Genel

Çözüm süreci ile köylerine dönen çift mağarada yaşıyor

Batman’da 90’lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle boşalttıkları köylerine 20 yıl aradan sonra oluşan çözüm süreciyle birlikte geri dönen Kara çifti harabeye dönen köyde evlerini onaramadıkları için mağarada yaşıyor. Batman’ın Gercüş ilçesine bağl

Çözüm süreci ile köylerine dönen çift mağarada yaşıyor
12-05-2015 18:34

Batman’da 90’lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle boşalttıkları köylerine 20 yıl aradan sonra oluşan çözüm süreciyle birlikte geri dönen Kara çifti harabeye dönen köyde evlerini onaramadıkları için mağarada yaşıyor.

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Kışlak köyü 90’lı yıllarda yaşanan çatışmalı ortam nedeniyle boşaltıldı. 20 yıl aradan sonra çözüm sürecinin başlaması ve silahların susmasıyla beraber köylerine geri dönen Şarisyan Kara ve eşi Sultan Kara, harabeyle karşılaştı. Maddi imkanları olmadığı için evlerini onaramayan çift, tek gözlü mağaraya sığındı. Boşaltılmadan önce 100 hane ve 300 nüfusu olan Kışlak köyüne dönen ve yaklaşık 4 yıldır mağarada yaşayan Kara çifti, geçimini hayvancılıkla sağlamaya çalışıyor.

“KÖYLÜLER GERİ DÖNSÜN”

Köyde tek başlarına sıkıldıklarını ve gözlerinin köye dönecek birilerini aradığını söyleyen Şarisyan Kara, köyü terk edenlerin şehirlere alıştığını ve kimsenin dönmek istemediğini belirterek, harabeye dönen köyün onarılmasıyla dönüşlerin olabileceğini söyledi. Kara, “Köye döndüm maddi imkanım olmadığı için evi onaramadım. Eşimle mağaraya sığındık ve 4 yıldır burada yaşıyoruz. Arkadaşım, komşum olmadığı için canımız sıkılıyor. Gözlerimiz yollarda birileri köye gelir diye bekliyoruz. Ama gelen giden yok çocuklarımız öğrenci olduğu için onlar da gelemiyor. Her şeye rağmen köyü şehre değişmem ve burayı terk etmem” dedi.

“BİR ZAMANLAR YAŞADIKLARI KÖYÜ TANIYAMIYORLAR”

Aileleriyle köyü boşaltarak şehirlere yerleşen, büyüdükten sonra köylerini merak edip görmeye gelen çocukların köyü tanıyamadıklarını da anlatan Kara, “Köy boşaldıktan sonra kimse uğramadı. Evler yıkıldı, tüm köy harabeye döndü. Çözüm süreciyle beraber silahların susması gençler ve köyün çocukları için köyü görme fırsatı doğurdu. Ancak çocukluklarını geçirdikleri köyü bu halde bulanlar köyü tanıyamıyor ve üzülüyorlar. Köy bu şekilde kalırsa kimse dönmez” şeklinde konuştu.

'DEVLET BİZE BİR EV ONARSIN'

Maddi imkanı olmadığı için evini onaramadığını söyleyen Kara, devlet yetkililerinden yardım beklediğini söyledi. Kara, “Devlet bize köyde bir ev onarsın istiyoruz. Köyün bu halini gören geri dönmek istemez, bizim bir evimiz olsa köylerini merak eden gençleri veya bahar aylarında köylerini ziyarete gelenleri evimde ağırlarım, tekrar köyü canlandırabiliriz. Bunun içinde devletten yardım istiyoruz” ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER