Genel

Çocuk maden işçilerinin yaşam mücadelesi: Afgan Kömürü

Yapımcı ve yönetmenliğini Zeynep Keçeciler'in üstlendiği, maden işçisi çocukların yaşam mücadelesini konu alan "Afgan Kömürü" belgeseli, TRT 1 kanalında yayınlanacak.

Çocuk maden işçilerinin yaşam mücadelesi: Afgan Kömürü
22-03-2019 18:01

Ä°STANBUL (AA) - Yapımcı ve yönetmenliÄŸini Zeynep Keçeciler'in üstlendiÄŸi, maden iÅŸçisi çocukların yaÅŸam mücadelesini konu alan "Afgan Kömürü" belgeseli, TRT 1 kanalında yayınlanacak.

Yönetmen Zeynep Keçeciler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Afgan Kömürü" belgeselini, çekim sürecinde karşılaÅŸtıkları durumları ve çocukların yaÅŸadıklarını anlattı.

Keçeciler, belgeselde, Afganistan'ın Pakistan sınırına yakın Semengan eyaletine baÄŸlı Tor kasabasındaki "Merek Madenleri"nde çalışmak zorunda kalan çocukların hayat mücadelesine tanıklık ettiklerini söyledi.

Belgesel sinemada maden iÅŸçilerinin pek çok defa öykülendiÄŸini belirten Keçeciler, "Afgan Kömürü'nde ise daha önce çekilemeyen, kayda alınamayan bir ÅŸey yapıldı. YaÅŸları 7 ila 16 arasında deÄŸiÅŸen maden iÅŸçisi çocukların yaÅŸam mücadelesi belgelendi." dedi.

"Åžahitlik ettikçe bu öyküyü mutlaka çekmeliyim diye düÅŸündüm"

Keçeciler, belgesel çekimi sırasında ÅŸahit olduÄŸu zorlukları ÅŸu sözlerle anlattı:

"Bir aya yakın bir süreyi, çocukluÄŸunu yaÅŸayamamış, dünyanın belki de en zorlu coÄŸrafyasında, savaÅŸta babalarını kaybetmiÅŸ çocukların, 'aile babası' rolünü üstlenmelerine tanıklık etmek benim için hiç de kolay olmadı.

Pek çok defa çekimleri bırakıp dönmeyi düÅŸündüÄŸümü itiraf etmeliyim. Ama sonra ana karakterimiz 9 yaşında küçücük bir çocuk olan Åžemsettin'in zorlu yaÅŸam mücadelesine ÅŸahitlik ettikçe bu öyküyü mutlaka çekmeliyim diye düÅŸündüm.

500 metre derinliÄŸindeki madene günde 12 defa girip çıkan ve 3 dolara çalışan çocukların çaresizliÄŸi karşısında, bizim madende çekim için 22 gün 'misafir' olarak kalışımız ve madenin sadece 150 metrelik kısmına inmemizin hiçbir önemi yoktu aslında."

"Benim için Afgan Kömürü hala bitmemiÅŸ bir öyküdür"

"Afgan Kömürü"nün birçok ulusal ve uluslararası festivalden ödülle döndüÄŸünü aktaran yönetmen Zeynep Keçeciler, belgeselin 28'inci Ankara Film Festivali'nde birincilik, Barselona Ä°nsan Hakları Film Festivalin'de Onur Ödülü, Corporate Media & TV Awards Film Festivali'nde ise ikincilik ödülü aldığını dile getirdi.

Afgan Kömürü belgeseliyle aldığı ödüllerin kendisini mutlu ettiÄŸini ifade eden Keçeciler, "Belgeselin aldığı bu ödüllerle hayatta hep kaybeden 'Kömür Çocukları' bu defa kazandılar. Yönetmenlik kariyerimde baÅŸka ödüllerim de oldu ama Afgan Kömürü’nün ödülleri beni çok mutlu ediyor. 'Afgan Kömürü'nde Åžemsettin, Ali, Hüseyin ve Murtaza'nın sesinin duyulması, kaybedenin aslında kazanan olması beni daha da motive ediyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Keçeciler, belgeselin ulusal ve uluslararası pek çok ödül almasına raÄŸmen amacına ulaÅŸamadığına dikkati çekerek, "Bir belgesel ancak uluslararası kamuoyunda yarattığı farkındalıkla baÅŸarı kazanabilir. O yüzden benim için Afgan Kömürü hala bitmemiÅŸ bir öyküdür. Ancak o çocukların yaÅŸamını dönüÅŸtürdüÄŸü an gerçek bir baÅŸarıya ulaÅŸmış olacaktır." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Belgesel, 24 Mart'ta saat 00.15'te TRT 1 ekranlarında yayınlanacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER