Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'eyalet sistemi' iddialarına yanıt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eyalet sistemi iddialarına ilişkin, "Böyle bir şey yok, benden duydunuz mu? Yok. 1923'te rejim meselesi bu ülkenin bitmiştir. Değişiklik yapılan konu, yeni yönetim sisteminin gelmesidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'eyalet sistemi' iddialarına yanıt
14-04-2017 04:16

İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TGRT Haber, Beyaz TV ve TV Net ortak yayınında soruları yanıtladı.

Bugüne kadar üniter yapı üzerinde olumsuz bir açıklamalarının olmadığını ifade eden ErdoÄŸan, CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın "Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin üniter yapıdan federasyona geçiÅŸin ilk aÅŸaması olduÄŸu" iddialarının sorulması üzerine, "Onlar zaten al birini vur öbürüne, birbirlerinden farkı yok." dedi.

"1923'te rejim meselesi bu ülkenin bitmiÅŸtir"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"14 yıllık yönetimimizde PKK terör örgütüyle bu konuda verdiÄŸimiz mücadele, üniter yapının en güzel örneÄŸidir. Onlar, bizim GüneydoÄŸu, DoÄŸu illerimizde üniter yapıyı sıkıntıya düÅŸürecek açıklamalar yaptığı zaman onların karşısında aslanlar gibi dikilen biz olduk. Bayrağımıza yönelik bir ÅŸey olduÄŸu zaman aslanlar gibi onların karşısında dikilen biz olduk. CHP, Hakkari'ye gitti, miting yaptı, bir tane Türk bayrağını o mitingde gösteremedi. Onların çünkü oradaki güç kaynağı HDP'ydi. Onları arkalarına aldılar, onlarla beraber orada miting yaptılar. Bu konuyla ilgili olarak danışmanımın bir açıklaması olmuÅŸ, almışlar onu çarpıtmışlar, ki danışmanım sonra deÄŸiÅŸik ÅŸekilde onu düzeltmeye yönelik açıklamalar yaptı. Ben ne diyorum, sen ona bak. Böyle bir ÅŸey yok, benden duydunuz mu? Yok. Bir defa 'Rejimle ilgili kim herhangi bir olaya giderse karşısında ilk defa ben dururum' dedim. 1923'te rejim meselesi bu ülkenin bitmiÅŸtir. Ondan sonraki süreç sadece yönetim sistemleri meselesidir, ÅŸu anda da deÄŸiÅŸiklik yapılan konu, bir yeni yönetim sisteminin gelmesidir."

MHP Genel BaÅŸkanı Bahçeli: "Bir danışman kalkıyor, bir eyalet sisteminden bahsediyor"

MHP Genel BaÅŸkanı Devlet Bahçeli ise Star TV-NTV ortak yayınında soruları yanıtladı.

"BaÅŸkan olacak kiÅŸi beÅŸ artı beÅŸ yıl iki dönem görev yapacak ama isterse Meclis, tekrar seçime gitme kararı alabilir ve dokuzuncu yılda diyebilir ki 'Bir üçüncü dönem daha görev yapsın'. Neden böyle bir ÅŸeye ihtiyaç duyuldu?" denilmesi üzerine Bahçeli, "Böyle bir ÅŸeye gerek yok. Bunları söyleyen insanlar kendileri inanıyorlar mı acaba? O soruyu sormak lazım." dedi.

"CumhurbaÅŸkanı danışmanları da bunu dile getirmiÅŸti" ifadesi üzerine Bahçeli, ÅŸunları söyledi:

"Zaten beni en fazla düÅŸündüren konu ÅŸudur, bunu yanlış anlaşılmalara da vesile olarak söylemiyorum, herhangi bir partinin iç meselesine karışmak için söylemiyorum, Sayın CumhurbaÅŸkanı'nın takip ettiÄŸi politika açısından söylemiyorum. Ortada bir gerçek var. Sayın BaÅŸbakan Binali Yıldırım Bey, Türkiye'de ulaÅŸmadığı yer kalmadı, gece gündüz. Sayın CumhurbaÅŸkanı toplu açılışlar sebebiyle ulaÅŸmadığı yer kalmadı. Ä°lgili bakanların dolaÅŸmadığı yer kalmadı. Hepsi ne için dolaşıyorlar, aynı zamanda bir CumhurbaÅŸkanlığı Hükümet Sistemi'nin kabulü açısından düÅŸüncelerini halkla paylaşıyorlar. Åžimdi bir danışman kalkıyor, bir eyalet sisteminden bahsediyor. Öyle bir açıklamayı yapan insanlar ya Adalet ve Kalkınma Partisinin hedefini sabote ediyorlar veyahut da bir iç pazarlıkla görevlendirilmiÅŸ konuÅŸmacılar mı bunlar? Bunları zaman gösterecek. Åžimdi 'Eyalet sistemini getireceÄŸiz' diye bir danışman, CumhurbaÅŸkanı danışmanı olarak söylüyor ve CumhurbaÅŸkanı da buna ses çıkartmıyor, kabulleniyor ise o zaman iki gün içerisinde eyalet sistemine karşı olan, üniter yapıda düÅŸüncesi olan ülkücülerin kararı ne olabilir? Bunları düÅŸünmek lazım."

Bununla ilgili görüÅŸlerini CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a iletip iletmediÄŸi sorulan Bahçeli, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Hayır, bunu saklamanın bir manası yok, benim iletmeme gerek de yok. Her ÅŸeyi yakınen takip eden bir CumhurbaÅŸkanı, bir BaÅŸbakan. GeçmiÅŸte Kayseri'de bir belediye baÅŸkanlığı yapmış baÅŸka bir özelliÄŸi olmayan bir kiÅŸinin danışman olarak Türkiye'yi sabote edebilecek cümleleri kullanmasını anlamakta ben zorlanıyorum ve kabul de etmiyorum. Öyle danışman olmaz, o zaman CumhurbaÅŸkanı'nın, BaÅŸbakan'ın, Adalet ve Kalkınma Partisinin emeÄŸine, diÄŸer siyasi partilerin emeÄŸine ve MHP'nin kararını sabote eden bir insan konumundadır. Benim danışmanım olmuÅŸ olsa o saatte görevden alırdım."

Muhabir: Sarp Özer,Andaç Hongur

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER