Aydın Engin'in darbe teÅŸebbüsünde bulunan FETÖ/PDY mensuplarının kendilerini tanıttıkları 'Yurtta Sulh Konseyi' ismini 13 Temmuz 2016 tarihli yazısının baÅŸlığında kullanması ve itirafçı darbecilerden alınan bilgilere göre bu tarihin darbe teÅŸebbüsünün alt kademeye iletildiÄŸi tarih olması son derece manidardır."

"Terör örgütlerini ve eylemlerini meÅŸrulaÅŸtırmaya çalışan haberler yapıldı"
Åžüphelilerin bu yöntemi kullanarak çeÅŸitli terör örgütlerini ve bunların mensuplarını masum göstermeye, eylemlerini meÅŸrulaÅŸtırmaya çalışan birçok yayına imza atılmasından sorumlusu oldukları vurgulanan iddianamede, "Atatürk tarafından ismi verilen ve Atatürk ilkelerinin savunuculuÄŸunu yapmış bir gazetenin, son birkaç yıldır Türkiye Cumhuriyeti'ni yok etmeyi amaçlayan silahlı terör örgütlerinin amaçlarına aracı olmasının basit bir yayın politikası deÄŸiÅŸikliÄŸi ile açıklanması mümkün deÄŸildir." denildi.

BaÅŸsavcılıkça onaylanan iddianame, Ä°stanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Mahkeme heyetinin, 15 gün içerisinde iddianameyi inceleyerek, reddine veya kabulüne iliÅŸkin bir karar vermesi bekleniyor. Ä°ddianamenin kabulü halinde ÅŸüpheliler ilerleyen günlerde hakim karşısına çıkacak.

Muhabir: Muhammed Enes Can-Murat Kaya-Hanife Sevinç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER