Genel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ahmet Kaya'nın topraklarımıza getirilmesi için her şeyi yaparız

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün yine Ahmet Kaya ile ilgili böyle bir imkan olsa, ailesi Ahmet Kaya'nın topraklarımıza getirilmesini kabul etse, biz elimizden gelen her şeyi yaparız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Ahmet Kaya'nın topraklarımıza getirilmesi için her şeyi yaparız
20-06-2019 00:35

Ä°STANBUL (AA) - Türkiye CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, Kral FM'le birlikte 15 ulusal ve 200 yerel bölgesel radyodan ortak canlı yayınlanan "Mehmet'in Gezegeni Seçim Özel" programının konuÄŸu oldu.

Kendisinin okuduÄŸu Necip Fazıl Kısakürek'in "Canım Ä°stanbul" ÅŸiirinin dinletilmesiyle baÅŸlayan programda, Kral FM'in 1990'lı yıllarda gerçekleÅŸtirdiÄŸi ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı olduÄŸu dönemde katıldığı programlardan kesitler dinletildi.

ErdoÄŸan, "Canım Ä°stanbul" ÅŸiirinin Kısakürek'in Ä°stanbul'u ne kadar güzel anladığını, tanımladığını ve Ä°stanbul'u tanımlarken de Ä°stanbul'a aşık olmanın ne kadar farklı bir ÅŸey olduÄŸunu ortaya koyduÄŸunu söyledi.

ErdoÄŸan, kendisinin de bir Ä°stanbul aşığı olarak okuduÄŸu bu ÅŸiirin de içinde bulunduÄŸu 10 ÅŸiirin yer aldığı kasedi cezaevine girmeden kısa bir süre önce hazırladığını söyledi.

Bu ÅŸiirin o duygularla dolu mısraları arasında Ä°stanbul'a aÅŸkın ne demek olduÄŸunun bulunduÄŸunu belirten ErdoÄŸan, "Bugün bile az önce dinlerken yine oralara gittim. Åžimdi de Üsküdar'da olduÄŸum için. 'BeyoÄŸlu tepinirken AÄŸlar Karacaahmet' derken, geçenlerde NakkaÅŸtepe'deki piknik alanlarını dolaşırken yine aklıma bu gelmiÅŸti." dedi.

Program sırasında cezaevine girmeden önce telefonla katıldığı radyo programı ile Gülhane Parkı ve Cumhuriyet'in 75'inci yılında Kral FM tarafından düzenlenen KazlıçeÅŸme konserindeki bazı kesitler de dinleyicilerle paylaşıldı.

Merhum Sanatçı Ahmet Kaya'nın da katıldığı konserden anların verildiÄŸi programla ilgili konuÅŸan CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Burada Cumhuriyetin 75. Yıl dönümüne katılan sanatkarlar geceye çok farklı zenginlik kattılar. Hepsine ayrı bir sevgim, muhammetim var. Fakat bunların içinde özellikle Ahmet Kaya'nın, rahmetlinin o akÅŸamki anneme olan o ÅŸarkısı, o türküsü, annem öldükten sonra ben de çok farklı bir dünyayı meydana getirdi. Ne ne zaman Ahmet Kaya'nın bu 'Åžafak Türküsü'nü dinlediÄŸim zaman çok duygulanırım. Annemle adeta haşır neÅŸir olmaya baÅŸlarım." ifadelerini kullandı.

"Böyle bir ÅŸeye biz hazırız"

"Ahmet'e o otelde yaptıkları o hainliÄŸi, o ihaneti, o alçaklığı, 'sanatçıya, sanata sevgi' diye konuÅŸanlar, köÅŸelerinde yazanların o gece ne yaptıklarını da hiç mi hiç unutamıyorum" diyen ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Kendi sanatçısına sahip çıkan deÄŸil, kendi sanatçısını bu ülkeden kovana kadar ellerinden geleni yaptılar ve ne oldu Ahmet, vatan topraklarında deÄŸil, gurbette durdu. BaÅŸbakanlığım döneminde, o zaman Kültür Bakanlığımız vasıtasıyla aslında Ahmet Kaya'nın bir nakli mekan ile kendi topraklarımıza getirilmesini de arzu ettim. EÅŸine de haber gönderdik. Bugün yine Ahmet Kaya ile ilgili böyle bir imkan olsa, ailesi Ahmet Kaya'nın topraklarımıza getirilmesini kabul etse, biz elimizden gelen her ÅŸeyi yaparız. Bizim inancımızda buna 'nakli kubur' deriz. Yani 'kabrin taşınması' deriz. Böyle bir ÅŸeye biz hazırız."

Sunucunun, Yeni düzenden sonra bazıları 'CumhurbaÅŸkanım' diyor. Bazıları da 'BaÅŸkanım' diyor" ifadesini kullanması üzerine ErdoÄŸan, "Her ikisi de kabulümüzdür." dedi.

Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanlığı seçimine deÄŸinen ErdoÄŸan, "Ä°stanbul seçimleri neden iptal edildi?" sorusu üzerine ÅŸöyle devam etti:

"Burada iki tabir kullanacağım. Bunlardan biri hukukidir, diÄŸeri siyasidir. Siyasi olan, oylar çalınmıştır. Çalındığı için bu seçimlerin tekrarı noktasında AK Parti olarak Yüksek Seçim Kurulu'na bunu götürmek durumunda kaldık. Çünkü bu sandıkların yüzde 10'u adil bir ÅŸekilde sayılmış yüzde 90' maalesef sandık kurullarındaki yolsuzluklarla usulsüzlüklerle ne yazık ki bu safhaya gelmiÅŸtir. 'Usülsüzlük nedir?' noktasına gelince burada da özellikle sandık kurullarında, mesela sandık tutanakları sandık başına gelince kurul tarafından imzalanmaz. Sandık kurulu üyeleri oyları sayar, oyları saydıktan sonra bunu imza altına alırlar. Åžimdi buradan bir çok sandıkta ne yazık ki sandık kurulu üyelerinden imzalar peÅŸinen alınmış ama gel gör ki sayım meselesine gelince orada sandık kurulunun başındaki kiÅŸiler, bu tutanaklara istedikleri rakamları koymak suretiyle iÅŸi neticeye baÄŸlamışlar."

"Oyların tamamı sayılsaydı tekrar bir seçim olmayacaktı"

"Oyların çalındığı" ÅŸeklindeki ifadelerden AK Parti Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Adayı Binali Yıldırım'ın rakibinin rahatsızlık duyduÄŸunu dile getiren ErdoÄŸan "Niye rahatsız oluyorsun. Biz 'Gelin bu oyları sayalım.' dedik. EÄŸer bu oyların tamamı sayılmış olsaydı bu pazar tekrar bir seçim olmayacaktı. Bunlar yüzde 10'una katlandılar, ne yazık ki yüzde 90'ı sayılmadı." diye konuÅŸtu.

ErdoÄŸan, sandıklarda iki görevli bulunduÄŸunu, birinin sandık kurulunun başı, diÄŸerinin de üyelerden biri olduÄŸunu ifade eden ErdoÄŸan, birçok devlet ve özel sektör bankalarının personelinin memur olmamalarına raÄŸmen sandıklarda görevlendirildiÄŸini anlattı.

Bunların iÅŸçi statüsünde olduÄŸunu, memur statüsünde göstererek görevlendirilemeyeceÄŸini vurgulayan ErdoÄŸan, "Bu oyun yapıldı. Kamu görevlisi dediÄŸimiz memurlardan burada bir atama, tayin, görevlendirme olmadı. Bunlar olunca yüzde 10 sayım, yüzde 90'ı da sayılmayınca ve rakamlar da 30 binden 13 bine düÅŸünce çok açık net burada oyların çalındığı ortaya çıktı. Burada yolsuzluk, usulsüzlük, çalma var. Bunun için hakkımız olan ÅŸey, bu iÅŸi bizim önce Ä°l Seçim Kurulu'na, sonra da Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) götürmekti." diye konuÅŸtu.

ErdoÄŸan, "CHP ve Millet Ä°ttifakı sandıklarda memur olmayanların görevlendirilmesinin ilçe ve il seçim kurulları ile YSK'nin sorumluluÄŸunda olduÄŸunu belirterek, 'Bizim bir kabahatimiz yok', diyorlar. Bunu nasıl deÄŸerlendiriyorsunuz?" ÅŸeklindeki soru üzerine, ÅŸunları söyledi:

"CHP kendine göre bunu o ÅŸekilde müdafaa ederken, biz de onların bu müdafaa tarzlarına karşı belgelerle 3 valizi YSK'ye götürdük. Bu belgelerimizi, sandık tutanaklarını, çeteleleri, hepsini buralara koyarak, bazılarında bunlar bile yoktu, hepsini YSK'ye verdik. YSK verdiÄŸimiz belgeleri gözden geçirerek iptaline ve seçimin yenilenmesine karar verdi. Bu kararı veren biz deÄŸiliz. 7 iptale, 4 aykırı olmak üzere bu karar verildi. YSK bu kararı verdikten sonra o ana kadar YSK'de olanlara çete demeyen, YSK'nin vereceÄŸi karara saygılı olacağını söyleyen CHP, o andan itibaren 'YSK çetelerle dolu.' dedi. Bu hakaretlere, bu saygısızlığa uÄŸrayan YSK üyeleri ben inanıyorum ki CHP'nin yetkilileri, ilgilileri onlara 'çete' diyen, her türlü hakareti yapanlara karşı da kendi yasal olan haklarını savunacaklardır, koruyacaklardır."

"Elimizden gelen tedbirleri aldık"

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, YSK ilçe ve il seçim kurullarında bu ihmalleri yapanlar hakkında soruÅŸturma baÅŸlatıp baÅŸlatmadığına iliÅŸkin soru üzerine, seçim kurullarındaki yetkililere yönelik bazı adımlar atıldığını belirtti.

23 Haziran'da aynı ihmaller olmaması için gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına iliÅŸkin soruyu ErdoÄŸan, ÅŸöyle yanıtladı:

"Åžu an itibarıyla bu iÅŸin sıfırlandığını iddia etmeyeyim ama minimize olduÄŸuna inanıyorum. Çünkü müÅŸahit ve avukatlarımız bu konuda çok kararlı, hazır. Sayılarını da bunların artırdık. Deneyimli arkadaÅŸlarımız partimiz aracılığıyla belirlendi. Görevleri kendilerine tebliÄŸ edildi. Gözler bu noktada çok da açık olacak. Oy torbalarının aÄŸzı mühürlenip ilçe seçim kurullarına varıncaya kadar gözlem devam edecek. Sandık başından kimse ayrılmayacak. Görevli arkadaÅŸlarımıza da bu konuda eÄŸitimler verildi. Temenni ediyorum ki inÅŸallah pazar akÅŸamı durum çok daha farklı olacak."

ErdoÄŸan, bir ihmal ve eksiklik olmaması için ellerinden gelen tedbirleri aldıklarını dile getirdi.

"Ä°stanbul'un seçimini bir kenara koyamazsınız"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bir vatandaşın attığı tek zarftaki oy pusulalarından neden sadece büyükÅŸehir belediyesi baÅŸkanlığı seçiminin tekrarlandığına iliÅŸkin soru üzerine, diÄŸerlerine yapılan itirazların aslında sudan bahaneler olduÄŸunu kaydetti.

Muhtarlık seçimlerinde sıkıntı olması durumunda, itirazın muhtar adayı tarafından yapılacağını ifade eden ErdoÄŸan, ilçe belediye baÅŸkanlıklarında da benzer sıkıntılar yaÅŸanmadığı için bu tür itirazlar olmadığını kaydetti.

Büyükçekmece ve Maltepe'de itiraz yapıldığını, Kırıkkale Keskin'de de itiraz üzerine seçimin yenilendiÄŸini, bazı beldelerde de benzer durumların yaÅŸandığını anlatan ErdoÄŸan, meclis üyeliklerinde de bu ÅŸekilde bir sıkıntı ve ÅŸaibe olmadığı için itiraza gidilmediÄŸini anlattı.

ErdoÄŸan, büyükÅŸehir belediye baÅŸkanlığında ise 16-17 bin oyun çalındığını belirterek, "Burası Ä°stanbul hiçbir ÅŸeye benzemez. Ä°stanbul'un seçimini bir kenara koyamazsınız." dedi.

Ä°stanbul'un 39 belediyesinden 25'ini kazandıklarını belirten ErdoÄŸan, "Yapacağımız seçim sadece bir vizyon seçimidir. Meclis'in kahir ekseriyeti AK Parti'de, bütün komisyonlar AK Parti'de, baÅŸkanvekillikleri tamamıyla AK Parti'de, yani Cumhur Ä°ttifakı'nda. Yapılacak olan sadece sembol olarak Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkanı seçilecek. Halkımın dikkat etmesi gereken bir husus bu seçimin Ä°stanbul'a kazandıracağı veya kaybettireceÄŸinin hesabını iyi yapması lazım. Sadece bir belediye baÅŸkanı seçimi noktasında CHP Ä°stanbul'a ne kazandırır, ama AK Parti çok ÅŸey kazandırır." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, CHP'nin adayının kazanması durumunda arkasında Meclis'in ve komisyonların olmadığı bir belediye baÅŸkanı olacağını ama AK Parti'nin Meclisi, komisyonları, kabinesi, CumhurbaÅŸkanıyla baÅŸka bir imkanı ve gücü olacağını anlattı.

"Kimler kimlerle el ele"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Ä°stanbul gibi 15-16 milyon nüfusu olan bir ÅŸehre ancak böyle bir büyükÅŸehir belediye baÅŸkanlığının yakışacağını dile getirerek, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Terör örgütüyle el ele vererek, ÅŸu anda Kandil, 'Bizim desteÄŸimiz Millet Ä°ttifakı'nın adayından yanadır.' diyor. (Selahattin DemirtaÅŸ'ın açıklaması) O da açıklamasında oyunun CHP'nin adayından yana olduÄŸunu söylüyor. Bakın kimler kimlerle ÅŸu anda el ele iÅŸ tutmuÅŸ. Burası çok önemli. Bunların milli, yerli, böyle bir ÅŸey yok. Ä°YÄ° Parti'ye, CHP'ye, Saadet Partisi'ne gönül veren kardeÅŸlerime sesleniyorum, bu oyunuz sıradan bir oy deÄŸil. Çok çok tarihi önemde bir oydur ve bununla birlikte birçok yerlerin CHP'nin adayı tarafından terör örgütüne ÅŸimdiden pazarlaması yapılmıştır. Oralara verilmesi söz konusudur."

ErdoÄŸan, "Muhalefet, sizin seçmene hakaret ettiÄŸinizi iddia ediyor. Bazı çıkışlarınız seçmene mi yoksa partilere mi?" ÅŸeklindeki soru üzerine, ÅŸu deÄŸerlendirmede bulundu:

"Benim hiçbir partinin seçmenine hakaretim olmaz. Siyaseti 40 yıldır yapıyorum. Benim eleÅŸtirim teröre bulaÅŸmış olan yöneticileredir. Özellikle HDP'nin başındaki yöneticilerin daÄŸ ile nasıl iÅŸ tuttuÄŸunu, nasıl onlarla el ele olduÄŸunu biliyoruz, deÄŸil mi? Åžu anda DemirtaÅŸ, Diyarbakır'da tüm vatandaÅŸları sokaÄŸa döküp 50'nin üzerinde vatandaşımızın ölümüne neden olan bir kiÅŸidir. Åžu anda cezaevinde niye duruyor? Hiçbir suç iÅŸlemediÄŸi için mi duruyor? EÅŸ baÅŸkanları niye duruyor? Bunların hepsi Kandil'de teröristlerle el ele resim çektirenler, poz verenler deÄŸil miydi? Bu noktadaki bütün çaÄŸrımız onlara. Oraya oy veren vatandaÅŸlarıma hiçbir zaman kalkıp da suç sabit olmadıkça terörist diyemem ama bunların lider kadroları maalesef teröristlerle el ele, kol kola olduklarına dair elimizde belgeler olduÄŸu için onlarla ilgili bunu rahatlıkla söylerim. Onun için de vatandaÅŸlarıma bu oyuna gelmeyelim, bu oyunu bozalım diyorum. Åžu anda CHP'nin başındaki zat, DemirtaÅŸ'ı övüyor, savunuyor. 'O bir demokrasi mücadelesi veriyor.' diyor, eÅŸbaÅŸkanı savunuyor. Biz bu yanlışa düÅŸemeyiz. Ortada çok açık sabit suç delilleri var. Bu suç delilleri olduÄŸu halde biz bunları nasıl savunuruz. Ama oy verenler için böyle bir ÅŸeyi söyleyemem. Böyle bir ÅŸey için suçun sabit olması gerekir. Onlara oy veren vatandaÅŸlarımıza 'Gelin iyi deÄŸerlendirelim, aynı yanlışa bir daha düÅŸmeyelim.' diyoruz."

"Etnik milliyetçiliÄŸi ortadan kaldırdık"

"Kürtlerin ÅŸu anda isteyip de alamadığı ne var?" sorusuna ErdoÄŸan, "Ä°steyip de alamadıkları artık bu ülkede hiçbir ÅŸey kalmadı. Caddelerde, sokaklarda Kürtçe isimlerden tutun da anneleriyle, babalarıyla cezaevlerinde Kürtçe görüÅŸme yapma imkanları yoktu. Bütün bu imkanlar artık var. Bunların hepsi ortalıktan kalktı." karşılığını verdi.

ErdoÄŸan, etnik milliyetçiliÄŸi ortadan kaldırdıklarını ifade ederek, ÅŸöyle devam etti:

"Dedik ki 'Etnik milliyetçilik olmayacak.' Niye? Çünkü bunlar bizi ayırıyor. Biz, kültürel milliyetçiliÄŸi ortadan kaldırdık. Niye? Bunlar bizi ayırıyor. Bütün bunlarla beraber biz bir ÅŸeyi daha ortaya koyduk. Bunların televizyon yayınları, ÅŸusu busu, vesaire hepsini bunlar serbestçe yapabiliyorlar. Biz ÅŸu anda özellikle GüneydoÄŸu, DoÄŸu, buralarda AK Parti olarak en güçlü parti konumuna geldik. Bir ÅŸeyde yanılıyoruz. Nedir? GüneydoÄŸu, DoÄŸu denilince sadece Diyarbakır akla geliyor. Sadece Diyarbakır deÄŸil ki... Gaziantep, Åžanlıurfa, KahramanmaraÅŸ, Erzurum var. Bütün bunların hepsi DoÄŸu ve GüneydoÄŸu illeri içinde. Buralarda alınan belediyelere baktığımız zaman AK Parti birinci parti konumunda. Biz hizmeti etnik yapıya göre, etnisiteye göre deÄŸil, burada vatandaÅŸlarım yaşıyor ona göre yapıyoruz. Bu seçimlerde birçok oralardaki illerin AK Parti'ye geçmesi önemli. Şırnak'ın, Eruh'un AK Parti'ye geçmesi önemli. Bu her geçen gün daha iyi bir konuma gelecek. Terör oralardan silindikçe, terör oralarda yok edildikçe, inanıyorum ki benim Kürt kardeÅŸlerim AK Parti'yle geçmiÅŸte olduÄŸu gibi büyük oranda bütünleÅŸecekler. Hakkari'nin bazı ilçelerini aldık. Bunlar çok önemli adımlar."

Hizmetin her zaman oy etmediÄŸini dile getiren ErdoÄŸan, "Biz, Hakkari'de Selahaddin Eyyubi Havalimanının olduÄŸu ilçeyi alamadık. Ama gelecekte o da olacak. Biz hizmete devam edeceÄŸiz." dedi.

ErdoÄŸan, Ä°stanbul'da yaÅŸayan Kürt kökenli vatandaÅŸların kendisine inanmasını isteyerek, ÅŸunları söyledi:

"Biz, özellikle ülkemizin bölünmesini asla istemiyoruz. Yapmamız gereken tek ÅŸey var, biz birbirimizi Türküyle, Kürdüyle, Lazıyla, Çerkeziyle, Gürcüsüyle, Abazasıyla, BoÅŸnağıyla, Romanıyla, Arnavutuyla seveceÄŸiz. 36 ayrı etnik grup 82 milyon bir ve beraber olacağız. Böyle olursak güç bulursak, böyle olmazsak güç kaybederiz. Zaten bizi Batı dünyası bölmek istiyor, parçalamak istiyor. Biz, Batı dünyasına da bu fırsatı vermeyeceÄŸiz. Ben, Kürt kardeÅŸlerimin -özellikle ÅŸu anda tabii pazar günü Ä°stanbul'da bir seçim var- Ä°stanbul'da yaÅŸayan Kürt kardeÅŸlerimin, bu konuda hassasiyet göstermelerini ve ÅŸunu bilmelerini istiyorum: Binali Yıldırım kardeÅŸim bütün deneyimiyle, tecrübesiyle, uluslararası camiadaki tanınır oluÅŸuyla Ä°stanbul'a çok daha farklı hizmetleri verecektir. 'Bugüne kadar Ä°stanbul'a kim hizmet verdi?' diye sorulduÄŸunda, herhalde 'kimse CHP ÅŸu hizmeti verdi' diyemez. Çünkü CHP'nin Ä°stanbul'da ciddi bir eseri yok. Biz Ä°stanbul'u CHP'den çöp, çamur, çukurla aldık. Åžu anda Ä°stanbul bu hale bizim hizmetlerimizle geldi."

"İstanbul'un havası temizse, AK Parti belediyeciliğiyle oldu"

Åžiir okumaya nasıl baÅŸladığına iliÅŸkin bir soru üzerine ErdoÄŸan, edebiyat öÄŸretmeninin kendisini seçtiÄŸi bir yarışmada ÅŸiir okumaya çıktığında "kaynana zırıltısı"yla salonun inletildiÄŸini ve ÅŸiiri okutmak istemediklerini, bunun üzerine mikrofonu bırakıp Asım'ın Nesli ÅŸiirini okuduÄŸunu, ÅŸiirin bitirmesiyle salonda sevgi patlaması olduÄŸunu ve yarışmada birinci olduÄŸunu anlattı.

ErdoÄŸan, "Ülkeyi yönetmek, Ä°stanbul'u yönetmek, lider olmak gibi büyük hayaller kurmaya ne zaman baÅŸladınız?" sorusuna, "Bunlar zaman içerisinde, Allah'ın da lütfuyla olan ÅŸeylerdi. Sizi halk bir yerlere getiriyor." yanıtını verdi.

"Siz belediye baÅŸkanı olarak seçildiÄŸinizde herkes çok ÅŸaşırmıştı, böyle bir beklentileri yoktu. Yargı, ordu, medya, iÅŸ dünyası, dış dünya size karşıydı. Herkes size karşıyken nasıl çalışabildiniz Ä°stanbul'da?" sorusu üzerine ErdoÄŸan, ÅŸunları söyledi:

"Åžu anda bazıları dürüstlük edebiyatı yapıyor ya o dürüstlük edebiyatını yapanların önce sorumlusu olduÄŸu belediyelerin tabii hesabını vermeleri lazım. Ä°stanbul'a büyükÅŸehir belediye baÅŸkanı olduÄŸum zaman bizim borcumuz Ä°stanbul BüyükÅŸehirin 2,5 milyar dolardı. Ä°ktidarda da kendi partimiz yoktu. Biz hem borcu ödedik ki cezaevine girerken kalan borç 1 milyar 250 milyon dolardı. Bu süreç içerisinde yaptığımız yatırımlar, çöplerin kaldırılması olayı. 1 yılda çöp olayını ortadan kaldırdık. Su konusu... Istıranca DaÄŸları'ndan, Melen'den suyu getirdik. Ä°stanbul'u devraldığım zaman 50 bin eve doÄŸal gaz girmiÅŸti. Ama ben cezaevine girerken 1 milyon 250 bin eve doÄŸal gazı baÄŸlamıştık. Biz doÄŸal gazla Ä°stanbul'un hava kirliliÄŸini giderdik. 6,5 milyon eve AK Parti belediyeciliÄŸi doÄŸal gazı getirmiÅŸ vaziyette. EÄŸer Ä°stanbul'un havası temizse, AK Parti belediyeciliÄŸiyle oldu. Åžimdi çıkmış konuÅŸuyorlar, 'Ä°stanbul BüyükÅŸehirin bu kadar borcu var.' E tabii olur, doÄŸru. Borç, yiÄŸidin kamçısıdır. Bunun taksitlendirilmesi önemli, bundan sonraki süreçte de ödenmesi önemli. Ä°nsan yönetimi, bilgi yönetimi, finans yönetimi çok önemlidir. Bunu yönettiÄŸimiz için de biz yatırım ve bunun yanında da özellikle borçların ödenmesini baÅŸardık."

Birçok kavÅŸak ve dal-çık yapıldığına deÄŸinen ErdoÄŸan, "Åžu anda SöÄŸütlüçeÅŸme'den Beylikdüzü'ne kadar metrobüs gidiyor. Oradaki beyefendiye sormak lazım: Bu metrobüsü buraya kim getirdi? Sen mi getirdin? Onların tek lafları var, 'Yapacaksın, görevlisin.' Tamam da ÅŸunu söylememek lazım: 25 yılda ne yaptınız?" dedi.

"Çöp daÄŸlarından Ä°stanbul'u kurtardık"

ErdoÄŸan, 25 yılda Ä°stanbul'da neler yapıldığına iliÅŸkin soru üzerine ÅŸunları anlattı:

"Ne sorarsanız sorun. Åžimdi '25 yılda ne yaptınız?' dediÄŸinizde önce çöp, çukur, çamur... Buradan baÅŸlayalım iÅŸe. Bir defa bunlardan Ä°stanbul'u arındırdık. Çöp daÄŸlarından Ä°stanbul'u kurtardık. Biz CHP'den aldığımızda çöp daÄŸları vardı. Hatırlayın Ümraniye çöplüÄŸünün patlamasını. Oradaki belediye de CHP'liydi. O çöplük patladı ve orada 39 vatandaşımız öldü. BüyükÅŸehir, o da CHP'liydi. Çukurlar noktasında her taraf adeta kanallarla doluydu. Ama biz buraların hepsini yollarını vesarilerini altyapısıyla beraber büyük oranda çözdük. Her taraf zaten öyle olunca çamurdan geçilmiyordu. Ben seçim kampanyasını çizmelerle yaptığım günleri hatırlıyorum."

Bunun dışında en önemli adımlardan birinin de kavÅŸak düzenlemeleri ile altgeçitler olduÄŸunu kaydeden ErdoÄŸan, tüm bunları da o dönemde yaptıklarını söyledi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, göreve geldiklerinde Ä°ETT'de Macaristan'ın Ikarus marka otobüslerinin kullanıldığını hatırlatarak, "Ä°çinde ne ne havalandırması ne kliması böyle bir ÅŸeyi yoktu. Ä°çeriye girdiÄŸiniz zaman kokudan geçilmezdi. Ben arkadaÅŸlarıma ÅŸunu söyledim. Biz halkımıza niye bu otobüsleri kullanalım? Reklam olacak gerçi ama. 'Gelin Mercedes alalım, MAN alalım. Bunlarla halkımıza hizmet verelim. Çünkü benim halkıma bu yakışır.' dedim. Biz bu otobüsleri Ä°stanbul'umuza soktuk. Havalandırması, kliması her ÅŸeyiyle ve bunlarla biz taşımacılığı baÅŸlattık." diye konuÅŸtu.

Metrobüsü getirdiklerini aktaran ErdoÄŸan, "Kadıköy-SöÄŸütlüçeÅŸmeden. Kadıköy'deki belediye CHP'li. 'Burada CHP'li belediye var.' demedik ve oradan Beylikdüzü'ne kadar metrobüs gidiyor. Kaç dakikada gidiyor, geliyor bunun ölçümlemesini yaptığınız zaman AK Parti belediyeciliÄŸinin buralara neyi kazandırdığını görmek çok açık net ortada." ifadelerini kullandı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Marmaray'ı yaptıklarını, 29 Ekim 2013'te açılışını gerçekleÅŸtirdiklerini, bunu da CHP'nin engellemeye çok yargıya baÅŸvurduÄŸunu anlattı.

Marmaray'yı açıldığı günden bugüne 350 milyon yolcunun kullandığını belirten ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"Denizin altından Marmaray'ı yapmak bize nasip oldu. Aynı ÅŸekilde Avrasya'yı yaptık. Dedik ki 'Sadece raylı sistem olmaz. Bir de araçların rahatlıkla gidip geldiÄŸi, Asya'dan Avrupa'ya, Avrupa'dan Asya'ya. Bunu yapalım.' Avrasya Tüneli'ni yaptık. 'Avrasya Tüneli ile de kalmayalım.' dedik. 3. bir köprüye daha ihtiyaç var. Ağır vasıtaları tamamen o tarafa aktaralım. Hatırlayın Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü yaptık. Bütün bunlarla beraber çok daha önemlisi ÅŸu anda Üsküdar'dan Çekmeköy'e kadar metro hizmeti var. Aynı ÅŸekilde Sarıyer'e kadar yine metro sistemini yaptık. O da aynı ÅŸekilde çalışıyor."

"Bunları biz yaptık"

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, geleceÄŸe ait olanları deÄŸil, bugüne kadar yaptıklarını anlattığını ifade ererek, belediye baÅŸkanı olduÄŸu dönemde üniversite öÄŸrencilerine burs verdiÄŸini, bunu CHP'nin konuyu yargıya taşıyarak iptal ettirdiÄŸini anlattı.

ErdoÄŸan, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Hükümete gelince, BaÅŸbakan olunca bu defa üniversite gençliÄŸine burs ve krediyi BaÅŸbakanlık olarak vermeye baÅŸladık. Åžimdi de bunu Kredi ve Yurtlar Kurumu vasıtasıyla veriyoruz. Ama çıktı ÅŸimdi yalan söylüyor adam. Diyor ki: 'Ben üniversite gençliÄŸine burs...' Veremezsin, senin partin bunun önünü kesti. Ama biz bunun önünü açtık. Biz veriyoruz. Diyor ki 'YaÅŸlılara otobüsler falan...' Bunları biz yaptık zaten. Benim dönemimde emekliler otobüsleri kullanabilir hale geldiler. AkÅŸam belli saate kadar ücretsiz olarak otobüsleri kullanır hale geldiler. ÖÄŸrencilere paso uygulamasını aynı ÅŸekilde biz getirdik o dönemde. Åžu anda da yine Yüksek Hızlı Tren'le kim Türkiye'yi kavuÅŸturdu, biz. Ä°lk adımı da buradan EskiÅŸehir-Ankara hattına açtık."

Ä°stanbul Havalimanı'nın ÅŸu anda dünyada parmakla gösterilir hale geldiÄŸini belirten ErdoÄŸan, Berlin Havalimanı'nın yıllardır yapılamadığını, ama Ä°stanbul Havalimanı'nın 5 yılda bitirildiÄŸini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nın eksikleri olduğu, vatandaşın ulaşımda problem yaşadığı iddialara ilişkin soruya da şu karşılığı verdi:

"Åžu an hepsi planlanmış vaziyette. Åžu anda metro çalışması devam ediyor. Eksik derken, planlanan da ÅŸu anda bu eksiklik var. Buranın 5 ortağı var. Bu 5 ortak daha fazla para kazanmak istemez mi? Åžu anda bunun çalışmasını yapıyorlar ve bu kesinlikle bitecek ve bittiÄŸi andan itibaren oraya ulaşım çok daha rahat olacak. Bir de tabii havalimanının içerisindeki sirkülasyon her geçen gün artıyor. Bakın geçtiÄŸimiz bayramda herkes bize dua ediyor. Yani çok yoÄŸun bir trafik olmasına raÄŸmen biz burada rahattık diyor."

"Atatürk Havalimanı'nın büyük bölümü Millet Bahçesi oluyor"

ErdoÄŸan, bu yeni dönemle birlikte millet bahçelerini baÅŸlattıklarını kaydederek, "Atatürk Havalimanı'nın büyük bölümü Millet Bahçesi oluyor. Åžu andaki adeta terminal binası gibi olan yeri büyük bir fuar merkezi haline getiriyoruz. Bir kısmını yine iÅŸ adamlarıyla alakalı bir pist olarak orayı bırakıyoruz. Hatta hatta bazı devlet adamlarının geliÅŸ gidiÅŸlerinde, uluslararası gittiÄŸimiz ülkelerde de bunu görürüz. Havalimanının bir bölümünü o ÅŸekilde bırakalım diyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AK Parti'li belediyelerin millet bahçelerine ve millet kıraathanelerine çok ağırlık verdiklerini aktaran ErdoÄŸan, bunların da Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı ile birlikte yürütüldüÄŸünü anlattı.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesinde israf iddialarına iliÅŸkin cevabınız ne olacak? Sayıştay raporlarını ortaya koydu Sayın Ekrem Ä°mamoÄŸlu. Sayıştay sonrasında 'DoÄŸru deÄŸil bu raporlar.' açıklaması yaptı. Ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:

"Bu zatın söyledim dediÄŸi ÅŸeylerin hepsi yalan. Bay Kemal de yalanla bugüne kadar geldi. Onun için hiçbir netice alamadı. Ama bu da tam bir yalancı. En önemli yalanlarından bir tanesi, Ordu Valisi'ne yaptıkları terbiyesizlik. Sen bu ülkenin Valisine 'it' diyemezsin. Ne dedi? 'Ben ona it demedim, basitleÅŸme dedim.' Bütün görsel medya ortada. Yazılı medya ortada. Oradaki bütün polislerin, hepsinin kayıtları ortada. 'Ben bunu demedim.' diyorsun. Oradan kendisini kurtaracak. Aynı zamanda polisimize hakaret etti. Bizim polisimize sen hakaret edemezsin. Bunlar yarın gelecek senin de koruman olacak eÄŸer kazanırsan. Senin genel baÅŸkanının da koruması, baÅŸkalarının da koruması. Böyle bir hak yok. Ama bunlar yalan üzerine iÅŸlerini hep bina ettiler. Böyle bina etmek istiyorlar."

"Seçilsen bile bu görevi yapamazsın.' gibi bir ifadeniz oldu mu?" sorusuna ErdoÄŸan, "Ä°ÅŸi Ordu Valimiz yargıya götürmesi halinde ki götürecek, polislerimiz hakeza. Tabii bu konuda yargının vereceÄŸi kararı ben ÅŸu anda bilemem ama yargının vereceÄŸi karar bu iÅŸte önü kesebilir." yanıtını verdi.

"Elimizde belgeleri var"

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, "Binali Yıldırım ile Ekrem Ä°mamoÄŸlu'nun katıldığı ortak yayında neden muhalif moderatör seçildi?" sorusu üzerine, "Bu konuya zerre kadar müdahil olmadım adayımız burada rahat hareket etsin diye." dedi.

Binali Yıldırım'ın UÄŸur Dündar'ın isminden bahsettiÄŸini hatırlatan ErdoÄŸan, ÅŸöyle devam etti:

"Sonra o olmadı, tekrar bu isimler ortaya geldi. Burada da Ä°smail Bey'in adını ortaya attılar. Muhalif olması, olmaması bunlar önemli ÅŸeyler deÄŸil. DuruÅŸ önemli. Åžimdi düÅŸünün sen kalkacaksın programdan önce CHP'nin adayıyla ki orada da yalanlar dönüyor malum. Ama elimizde belgeler var ÅŸimdi. 45 dakika görüÅŸme yapacaksın ve soruları kendisiyle paylaÅŸacaksın. Åžu anda elimizde onların da belgeleri var. Yani oturum esnasında bütün o kartların konulduÄŸu kutuların, vesairelerin elimizde belgeleri var.

Bu kutuların falan hepsi bunların resimleri falan çekilmiÅŸ vaziyette elimizde bunlar. Buradan soru soruluyor, hemen oradan alınıyor. Yani sen ÅŸimdi buna hazırlıklı olmamış olsan, böyle o kartı oradan nasıl çekip alacaksın? Gayet güzel hepsi yanlarında yazılmış, oradan çekiyorsun alıyorsun ve ondan sonra masada önüne koyuyorsun ve oradan aktarıyorsun. Ä°ÅŸte bir yalan da bu. Böyle bir ÅŸey olabilir mi? Bu tamamen ahlaksızlıktır. Ahlaksızlıktır. EÄŸer vereceksen veya görüÅŸme yapacaksan, mesela biz Sayın Dündar'la yaptığımız Deniz Baykal programında her iki tarafın danışmanlarını davet etmiÅŸti. Her ikisiyle görüÅŸmeler yapmıştı ve o görüÅŸmelerden sonra da biz programa çıkmıştık. Bu baÅŸka bir ÅŸey. Ama tek taraflı böyle bir ÅŸey yapıp ondan sonra da kalkıp dürüstlükten bahsetmek bambaÅŸka bir ÅŸey."

"Bunlar bizi rahatsız eden konular"

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, programı izlerken rahatsızlık hissedip hissetmediÄŸi iliÅŸkin soruyu ÅŸöyle yanıtladı:

"Tabii ki... Rahatsız hissettiÄŸim yerler ÅŸu: Bir defa moderatör kesinlikle Binali Bey'in konuÅŸmalarını sık sık kesme ÅŸeyleri oldu. Toplamda Binali Bey'e verdiÄŸi süre ile rakibine verdiÄŸi süreye baktığınız zaman orada da yine farklılıklar var. Åžimdi bunu belki kimse hissetmemiÅŸ olabilir ama biz tabii bunları da yakın takibe aldığımız için. Yani Binali Bey'e toplamda ne kadar zaman verildi? Mesela 26 kez Binali Bey'in konuÅŸmasını kesmiÅŸ, 10 kez de CHP adayının konuÅŸmasını kesmiÅŸ. Böyle adaletsizlik olur mu? 26 kez bir konuÅŸmayı kesmek ne demek? Öbür tarafta 10 kez CHP adayının konuÅŸmasını kesiyorsun. CHP adayına 63 dakika söz veriyorsun ama AK Parti adayına 59 dakika söz veriyorsun. Nerede adalet? Ama bunlar tabii bizi rahatsız eden konular oldu."

Programdan sonra çekilen aile fotoÄŸrafına iliÅŸkin düÅŸünceleri sorulan ErdoÄŸan, "Tarafların takdiridir. Moderatörün talebidir. Böyle bir teklif karşısında her iki taraf da olumlu karşıladıktan sonra buna olumsuz yaklaÅŸamayız." dedi.

"Sanatçıların da önceliÄŸi adalet olmalı"

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, seçimin yenilenmesi kararı üzerine bazı sanatçıların Twitter'da CHP Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediye BaÅŸkan Adayı Ekrem Ä°mamoÄŸlu lehine yaptığı paylaşımları deÄŸerlendirdi.

Sanatçının sanatıyla konuÅŸması, siyasete bu denli girmesini doÄŸru bulmadığını belirten ErdoÄŸan, "Çok açık net tavır koydular. Bunların içinde bir kısmı da biliyorsunuz ondan çok kısa bir süre önce benim kendi haklarını savunduÄŸum, yıllardır verilmeyen haklarını savunduÄŸum insanlar. Onların kalkıp da bu tür bir ÅŸeyi yapmaları bizi ciddi manada üzdü. Tabii ne pahasına olursa olsun karşımıza ne kadar engel, ne kadar zorluk koyarlarsa koysunlar bizim tarafımız her zaman adalet oldu, sanatçıların da önceliÄŸi bir defa adalet olmalı." diye konuÅŸtu.

"Onlara kırgınlığınız var mı?" ÅŸeklindeki soru üzerine ErdoÄŸan, ÅŸunları kaydetti:

"Olmaz olur mu tabii. Böyle bir ÅŸeyi hayati bir seçim öncesinde nasıl yaparsınız? Biliyorsunuz Gezi olaylarında da bunlardan bazıları bu tür ÅŸeyleri yaptılar ve tüm bunlar karşısında duruÅŸ önemli. Biz bu ülkede hizmetkar olacağız ve sen bir sanatçı olarak gelip karşımıza dikileceksin, ondan sonra da hak hukuk vesaire bu tür ÅŸeyleri söyleyeceksin. Åžu anda bizim onlarla yapmış olduÄŸumuz yasal düzenlemeler niçin? Hak hukuk gerçekleÅŸsin diye. Biz bunlar için çalışırken kalkıp da siz karşımızda dikildiÄŸimiz zaman kusura bakmasınlar, biz de burada tavrımızı koymak durumundayız. Dünyanın neresine giderseniz gidin kimse bu iÅŸi, iyi iÅŸ yaptın, doÄŸrudur demez."

"Ä°mamoÄŸlu'na destek veren bazı sanatçıların, 'Sizi destekleyen de var. Sizin resepsiyonlarınıza, iftar davetlerinize gelen sanatçılar da var biz de tarafımızı bu ÅŸekilde belirliyoruz.' diyor. Ä°ftar davetinize ya da resepsiyona katılanlar sizi destek için mi geliyorlar yoksa davet için mi geliyorlar?" ÅŸeklindeki soru üzerine ise ErdoÄŸan, "Bir davete icabet baÅŸka bir ÅŸeydir, destek baÅŸka bir ÅŸeydir. Biz sanatçı oldukları için davet ediyoruz. Destek anlamında deÄŸil bu. Bunlar bu ülkenin sanatçıları, onun için davet ediyoruz. Yani onların bu davete icabet etmeleri aslında yani Türkiye'nin CumhurbaÅŸkanının davetine icabet aslında bir kibarlıktır, bir protokol gereÄŸidir. Gelirsin gelmezsin o ayrı mesele. Davet ettiÄŸim halde gelmeyen bazı meÅŸhurlar da var." yanıtını verdi.

"Israrla davet ettiğim halde gelmeyenler vardır"

Bazı sanatçıların da "Hep aynı kiÅŸiler geliyor. Aynı kiÅŸilerle fotoÄŸraf veriyorsunuz. Niye bizi davet etmiyorsunuz, biz de bu ülkenin sanatçılarıyız..." diyenlerin olduÄŸunun belirtilmesi üzerine ise ErdoÄŸan "Hiç alakası yok. Bu ülkedeki sanatçıların neredeyse tamamına yakınını hep davet etmiÅŸimdir. Israrla davet ettiÄŸim halde gelmeyenler vardır. Bunlar da kıdemlilerdir aynı zamanda. Bunların da bize karşı maalesef tabii ona da üzülüyoruz ne kadar kindar olduÄŸunu da yine sanatçı arkadaÅŸlarından öÄŸreniyoruz." ifadelerini kullandı.

Son olarak sanatçı Fazıl Say ile verdiÄŸi fotoÄŸrafın hatırlatılarak, "Buna benzer hareketler devam edecek mi gelecek süreçte?" ÅŸeklindeki soruya ise ErdoÄŸan, "Niye etmesin? Ben ÅŸimdi mesela Fazıl Bey'le özellikle 29 Ekim ile alakalı bir görüÅŸme yaptım. SaÄŸ olsun o da 29 Ekim'le ilgili bir parçadan bahsetti. Çalışıyor. Onu bir baÅŸka parçayla da bütünleÅŸtirmek suretiyle o akÅŸam inÅŸallah bir araya geleceÄŸiz. Orada bir program yapma imkanımız olacak." diye konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanlığında geçmiÅŸten gelen bir protokol listesi olduÄŸunu da belirten ErdoÄŸan, "Bu protokol listesinde olanlar buraya davet edilir. Bunların içerisinde geleni var gelmeyeni var. Gelenlerle beraber bizler de o davetlerimizi icra etmiÅŸ oluruz." dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Gezegen Mehmet"in, radyocuların kendilerini ziyaret ederek, Çamlıca'daki hizmete girecek verici ve Basın Ä°lan Kurumundan ilan alma taleplerini iletmek istediklerini dile getirdi. Bunun üzerine, radyonun önemli bir iletiÅŸim aracı olduÄŸunu vurgulayan ErdoÄŸan, "Radyoları radyocuları sevdiÄŸimiz gibi bir de tabii duruÅŸları çok çok önemli. Åžu bakımdan bunu söylüyorum, ülkenin yerli ve milli duruÅŸu karşısında ellerindeki bu imkanları ülkenin çıkarları için, milletin çıkarları için kullanmak meselesi. Bunlar tabii gerçekten süreç içerisinde düÅŸündürücü. Yoksa Külliye'de bir araya gelmek sorun deÄŸil." dedi.

Benzer bir toplantıyı geçmiÅŸte de yaptıklarını aktaran ErdoÄŸan, bunu yine gerçekleÅŸtirebileceklerini söyledi.

"Ä°stanbul'un kazanmasını istiyorsak tecrübeye ihtiyaç var"

ErdoÄŸan, 23 Haziran'da sandığa gidecek seçmene seslenerek, ÅŸunları söyledi:

"EÄŸer, Ä°stanbul'un kazanmasını istiyorsak, Ä°stanbullunun kazanmasını istiyorsak bir, burada tecrübeye ihtiyaç var. Burada ulusal, uluslararası bilinirliÄŸe ihtiyaç var. Burada belediyenin meclisinin arkasında olduÄŸu bir belediye baÅŸkanına ihtiyaç var. Komisyonların arkasında olduÄŸu bir belediye baÅŸkanına ihtiyaç var. BaÅŸkan vekillerinin arkasında olduÄŸu bir baÅŸkana ihtiyaç var. 39 belediyenin 25'inin yanında arkasında olduÄŸu bir baÅŸkana ihtiyaç var. Çok daha önemli olana kabinenin arkasında olduÄŸu bir baÅŸkana ihtiyaç var. CumhurbaÅŸkanının yanında ve arkasında olduÄŸu bir baÅŸkana ihtiyaç var ki Ä°stanbul ÅŸu andaki performansını çok daha ilerilere taşımış olsun."

VatandaÅŸlardan oylarının kıymetini çok iyi bilmesini isteyen ErdoÄŸan, "Ülkemize, Ä°stanbul'umuza hizmette yarışacak bir baÅŸkan olarak da Binali Yıldırım'ı kendilerine emanet ediyorum." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Murat Paksoy,Hanife Sevinç,Kaan BozdoÄŸan,Andaç Hongur,Filiz Kınık,Etem Geylan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER