SAMSUN (AA) - Türklerin Orta Asya'dan Anadolu'ya taşıdığı, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı devletlerinden günümüze miras kalan Türk süsleme sanatı çinicilik, kadınların ellerinde geleceğe taşınıyor.
UNESCO'nun İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine aldığı çiniciliği yaşatmak için Atakum Belediyesinin Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi'nde açılan kursa, özellikle 50 yaşın üzerindeki kadınlar ilgi gösteriyor.
Kiminin torununu evde eşine bırakarak geldiği, kiminin görme sorununa rağmen göz nuru akıttığı kursta ortaya koyulan eserler ise dikkati çekiyor.
"Çinicilik yeniden ülkemizde var olacak"
Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi Yöneticisi Fatma Taşçı, AA muhabirine, Çiniciliğin Yaşatılması Projesi ile unutulmaya yüz tutmuş Türk el sanatlarını yaşatmak istediklerini söyledi.
Çini ustalığının da bunlardan biri olduğuna işaret eden Taşçı, "Samsun'da unutulmaya yüz tutmuş el sanatını güncelleştirelim, tanıtalım ve kadınlar bu anlamda bunu meslek edinsin diye yola çıktık. Bence bu proje ülkemizin başka bölgelerine de örnek olacak. Çinicilik böylelikle yeniden ülkemizde var olacak diye düşünüyorum." dedi.
"Arkadaşlarımızla atölye açacağız"
Kursiyerlerden Necla Lokumcu çocuklarını büyüttüğünü ve eşinin de emekli olduğunu aktararak, şöyle devam etti:
"Evde yapacak işim kalmadı. Buraya ilk zamanlar stres atmak için geldim. Ancak çiniciliğin zevkli bir iş olduğunu öğrendim. Çiniciliği yaşatmak ve evime ekonomik olarak destek olmak için kursa devam etmeye karar verdim. Öğrendikten sonra arkadaşlarımızla atölye açarak kendimiz yapacağız ve kendimiz satacağız."