Genel

Çınarcık'ın asırlık nakışı tescillendi

Yalova'nın Çınarcık ilçesinde genç kızların çeyiz sandıklarında mutlaka bulunan asırlık el nakış ürünü 'Çınarcık işi' coğrafi işaretle tescillendi.

Çınarcık'ın asırlık nakışı tescillendi
21-01-2018 17:30

YALOVA (AA) - Yunus Ozan Söyler - Yalova'nın Çınarcık ilçesinde genç kızların çeyizinde mutlaka bulunan, bölgede birçok kadının gelir kaynağı olan asırlık el nakış ürünü "Çınarcık işi" coğrafi işaret olarak tescillendi.

Çınarcık Belediyesi tarafından yapılan başvuruya ilişkin Türk Patent ve Marka Kurumu, Çınarcık işi coğrafi işaret olarak tescilleyerek, koruma altına alınmasını sağladı.

Unutulmaya yüz tutmuş el sanatı olan Çınarcık işi, ipek, pamuklu ve keten kumaşlar üzerinde iplik çekilmesi ve doğal ipliklerle kumaşın işlenmesi ile oda takımlarında, sehpa örtülerinde, yatak odası takımlarında uygulanıyordu.

Çınarcık Belediye Başkanı Avni Kurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ham ipek, pamuklu ve keten kumaşlar üzerinde iplik çekilmesi ve doğal iplikler kullanılarak kumaşın işlenmesi ile yapılan Çınarcık işinin bir asırdır yapıldığını belirterek, bu el işi göz nuru ürünlerin çeyiz sandıklarında yer aldığını söyledi.

Çınarcık Halk Eğitim Merkezinde açılan kurslarla Çınarcık işinin yeni kuşaklara öğretildiğini ifade eden Kurt, şöyle konuştu:

"Çınarcık işi artık Yalova'nın bir değeri olmuştur. Bugün coğrafi haritada Yalova neyi ile meşhur diye baktığımızda Çınarcık işi orada gözükecek. Bu bize çok büyük onur ve gurur. Ev ekonomisine katkıda bulunmak isteyen hanımlarımızın çalışmalarıyla birlikte gün yüzüne çıkıp, tamamen pazara açılabilen bir ürün oldu. Ulusal bir marka olmasını planlıyoruz. Bununla ilgili alt yapı çalışmalarımız da var. Türkiye'nin sayılı markalarıyla da görüşüyoruz. Çınarcık işinin coğrafi işaret almasından dolayı da emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum."

El nakış öğreticileri mutlu oldu

Çınarcık işinin tanıtımı için birçok uluslararası fuara katılan el nakış öğreticisi Birge Şahin, el emeği ürünün coğrafi işaret almasından çok sevinçli olduğunu söyledi.

Unutulmaya yüz tutan, eskiden sadece yatak takımlarına uygulanan bu el işini güncellemek ve öğretmek için 2005'ten bu yana kurs verdiğini dile getiren Şahin, "Daha sonraki yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı desteğiyle bu kursumuzu devam ettirdik. 2009'dan beri belediye ve ilgili kurumların destekleriyle EMİT fuarları, İzmir Kültür Turizm Fuarına katıldım. Yurt dışında da sergi açıp tanıttım." dedi.

Çınarcık Halk Eğitim Merkezi bünyesinde açtığı el nakış kursunda 17 yıldır Çınarcık işini öğreten el nakış öğreticisi Sevil Karadeniz ise Çınarcık işinin ham ipek, keten ve pamuklu kumaşlarda uygulandığını söyledi.

Karadeniz, Çınarcık işi tekniğinin yapılabilmesi için atkı ve çözgü iplerinin aynı olması gerektiğini vurgulayarak, "İlk dönemlerde patiska kumaşa yapılarak yatak odası takımında uygulanırken günümüzde ise giyimde, ev aksesuarlarında, abajurlarda, çantalarda da kullanabiliyoruz. Yaklaşık 100 yıldır Çınarcık'ta yapılan ve her evin sandığında, ablalarımızın ve teyzelerimizin çeyizinde bulunan göz nuru el işi ürün." dedi.

Nakış öğreticisi Havva Tafralı da evinin gelirini bu işten sağladığını anlattı.

Çınarcık işini İngiltere'de Türk nakışlarıyla ilgili açılan bir derneğe gönderdiklerini belirten Tafralı, "Buraya kursiyerlerimin bütün işlerini gönderdim. Buradan da kursiyerlere çok iyi gelir oldu. Tescillenmesi harika oldu. Marka olarak daha fazla ismi duyulacak." diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER