Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevdeki 'üçüncü' yılı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin doğrudan halk iradesiyle seçilen ilk cumhurbaşkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin de 12. Cumhurbaşkanı olarak 28 Ağustos 2014'te göreve başladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görevdeki 'üçüncü' yılı
27-08-2017 19:48

ANKARA - Ä°lkay Güder, Enes Kaplan

Türkiye'nin halkoyuyla seçilen ilk CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, görevinin "üçüncü" yılında Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) gerçekleÅŸtirdiÄŸi darbe giriÅŸiminin etkilerini, attığı adımlarla etkisiz hale getirdi. ErdoÄŸan, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi halk oylamasının ardından kurucusu olduÄŸu AK Parti'nin genel baÅŸkanlığı görevine ikinci kez seçildi.

ErdoÄŸan, cumhurbaÅŸkanının halk tarafından seçilmesini öngören 2007'deki anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin ardından, Türkiye'nin doÄŸrudan halk iradesiyle seçilen ilk cumhurbaÅŸkanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin de 12. CumhurbaÅŸkanı olarak 28 AÄŸustos 2014'te göreve baÅŸladı.

FETÖ'nün, 17/25 Aralık 2013'teki "hukuk ve polis" darbe giriÅŸimiyle cumhurbaÅŸkanlığının önü kesilmeye çalışılan ErdoÄŸan, aynı terör örgütünün Türk Silahlı Kuvvetlerindeki (TSK) üniformalı militanlarınca 2016'daki "kanlı" darbeyle etkisiz hale getirilmek istenmiÅŸti.

Darbe giriÅŸimi sırasında CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Marmaris'te bulunduÄŸu otele de FETÖ'cü teröristler tarafından operasyon düzenlemiÅŸti. ErdoÄŸan, otelden bir canlı yayına baÄŸlanıp ayrıca gazetecilere açıklama yaparak, Türk halkını darbecilere karşı meydanlara davet etmiÅŸti.

ErdoÄŸan, siyasi partilere "birlik ve beraberlik" çaÄŸrısı yaptı

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın çaÄŸrısıyla meydanlara inen ve darbe giriÅŸiminin baÅŸarısızlıkla sonuçlanmasını saÄŸlayan vatandaÅŸlar, 10 AÄŸustos 2016'ya kadar aynı meydanlarda "demokrasi nöbeti" tuttu.

ErdoÄŸan, nöbetin sonlandırılmasına iliÅŸkin konuÅŸmasında vatandaÅŸlara, "Allah, ülkemizi ve milletimizi ilelebet korusun diyorum ve ÅŸimdi artık virgülü atıyoruz ve bu demokrasi nöbetlerine artık ara veriyoruz. Ama ruh dünyamızdan, gönül dünyamızdan bu nöbetleri çıkarmayacağız." ifadesini kullandı.

15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından siyasi partilere yönelik birlik ve beraberlik çaÄŸrısı yapan ErdoÄŸan, CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde kendisinin baÅŸkanlığında, AK Parti Genel BaÅŸkanı ve BaÅŸbakan Binali Yıldırım, CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu ve MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli'nin katılımıyla bir toplantı düzenledi. ErdoÄŸan, bu toplantının ardından darbeye karşı demokrasi nöbeti tutan vatandaÅŸları da "Demokrasi nöbetini taçlandırmak üzere" Yenikapı'da büyük mitinge davet etti.

AK Parti, CHP ve MHP Genel Başkanlarının da davet edildiği "Demokrasi ve Şehitler Mitingi", 7 Ağustos 2016'da yaklaşık 5 milyon vatandaş ve liderlerin katılımıyla yapıldı.

15 Temmuz'un birinci yılı

FETÖ'nün darbe giriÅŸiminin ardından geçen bir yılda ErdoÄŸan, 15 Temmuz ÅŸehitlerinin aileleri ile gazileri yalnız bırakmadı.

ErdoÄŸan, Ä°stanbul ve Ankara baÅŸta olmak üzere gittiÄŸi ÅŸehirlerdeki ÅŸehit ailelerini eÅŸi Emine ErdoÄŸan ile ziyaret ederek, sıkıntılarını dinledi ve onlara hiçbir zaman yalnız olmadıklarını söyledi.

Öte yandan terör örgütüyle her alanda mücadele edilmesi gerektiÄŸini sürekli vurgulayan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, devlette gizlenen FETÖ'cü teröristlere karşı müsamaha gösterilmemesi talimatı verdi.

998 gün sonra yeniden Genel BaÅŸkan seçildi

Türkiye, 16 Nisan 2017'de "tarihi" bir halk oylamasıyla yeni bir döneme girdi.

Halk oylamasından çıkan yüzde 51,41 oranındaki "evet" oyuyla CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a parti üyeliÄŸinin yolu açıldı.

ErdoÄŸan, 2 Mayıs'ta AK Parti Genel Merkezi'ne gelerek üyelik beyannamesini imzaladı ve AK Parti'ye üye oldu.

AK Parti'nin 3. OlaÄŸanüstü Büyük Kongresi'nde bin 414 oyla geçerli oyların tamamını alan ErdoÄŸan, 998 gün sonra kurucusu olduÄŸu partiye yeniden Genel BaÅŸkan oldu.

ErdoÄŸan, böylece anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi halk oylamasının ardından, kurucusu olduÄŸu AK Parti'nin genel baÅŸkanlığı görevine ikinci kez seçildi.

Ä°kinci demokrasi nöbeti

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 15 Temmuz'un birinci yıl dönümünde, demokrasi nöbeti tutmak için Türk halkını meydanlara bir kez daha davet etti.

Milyonlarla beraber ErdoÄŸan, 15 Temmuz gecesi baÅŸlayıp 16 Temmuz'da sona eren demokrasi nöbetinde Ä°stanbul'daki "15 Temmuz Åžehitler Köprüsü"nde ve Ankara'da CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi önünde vatandaÅŸlarla bir araya geldi.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla yurt genelinde anma programları ve çeÅŸitli etkinliklere katılan ErdoÄŸan, bu kapsamda TBMM Özel Gündemli Toplantısı'na iÅŸtirak etti. ErdoÄŸan, 15 Temmuz Åžehitler Köprüsü'nde düzenlenen "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" anma törenleri ile Åžehitler Makamı'nın açılışını da yaptı.

16 Temmuz'un ilk saatlerinde Meclis'teki anma törenlerine katılan ErdoÄŸan, BeÅŸtepe'deki 15 Temmuz Åžehitler Abidesi'nin açılış törenine de katıldı.

Ülke genelinde 39 il ziyareti

Göreve geldiÄŸi günden itibaren vatandaÅŸlarla her fırsatta bir araya gelen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, görevinin üçüncü yılında da çok sayıda yurt içi ziyareti gerçekleÅŸtirdi, BaÅŸbakan Binali Yıldırım da bazı programlarda kendisine eÅŸlik etti.

Halk oylamasına gidilen sürecin baÅŸlamasının ardından vatandaÅŸlarla çeÅŸitli illerde bir araya gelen ErdoÄŸan, ilk ziyaretini, Tuz Gölü DoÄŸalgaz Depolama Tesisi ve yapımı tamamlanan kamu yatırımlarının toplu açılış töreni kapsamında Aksaray'a yaptı.

Toplu açılış törenleri, özel ziyaretler ve vatandaÅŸlarla bir araya gelme etkinlikleri kapsamında ErdoÄŸan bu yıl içinde bazılarını birkaç defa olmak üzere 39 ili ziyaret etti.

ErdoÄŸan, bu kapsamda Konya, Rize, Bursa, Kayseri, Trabzon, Ä°zmir, Åžanlıurfa, Mersin, Aksaray, KahramanmaraÅŸ, Elazığ, Malatya, Adıyaman, Manisa, TekirdaÄŸ, Kocaeli, Afyonkarahisar, Sakarya, EskiÅŸehir, Çanakkale, Gaziantep, Kastamonu, Denizli, Antalya, Samsun, Mardin, Diyarbakır, Zonguldak, Balıkesir, Hatay, Adana, Ä°zmir, Çorum, Erzurum, Ordu, Giresun, Artvin, Isparta ve MuÅŸ'a gitti.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 10 Åžubat-15 Nisan arasındaki 65 günlük süreçte ise ziyaret ettiÄŸi illerde vatandaÅŸlara, anayasa deÄŸiÅŸiklik paketini anlattı.

Bazı illerde valilik ve belediye baÅŸkanlıklarını ziyaret eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bazı il ziyaretlerinde ise sivil toplum kuruluÅŸu temsilcileriyle bir araya geldi, ÅŸehit aileleriyle görüÅŸtü ve onların taleplerini dinledi.

ErdoÄŸan'a ziyaretlerinde, eÅŸi Emine ErdoÄŸan'ın yanı sıra kabinedeki bakanlar, AK Parti genel baÅŸkan yardımcıları, gittiÄŸi ilin bölge milletvekilleri, iÅŸ adamları ve yatırımcılar da eÅŸlik etti.

Öte yandan boÄŸazın iki yakasını iki katlı kara yoluyla denizin altından birbirine baÄŸlayan Avrasya Tüneli'nin açılışı 20 Aralık 2016'da CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, TBMM BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman, BaÅŸbakan Binali Yıldırım ve Gürcistan BaÅŸbakanı Giorgi KvirikaÅŸvili'nin katıldığı törenle hizmete açıldı.

Yurt dışı ziyaretleri

CumhurbaÅŸkanlığı görevine geliÅŸinin üçüncü yılı olan 2017'de çok sayıda yurt dışı ziyareti yapan ErdoÄŸan, resmi ziyaret, zirve ve genel kurul katılımları kapsamında 18 ülkeye gitti.

Bu çerçevede ErdoÄŸan, G20 Devlet ve Hükümet BaÅŸkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Çin'e gitti. Zirve programları haricinde liderlerle ikili görüÅŸmeler yapan ErdoÄŸan, Fransa CumhurbaÅŸkanı François Hollande, Almanya BaÅŸbakanı Angela Merkel ve Ä°talya BaÅŸbakanı Matteo Renzi ile birlikte dörtlü zirveye katıldı.

ErdoÄŸan, eylül ayında ikinci yurt dışı ziyaretini de BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) 71. Genel Kurulu görüÅŸmelerine katılmak ve çeÅŸitli temaslarda bulunmak üzere Amerika BirleÅŸik Devletleri'ne yaptı.

Zirve kapsamında kabul ve görüÅŸmelere katılan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, BM Genel Kurulunda yaptığı konuÅŸmada, "Uluslararası barış ve güvenliÄŸin temininden sorumlu ana organ olan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi reforme edilmedikçe, bu çabaların tam manasıyla amacına ulaÅŸamayacağı açıktır. Ä°ÅŸte bu sebeple, biz 'Dünya 5'ten büyüktür.' gerçeÄŸini her fırsatta uluslararası kamuoyuna hatırlatıyoruz, hatırlatıyorum." ifadesini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, kasım ayında Belarus'a yaptığı resmi ziyarette Devlet BaÅŸkanı Aleksandır LukaÅŸenko ile bir araya geldi ve Türkiye Diyanet Vakfınca yaptırılan Minsk Camisi'nin açılışına katıldı. ErdoÄŸan, aynı ay içerisinde sırasıyla Pakistan ve Özbekistan'ı da ziyaret etti.

Mozambik'i ziyaret eden ilk Türk cumhurbaÅŸkanı

Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'a 2017 yılındaki ilk yurt dışı programı kapsamında resmi ziyaretlerde bulunan ErdoÄŸan, mevkidaÅŸlarıyla görüÅŸmelerinin yanı sıra üç ülkede de iÅŸ forumlarına iÅŸtirak ederek, katılımcılara hitap etti.

Mozambik'i ziyaret eden ilk Türk cumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, ocak ayındaki Afrika ülkelerini ziyaretin ardından ÅŸubat ayında da Bahreyn, Suudi Arabistan ve Katar'a resmi ziyaretlerde bulundu.

ErdoÄŸan, Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi TeÅŸkilatı Zirvesi'ne katılmak üzere de Pakistan'a gitti.

Rusya'ya iki ziyaret

ErdoÄŸan, Rusya Federasyonu BaÅŸkanı Vladimir Putin ile görüÅŸmek, "Türkiye-Rusya Üst Düzey Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi 6. Toplantı"sına katılmak üzere Rusya'yı da ziyaret etti. Ayrıca ErdoÄŸan, 3 Mayıs'ta Putin ile görüÅŸmek üzere tekrar Rusya'ya ziyarette bulundu.

Hindistan ve Kuveyt'e de giden ErdoÄŸan, Kuveyt ziyareti sırasında Kuveyt Uluslararası Havalimanı'nın yeni terminal binasının temel atma törenine katıldı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Pekin'de düzenlenen "Uluslararası Ä°ÅŸbirliÄŸi Ä°çin KuÅŸak ve Yol Forumu"na katılmak ve Çin Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping ile görüÅŸmelerde bulunmak üzere Çin Halk Cumhuriyeti'ni ziyaret etti.

ABD BaÅŸkanı Donald Trump ile görüÅŸmek ve çeÅŸitli temaslarda bulunmak üzere ABD'ye giden ErdoÄŸan, daha sonra Brüksel'de NATO Devlet ve Hükümet BaÅŸkanları Toplantısına katıldı.

ErdoÄŸan, G20 Liderler Zirvesi'nin yapıldığı Almanya'da da liderlerle çeÅŸitli görüÅŸmeler yaptı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Körfez ülkeleri ziyaretleri kapsamında sırasıyla Suudi Arabistan, Kuveyt ve Katar'da çeÅŸitli temaslarda bulundu.

Son olarak ise ErdoÄŸan, aÄŸustos ayında Ürdün HaÅŸimi Kralı II. Abdullah'ın davetine icabetle Ürdün'e resmi ziyaret gerçekleÅŸtirdi.

ErdoÄŸan, milletin külliyesinde muhtarları 39 kez ağırladı

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, 2016 yılında vatandaÅŸlarla hemen hemen her fırsatta bir araya geldi. ErdoÄŸan, sivil toplum kuruluÅŸları, meslek grupları, akademisyenler, ÅŸehit aileleri, gaziler ve muhtarları "milletin evi" olarak nitelendirdiÄŸi CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde ağırladı.

ErdoÄŸan bu buluÅŸmalar kapsamında muhtarlarla belirli aralıklarla Külliye'de bir araya geldi. Her toplantıda farklı illerden muhtarların katıldığı ve 39 kez gerçekleÅŸen toplantılarda ErdoÄŸan, gündeme iliÅŸkin deÄŸerlendirme ve istiÅŸarelerde bulundu.

CumhurbaÅŸkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri Åžener Åžen, Mustafa Kutlu, Prof. Dr. Erol Parlak, Prof. Dr. Kemal Karpat, Feridun Özgören, Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver'e CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde gerçekleÅŸen törenle CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan tarafından takdim edildi.

Ağırlanan konuklar

Yurt dışı ziyaretlerinin yanı sıra CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, devlet ve hükümet baÅŸkanlarını da CumhurbaÅŸkanlığı Külliyesi'nde ağırladı.

ErdoÄŸan'ın konukları arasında, Bahreyn Kralı Hamad Bin Ä°sa El Khalifa, Benin CumhurbaÅŸkanı Patrice Talon, Slovenya CumhurbaÅŸkanı Borut Pahor, Arnavutluk CumhurbaÅŸkanı Bujar NiÅŸani, Gine CumhurbaÅŸkanı Alpha Conde, Kosova CumhurbaÅŸkanı Hashim Taçi, Etiyopya CumhurbaÅŸkanı Mulatu Teshome Wirtu, Kuveyt Emiri Åžeyh Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Somali CumhurbaÅŸkanı Muhammed Abdullahi Muhammed Farmajo, Sierra Leone CumhurbaÅŸkanı Ernest Bai Koroma ile Endonezya CumhurbaÅŸkanı Joko Widodo da yer aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER