Eğitim

Çocuklar okula nasıl hazırlanmalı?

Medical Park Trabzon Hastanesi Psikologu Niltem Hürfikir, okulların açılması ile öğrencileri psikolojik olarak nasıl hazırlanması konusunda ailelere uyarılarda bulundu.

Çocuklar okula nasıl hazırlanmalı?
25-09-2015 16:34

Medical Park Trabzon Hastanesi Psikologu Niltem Hürfikir, okulların açılması ile öğrencileri psikolojik olarak nasıl hazırlanması konusunda ailelere uyarılarda bulundu. PaylaşTweetlePaylaşGönderYorum Yap
25 Eylül 2015 10:45

Her çocuk için okula dönüş ve tekrar okul temposuna uyum sağlamanın farklı duygular ve tepkiler oluşturabileceğine dikkat çeken Psikolog Niltem Hürfikir, “Uzun bir yaz tatilinin ardından kurban bayramı sonrası ilk ders zili öğrenciler için çalacak. Her öğrenci okulun açılmasına farklı anlamlar yüklemektedir. Kimi arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşacağı için sevinir, kimi yaz tatilinin bitmesinden dolayı yaşadığı üzüntü için okulların açılmasını istemeyebilir, kimi ailesinden ayrılıp yalnız başına okulda kalacağı için endişe duyabilir, kimi ise ders çalışacağı için, sınavlar tekrar başlayacağı için üzülüp ya da sevinebilir. Her çocuk için okula dönüş ve tekrar okul temposuna uyum sağlama farklı duygular ve tepkiler oluşturabilmektedir.

Bazıları okula çok kısa zamanda uyum sağlarken bazıları için bu biraz daha fazla zaman alabilmektedir. Burada önemli faktör çocuğun tatilini nasıl geçirdiğidir. Çocuk; Kendine zaman ayırdı mı? Yeterince dinlenebildi mi? Arkadaşları ile vakit geçirebildi mi? Aile ders çalışmasına yönelik çok baskı yaptı mı gibi faktörler okula uyum sağlama yönünde önemli sorular ve faktörlerdir. Yeterince dinlenmiş, gezmiş, tatil yapmış, uykusunu almış kişi okula kısa sürede uyum sağlarken, dinlenmemiş, iyi bir tatil geçirmemiş kişinin okula uyum süreci daha uzun zaman alabilmektedir” dedi.

BU UYUM SÜRECİNİ HIZLANDIRMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Çocuğun okulun başladığı ilk hafta okul sorumlulukları konusunda biraz tembel davranabileceğini kaydeden Hürfikir, “Çocuklar zaten okulların açıldığını ve okul dönüşü sorumluluklarının tekrar başlayacağının farkındalar. Çocuğunuza okulun başlamasını hatırlatabilir ve okula hazırlık yapmasını isteyebilirsiniz. Ailece okul alışverişine çıkıp birbirlerine destek olduğunu gösterebilirler. Ailece yaz tatilini değerlendirip, eksik yada hatalı görülen yerlere yönelik önlem alınabilir. Tatil başlarken ki duygularını hatırlatmak ve tatil biterken ki duygularını gözden geçirmek, sağlıksız bulunanları konuşmak gerekebilir. Bu yıl onu bekleyen güzel ihtimalleri, onu zorlayabilecek ihtimalleri gözden geçirebilirsiniz.

Uyku düzenini yavaş yavaş oluşturması gerektiğini söyleyebilir veya beraber düzenleyebilirsiniz. Beslenme alışkanlıklarını ve okul döneminde oluşacak boş zamanlarını nasıl sağlıklı geçirebileceklerini konuşabilirsiniz. Çocuğunuz okulun başladığı ilk hafta okul sorumlulukları konusunda biraz tembel davranabilir. Bu konuda çocuğunuza anlayışlı olmalı, sabırlı davranmalı ve biraz zaman vermelisiniz.Çocuğunuzu arkadaşlarıyla veya kardeşleriyle okula uyumu ve performansı açısından kıyaslamayın ve onları örnek göstermeyin. Çocuğunuza ders çalışması dışında oyun da oynamasına, hobilerini yapmasını da fırsat vermelisiniz” diye konuştu

dikGAZETE
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER